Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Nikkor 50mm f2

Madziulek
    Gość

Domyślnie Nikkor 50mm f2

Witam

...czy ktoś miał może do czynienia z tym obiektywem?

Pozdrawiam

Domyślnie

Witaj.
    Mam Nikkora 2/50 seria ''N". A o jaki Tobie chodzi?
    W Foto Kurierze Nr 9/2002 jest test porownawczy Nikkorów standardowych. Wg tabeli tam umieszczonej sa trzy 50tki o swietle "2". Mój podobno osiąga rozdzielczość (w środku) 100 lini juz przy f 2.8. Zdjecia są ostre i kontrastowe. Po zakupie tego obiektywu zrobiłem test z drugim posiadanym wówczas szkłem 28-80 i róznice były baaardzo widoczne, w ostrosci, kolorze i kontraście (co oczywiscie nie jest zaskoczeniem). W dodatku w mojej opinii cena tego szkla jest rewelacyjna w stosunku do jakości. Kiedys widziałem na Allegro za 350zl w kup teraz i nikt nie był zaintersowany.

Pozdrawiam
    Grzegorz

Madziulek
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blur Zobacz posta
    Witaj.
    Mam Nikkora 2/50 seria ''N". A o jaki Tobie chodzi?
    W Foto Kurierze Nr 9/2002 jest test porownawczy Nikkorów standardowych. Wg tabeli tam umieszczonej sa trzy 50tki o swietle "2". Mój podobno osiąga rozdzielczość (w środku) 100 lini juz przy f 2.8. Zdjecia są ostre i kontrastowe. Po zakupie tego obiektywu zrobiłem test z drugim posiadanym wówczas szkłem 28-80 i róznice były baaardzo widoczne, w ostrosci, kolorze i kontraście (co oczywiscie nie jest zaskoczeniem). W dodatku w mojej opinii cena tego szkla jest rewelacyjna w stosunku do jakości. Kiedys widziałem na Allegro za 350zl w kup teraz i nikt nie był zaintersowany.

Pozdrawiam
    Grzegorz
    witam

Podaje link :

http://www.allegro.pl/item133405832_nikkor_50mm_f2.html

Czy możesz mi podesłac jakieś przykładowe zdjęcia z Twojego obiektywu ?

Domyślnie

Również posiadam takiego nikkora w wersji AI. Potwierdzam szkło masakra! Bardzo ostre już od f2, ale to, to jeszcze nic. Największą zaletą tego szkła jest moim zdaniem piękny bokeh. Jedno z najbardziej „plastycznych” szkieł jakie miałem. 50 1,8 się nie umywa pod tym względem.

Madziulek
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szmojtek Zobacz posta
    Również posiadam takiego nikkora w wersji AI. Potwierdzam szkło masakra! Bardzo ostre już od f2, ale to, to jeszcze nic. Największą zaletą tego szkła jest moim zdaniem piękny bokeh. Jedno z najbardziej „plastycznych” szkieł jakie miałem. 50 1,8 się nie umywa pod tym względem.
    to chciałam usłyszec

nadal proszę o jakies zdjęcia z tego szkiełka

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madziulek Zobacz posta
    Witam

...czy ktoś miał może do czynienia z tym obiektywem?

Pozdrawiam
    Mam nadzieję, że masz świadomość, że z tym szkłem nie będzie Ci działać w D70s pomiar światła i AF ?
    Innymi słowy - ostrzenie tylko manualne, focenie tylko w trybie M.
    O ile z drugim można sobie poradzić (np. używać zewn. światłomierza) to drugie przy ciemnym wizjerze jaki masz w Twojej puszce nie będzie łatwe...

pozdrawiam
    Paweł
    Ostatnio edytowane przez PawelR ; 18-10-2006 o 12:12
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Madziulek
    Gość

Domyślnie

tak ,wiem ze to obiektyw manualny

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Mam nadzieję, że masz świadomość, że z tym szkłem nie będzie Ci działać w D70s pomiar światła i AF ?
    Innymi słowy - ostrzenie tylko manualne, focenie tylko w trybie M.
    O ile z drugim można sobie poradzić (np. używać zewn. światłomierza to drugie przy ciemnym wizjerze jaki masz w Twojej puszce nie będzie łatwe)

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

tak ,wiem ze to obiektyw manualny
    Spytałem, ponieważ od dłuższego czasu obserwuję aukcje allegro w zakresie szkieł Nikona i widzę, że te same obiektywy manualne pojawiają się niezwykle często. Okres "rotacji" to około miesiąc.

Mój wniosek jest taki -ludzie kupują takie szkła, kierując się głównie niską ceną - później stwierdzają, że robienie fotek manualem poza studio to jednak niezwykle trudna i uciążliwa sprawa - i próbują wypychać takie obiektywy dalej.

pozdrawiam
    Paweł
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

witam

Czy możesz mi podesłac jakieś przykładowe zdjęcia z Twojego obiektywu ?
    Niestety teraz jestem w pracy, wiec moge tylko podac link do galerii z moimi fotkami
    http://grzegorzlaskowski.getphoto.net
    Chyba wszystkie portety dziewczyn (w plenerze i studio) sa robione tym obiektywem (za wyjatkiem portretu przy drzewie-80-200 2.8 i portetu z czapka pilotką-sigma 150 2.8 ).
    Ale nie sugeruj sie do konca, poniewaz ingerowalem psem.
    Pozdrawiam
    Grzegorz

Madziulek
    Gość

Domyślnie

być może masz racje ale ja lubie wyzwania
    Za tą cene mogę spróbowac

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Spytałem, ponieważ od dłuższego czasu obserwuję aukcje allegro w zakresie szkieł Nikona i widzę, że te same obiektywy manualne pojawiają się niezwykle często. Okres "rotacji" to około miesiąc.

Mój wniosek jest taki -ludzie kupują takie szkła, kierując się głównie niską ceną - później stwierdzają, że robienie fotek manualem poza studio to jednak niezwykle trudna i uciążliwa sprawa - i próbują wypychać takie obiektywy dalej.

pozdrawiam
    Paweł
    Cytat Zamieszczone przez Blur Zobacz posta
    Niestety teraz jestem w pracy, wiec moge tylko podac link do galerii z moimi fotkami
    http://grzegorzlaskowski.getphoto.net
    Chyba wszystkie portety dziewczyn (w plenerze i studio) sa robione tym obiektywem ...
    Grzegorz
    Bardzo dziekuje za link
    swoją drogą pomijając obiektyw - piękne zdjęcia - Gratuluję

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów