Dzięki za wyprowadzeni mnie z błędu. Czyli jednak to może być "wina" matrycy/filtra IR.
Zapytam tak: czy ktoś testował z pozytywnym skutkiem (czyt. bez takich zafarbów) jakieś filtry ND (w okolicach tłumienia 8-10EV) na D70s?
Szukaj
Dzięki za wyprowadzeni mnie z błędu. Czyli jednak to może być "wina" matrycy/filtra IR.
Zapytam tak: czy ktoś testował z pozytywnym skutkiem (czyt. bez takich zafarbów) jakieś filtry ND (w okolicach tłumienia 8-10EV) na D70s?
Pozdrawiam
Michał
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Po pierwszych próbnych zdjęciach z filtrem ND3.0 Hitech poprzedzonym jeszcze GRAD 0.9 soft w holderze cokin pojawił się problem z blikami światła. Nie zdarza się to na każdym zdjęciu, zależy pewnie to od położenia obiektywu. Próbna fotka poniżej, słońce było całkowicie zakryte chmurami i poza kadrem, czas powyżej 4 minut, bliki blikami, ale jak nic te kręgi to efekt odbijania się obiektywu w ND3.0, domyślam się że jest to wpływ wpadania światła bokami (jak i górą i dołem) przez przerwę między filtrem a soczewką obiektywu. Jak sobie z tym poradzić?
recepta jest jedna: kupic porzadny filtr nakrecany.
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
@JSB: Spróbuj zasłonić czymś górną i dolną część filtra - tak żeby światło nie mogło wpadać. Można dokupić dodatkowe osłony przeciwsłoneczne do systemu cokin p... Niestety w moim przypadku, przy obiektywie szerokokątnym, osłona przeciwsłoneczna przyczynia się do winietowania, więc muszę sobie radzić zasłaniając filtr ręką - rozwiązanie tymczasowe, póki nie wymyślę czegoś lepszego, ale najważniejsze, że działa :P
cokiny daje się wycinać i wsadzić w obudowę filtra kołowego.
Mamiya + Sony
To kwestia indywidualna. Jeśli Hitech nie daje Ci zafarbów to przycinaj i pakuj w kółeczkoNie ma sensu wydawać więcej.
Z okrągłych oryginalnie wybór masz niewielki - Heliopan 3.0 (około 500zł), B+W 3.0 (około 350 - 400zł), HOYA nd400 aktualnie praktycznie nieosiągalna (przynajmniej na 77mm)
kupilem w foto4b hitecha nd 3.0 dla cokin z-pro w rozmiarze 100mm
patrząc pod swiatło daje lekki zielony zafarb - na fotkach jednak wszystko jest ok
a sam filtr genialny![]()
Skontaktuj się z nami