Close

Strona 1 z 33 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 323

Domyślnie Ile zdjęć dla klienta - ślub

Interesuje mnie ww. kwestia, słyszę różne, często dość fantastyczne liczby (mój znajomy obiecuje 1500), wiem, że część fotografów oddaje poniżej 100 zdjęć, szukam złotego środka. Aha używałem opcji szukaj, niestety z niesatysfakcjonującym skutkiem.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 04-08-2009 o 21:10 Powód: pis. (Część->część)

Domyślnie

z jednej strony też mi się tak wydaje, ale z drugiej obrobienie 400 rawów jest dość pracochłonne, ale możliwe, ostatnio oddawałem 500, no i zastanawiam się czy nie za dużo, lepiej chyba mniej zdjęć z dokładniejszą obróbką. Moj kolega wrócił z repoglamour i mówił mi liczby w stylu 90 zdjęć, chyba jestem jeszcze za bardzo leszczem, żeby się na coś takiego porywać.

Domyślnie

1500 czyli rozumiem że oddaje wszystkie jakie zrobił, żywczyki bez obróbki. 100 to chyba jak zrobisz pełen retusz i kadrowanie
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

niektorzy daja na plycie ale za dodatkowa opalata. Moim zdaniem liczba pomiedzy 100 a 200 jest sensowna. Uniknie sie przesady

Domyślnie

Moim zdaniem klient płaci za dobrze wykonaną usługę "obsługa fotograficzna uroczystości zaślubin i wesela".
    Praca fotografa nie powinna obligować go do dostarczenia określonej ilości ujęć czy zdjęć.
    Tak jak orkiestra nie musi zagrać np: 128 utworów, ale zapewnić oprawę muzyczną w godzinach od.....do.
    Dobry fotograf to nie ten co zapewni np:1500 zdjęć. Dobry fotograf zrobi tyle zdjęć, aby zapełnić album, przedstawiając uroczystość w ciekawy sposób, ukazać emocje i radość tak niezwykłego dnia jakim jest dzień zaślubin.
    Za czasów "analogowych" można było osiągnąć taki cel na trzech rolkach filmu małoobrazkowego. Klient otrzymywał zdjęcia na papierze fotograficznym, a negatywy były własnością zakładu i w nim pozostawały.
    Ale w tamtych czasach, zakup lustrzanki nie czynił z nikogo "fotografa".
    Pozdrawiam Wszystkich.

Domyślnie

ostatnio znajoma para młodych dostała 4.500... nie żartuje
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    ostatnio znajoma para młodych dostała 4.500... nie żartuje
    Może aparat się zaciął i gość robił tylko w serii?
    A na serio zakres od stówki do dwóch jest, za poprzednikami, idealny, taki ilościowo nie za skromny i nie za nachalny. I co najważniejsze do spokojnego i przemyślanego dopracowania.
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WALOD Zobacz posta
    Ale w tamtych czasach, zakup lustrzanki nie czynił z nikogo "fotografa".
    no właśnie - tyle że to powodowało, że spokojnie ponad połowa takich 3-rolkowych reportaży nadawała się tak naprawdę do kosza - a to, że ktoś robił z nich 60 odbitek do albumu wynikało jedynie z konieczności...

nie zrozum mnie źle - rozumie doskonale Twój punkt widzenia - ale sprzęt nie ma tu nic do rzeczy - chałturnicy są za cyfry i byli za analoga...
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    Może aparat się zaciął i gość robił tylko w serii?
    A na serio zakres od stówki do dwóch jest, za poprzednikami, idealny, taki ilościowo nie za skromny i nie za nachalny. I co najważniejsze do spokojnego i przemyślanego dopracowania.
    nie, nie zaciął mu się - szczerze powiem to moja pierwsza reakcja po kościele była taka - że gość prawie w ogóle nie robił zdjęć - trzeba by tu dodać, że oprócz tego cały czas też kręcił film kamerą... - dlatego gdybym nie "zobaczył" tych 4.500 zdjęć to bym nie uwierzył. Ale jak je już zobaczyłem to... - wszystkie takie same... - dno.
    Dla ciekawości dodam, że robił je Nikonem D70 (bez s) i lampą chyba SB800 walącą cały czas na wprost + 18-55vr...

jedyna obróbka - to utworzenie - tzw. pokazu multimedialnego (cztery płyty DVD - sic!)

I tu mam jedno pytanie do osób obeznanych - strasznie mnie ciekawi - czy są takie programy które automatycznie robią taki pokaz - bo jak on te wszystkie zdjęcia ręcznie wklejał w różne ramki to szacun o wielki szacun... tyle fotek w jeden tydzień...
    Ostatnio edytowane przez eldritch ; 03-08-2009 o 20:00

Strona 1 z 33 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów