Close

Strona 222 z 846 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232272322722 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 211 do 2 220 z 8455

Domyślnie

Byłoby dobrze gdyby wręcz sprzedawca tę kalibrację wykonał. Może Tom by się podjął i zrobił to taniej z powodu zakupu u niego.

ps. Tom - myślałeś o promocji: przy zakupie monitora kalibracja za złotówkę itp. ?

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Bardzo dziękuję, poczytałem i wnioski jakie wyciągnąłem: w tym przedziale
    Kyle, Ty z oplskiego Jaworzna?
    Jak najbardziej nie opolskiego
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 27-08-2009 o 11:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giani Zobacz posta
    Tak, chodzi raczej o jakość obrazka. 23 calowy 100zł mniej niż S2232. Może bardziej poszli w ekologie niż w jakość. Tylko te 16:9 przypomina mi IIyame....
    Eizo EV to niemal dokładny odpowiednik serii 70 Neca. Monitory konstruowane z myślą o odbiorcach korporacyjnych. Strojone do pracy w biurach, "ekologiczne", z małym poborem mocy. Nie poświęcałem im do tej pory większej uwagi, nie moja branża, ale zbadam sprawę dokładniej.

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    ps. Tom - myślałeś o promocji: przy zakupie monitora kalibracja za złotówkę itp. ?
    Jestem przeciwnikiem rozdawania za darmo rzeczy, w które trzeba wkładać koszty. To tak jakby zaproponować sprzedawcy dachówek, aby je ułożył w cenie. Towar i usługi z jego wykorzystaniem to dwie osobne pary kaloszy. Jeśli rzemieślnik za robotę nie dostanie godziwej zapłaty, nie można zakładać że zrobi to dobrze. Tym bardziej, że do prac przy monitorach używa się często oprzyrządowania przewyższającego ich wartość.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 27-08-2009 o 19:20 Powód: proszę nie mnożyć postów.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Byłoby dobrze gdyby wręcz sprzedawca tę kalibrację wykonał. Może Tom by się podjął i zrobił to taniej z powodu zakupu u niego.

Jak najbardziej nie opolskiego
    Też uważam, że kupując winniśmy monitor już skalibrowany Marzenia...

Szkoda Kyle, można by "oblać piwem" nowy zakup Choć podejrzewam, że kalibrację coś by mogło wtedy trafić...

PS> Odn.ew.zakupu u Toma01 wysłałem priva...
    Ostatnio edytowane przez popi ; 27-08-2009 o 17:20
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Eizo EV to niemal dokładny odpowiednik serii 70 Neca. Monitory konstruowane z myślą o odbiorcach korporacyjnych. Strojone do pracy w biurach, "ekologiczne", z małym poborem mocy. Nie poświęcałem im do tej pory większej uwagi, nie moja branża, ale zbadam sprawę dokładniej.
    Gdyby obrazek z Eizo Ev był podobny jakościowo do Eizo S2232 to byłby to wszechstronny monitor. Foto-graczo-filmowcy byliby zadowoleni. Szybka matryca, energooszczędna, nadająca się do foto. Ale takie rzeczy to pewnie tylko w erze...

Domyślnie

Gdyby obrazek z Eizo Ev był podobny jakościowo do Eizo S2232 to byłby to wszechstronny monitor. Foto-graczo-filmowcy byliby zadowoleni. Szybka matryca, energooszczędna, nadająca się do foto. Ale takie rzeczy to pewnie tylko w erze...
    Przestrzeń sRGB zubaża pewne zdjęcia ... więc i tak nie byłby to 2231/2232/2242. EV ma szansę być czymś pokroju 2031W

Domyślnie

Przestrzeń sRGB zubaża pewne zdjęcia ...
    Dobrze, że napisałeś pewne...Zrób sobie może kiedyś teścik na matrycy szerokogamutowej i na tej normalnej. Pokaż np. jakiś portret osobie trzeciej na dwóch monitorach i jestem ciekaw czy zobaczy ten powtarzany jak mantre szeroki gamut

Domyślnie

Dobrze, że napisałeś pewne...Zrób sobie może kiedyś teścik na matrycy szerokogamutowej i na tej normalnej. Pokaż np. jakiś portret osobie trzeciej na dwóch monitorach i jestem ciekaw czy zobaczy ten powtarzany jak mantre szeroki gamut
    Wystarczy jeden monitor (i to z gamutem ~90% aRGB) i to samo zdjęcie w sRGB i aRGB .... teścik akurat osobie trzeciej robiłem i widziała różnicę (choć pewnie nie będzie problemem znalezienie kogoś kto nie widzi ... albo nie chce widzieć).

Domyślnie

Pokaż np. jakiś portret osobie trzeciej na dwóch monitorach i jestem ciekaw czy zobaczy ten powtarzany jak mantre szeroki gamut
    Nie jest problem w zdjęciu, a monitorze. Zdjęcie z kolorystyką w przestrzeniach sRGB i AdobeRGB na tym samym monitorze będzie wyglądało podobnie, ale to samo zdjęcie na monitorze sRGB i AdobeRGB już zdecydowanie inaczej.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    ale to samo zdjęcie na monitorze sRGB i AdobeRGB już zdecydowanie inaczej.
    Tak, ale nie oznacza, że będzie zawsze lepiej. Szerokogamutowy monitor nie jest niezbędny dla amatora. Bo przecież Eizo S2232W jest monitorem domowym, na którym coś widać Tak jest przynajmniej określany przez Pana .
    Więc przecenianie faktu posiadania szerokogamutowca ma się ni jak z rzeczywistością. Kolega Kyle sie kłania. Oczywiście, że przy fotografowaniu rybek akwariowych czy np. liści jesienią zobaczymy na swoim monitorze szerszą paletę kolorów, ale inni już tego nie zobaczą , bo ok 95% osób oglądających zdjęcia ma monitory "normalno-gamutowe", zwłaszcza TN.
    Idziemy do labu to większość z nich pracuje na sRGB itd. Kółko się zamyka. Możemy oczywiście znaleźć lab mający drukarki potrafiące przelać cały gamut na papier, ale to nie zmienia faktu, że szeroki gamut dla amatora jest tylko małym dodatkiem do deseru.

Chętnie zobaczyłbym test tego ekologicznego Eizo.

Domyślnie

Tak, ale nie oznacza, że będzie zawsze lepiej. Szerokogamutowy monitor nie jest niezbędny dla amatora. (...) Więc przecenianie faktu posiadania szerokogamutowca ma się ni jak z rzeczywistością.
    Proszę o wskazanie gdzie w moich wypowiedziach jest gloryfikacja monitorów szerokogamutowych. Od ich pojawienia się na rynku, wspólnie z Czornym wałkujemy ograniczenia w wykorzystaniu takich monitorów. Najwidoczniej to Panu umknęło. Faktem jest, że dla przeciętnego Kowalskiego, szerszy gamut jest atrakcyjny, bo daje się oczojebny obraz. Zaawansowanemu amatorowi to kłoda pod nogi, bo ogranicza możliwość użycia aplikacji wyłącznie do tych z CMM.

Chętnie zobaczyłbym test tego ekologicznego Eizo.
    Jak do tej pory nie widziałem testu, który rzeczywiście odzwierciedlałby walory opisywanego sprzętu. To narzędzie marketingowe, aby ludzie żądni sprzętowego onanizmu, mieli się nad czym napalać.

Strona 222 z 846 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232272322722 ... OstatniOstatni