Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie KTÓRY ? NEC SPECTRAVIEW 2690 czy 2690WUXi

Sadzac po temacie postu odpowiedz wydaje sie banalna, ale jest jedno 'ale'.
    Otoz co wybrac? 2690WUXi nowy, czy SPECTRAVIEW 2690 demonstracyjny, ktory pracowal kilka miesiecy i jest w idealnym stanie z gwarancja firmy NEC?

Cena podobna w obu przypadkach.

Co radzicie?
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Z tego co udało się mi znaleźć w sieci są to absolutnie identyczne modele. W Stanach do zwykłego 2690 można dokupić soft - i monitor staję się Spectraview. W EU NEC ma inną politykę - Spectraview jest kosmicznie drogi, a softu nie można kupić... Jest za to bełkot marketingowy o wyjątkowym doborze matryc i innej elektronice - ale do pewnego czasu przy pomocy kombinacji klawiszy na monitorze udawało się zmienić zwykły 2690 na Spectraview. Więc wnioski rób sam.
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DMQuadro Zobacz posta
    Z tego co udało się mi znaleźć w sieci są to absolutnie identyczne modele. W Stanach do zwykłego 2690 można dokupić soft - i monitor staję się Spectraview. W EU NEC ma inną politykę - Spectraview jest kosmicznie drogi, a softu nie można kupić... Jest za to bełkot marketingowy o wyjątkowym doborze matryc i innej elektronice - ale do pewnego czasu przy pomocy kombinacji klawiszy na monitorze udawało się zmienić zwykły 2690 na Spectraview.
    A ile Pan SV i zwykłych widział, żeby wysuwać takie wnioski?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Ja mam własny 2690, widziałem i spectraview. Jest gigantyczny wątek na rosyjskiej konferencji http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=28:20339,
    Panie Tom01, pozwolę zwątpić w Pana bezstronność, jako sprzedawcy monitorów. Zwykle z droższego towaru - większa marża...
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Domyślnie

Pozwole się wtrącić do dyskusji,

Teoretycznie rzecz biorąc oba monitory różnią się następującymi cechami:
    - DO SV2690 dodawane jest oprogramowanie SpectraView Profiler za pomocą którego możemy skalibrować monitor bez potrzeby rejestrowania produktu, oprogramowanie jest dostępne na stronie www.nec.pl, NEC MultiSync 2690WUXi nie posiada takiej możliwości przy użyciu SV Profiler
    - SV2690 dostarczany jest z fartuchami osłonowymi
    - SV2690 budowany jest w iparciu o selekcjonowany panel który bedzie bardzo dobry pod względem liniowości oraz równomierności podświetlenia (certyfikat NEC).

Z punktu technologiczno-konstrukcyjnego oba monitory są identyczne, SV2690 posiadają selekcjonowane panele, jak wcześniej wspomniałem liniowość oraz równomierność podświetlenia/temperatury barwowej powinna być bardzo dobra (w innym przypadku można powołoać się na gwarancję, NEC zazwyczaj idzie na rękę klientom). Oczywiście jest możliwe trafienie NEC MultiSync 2690WUXi który będzie tak samo liniowy jak SV, niemniej jednak jeżeli trafimy na gorszą sztukę będą problemy z wymianą gwarancyjną - niema ku temu podstawy prawnej. Generalnie monitory niczym się nie różnią, ale powtarzalność SV jest bardzo wysoka, MultiSync2690 jest również dobrym monitorem, niemniej jednak zdażają się egzemplarze mniej liniowe.

Prosze pamiętać, że obecnie w sprzedaży są monitory NEC MultiSync 2690WUXI2 oraz NEC SV reference 2690, w temacie mowa o poprzednikach czyli SV2690 oraz MS2690WUXi.
    Ostatnio edytowane przez Wojtek Kraków ; 25-08-2009 o 16:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DMQuadro Zobacz posta
    Ja mam własny 2690, widziałem i spectraview. Jest gigantyczny wątek na rosyjskiej konferencji http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=28:20339,
    Panie Tom01, pozwolę zwątpić w Pana bezstronność, jako sprzedawcy monitorów. Zwykle z droższego towaru - większa marża...
    Niezależnie od wielkości marż, staram się być maksymalnie obiektywny w opiniach. Ludzie którzy mnie znają, mogą to potwierdzić, a Pańskie powątpiewanie mnie uraża.

2690 od SV różni się tym, że ma dużo większy rozrzut fabryczny. Trzeba przewalić dziesięć 2690 żeby wybrać jeden który będzie nieodróżnialny od SV. Przyznaję, że faktycznie można taki ustrzelić. Przyjąłem nawet w tym roku zlecenie na wynalezienie takiego i je zrealizowałem z sukcesem. Poza tym znana różnica to blokada kalibracji i problem z legalnością NEC Spectraview II który tą blokadę omija.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 25-08-2009 o 21:19
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Uprawnienia umieszczania postów