Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Nikkor 18-200, manulane ostrzenie

Witam,
    Mam takie pytanie: w trakcie wakacji poprosilem jednego typa o zrobienie nam zdjecia... Zrobil, ale pomylily mu sie chyba pierscienie i zamiast krecic zoomem pokrecil sobie tym od manualnego ostrzenia. Poprzednio na bank ten pierscien krecil sie tylko okolo 90 st i stawial wyrazny opor gdy koczyla sie skala. Wyglada jakby kolo pokonal ten opor i teraz moge krecic nim ile chce. Wszystko wydaje sie dzialac ok, da sie dalej manualnie ostrzyc. Moze to tylko *******a ale sam juz nie jestem pewien. Jak jest u was? Pierscien stawia opor przy koncu skali i basta czy mozecie go delikatnie przelamac i krecic do woli? Tak dumam czy kolo czegos nie polamal w mym plastikowym badz co badz obiektywie...Zdjecie oczywiscie zrobil do du...
    Dzieki z gory,

Domyślnie

W 18-70 jest tak: Pierścień chodzi z lekkim oporem w zakresie ostrzenia, a gdy skala dojdzie do końca czuć nieco większy opór, ale nadal mogę kręcić pierścieniem dalej, a skala stoi w miejscu, czyli to nic nie zmienia. Nie ma wyraźnego końca kręcenia. Przy końcu skali zwiększa się opór, ale pierścieniem mogę kręcić naokoło i nic się nie dzieje. Nie wiem jak jest w 18-200, ale podejżewam że tak samo, czyli wszystko jest ok

Domyślnie

Wszystko w porządku. Konstrukcja AF-S pozwala kręcić pierścieniem do woli.

Domyślnie

Fakt, pierścień focusa kręci się lekko w ograniczonym zakresie, jednak dalej można spoko kręcić, nic złego się nie dzieje
    Pozdr
    D800

Domyślnie

Czasami jak korzystałem w pracy z 18-200VR bardzo często myliły mi się pierścienie. Obiektyw wciąż jest sprawny
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giwera Zobacz posta
    ... Poprzednio na bank ten pierscien krecil sie tylko okolo 90 st i stawial wyrazny opor gdy koczyla sie skala. ...
    Może kamień ? W innym przypadku dużo bym nie dał za ten bank.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Uprawnienia umieszczania postów