Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34
    woda
    Gość

Domyślnie klejenie panoramy

Jako zupelny nowicjusz i dyletant w tej materii mam pytanie do tych, ktorzy sie tym bawili. Kombinowalem dzis tego typu zdjecie. MAm kilka RAW-ow i maly problem. Zdjecia sa (procz oczywiscie klejenia) do wstepnej obrobki. Trzeba powyciagac szczegoly z cieni. I tu mam zagwozdke. Wszystko bylo pstrykane przy tych samych parametrach ekspozycji. Boje sie, ze jak zaczne obrabiac poszczegolne czesci osobno to beda roznice, ktore beda widoczne podczas klejenia. Czy zatem mam kleic RAW-y? A potem calosc poprawiac? Mam CS3 a tam nie ma takiej opcji. Jest dodatek, ktory obrabia RAW w powiedzmy, podstawowym wymiarze. O klejeniu nie ma tam mowy. Moge kleic z jpg, tiff.. ale nie z RAW. Podpowiedzcie dobrzy ludkowie jak sie do tego zabrac.

Domyślnie

CS3? To jest juz nowy Counter Strike? I nie ma opcji klejenia?
    A powazniej... RAW editor w PS i zbiorcza edycja RAW'wow tymi samymi parametrami. Poza tym, mozna sobie ustawic forme makro na edycje obrazow.
    Ja zbiorowke na RAW'ach robie w edytorze i zapisuje w tiff lub jpg. Jak nie masz takiej opszyn, to poszukaj w sieci oprogramowania do zbiorczej edycji i konwersji formatow.

pzdr
    Michal

Domyślnie

Wybierz zdjęcie wzorcowe i skorzystaj z polecenia Match Color (dopasuj kolor) wybierając z listy Source (źródło) zdjęcei wzorcowe dla pozostałych kadrów składających się na panoramę. Dodatkowo pobaw się suwakiem intensywności koloru. Podstawą do dobrego sklejenia panoramy jest i tak jednakowy sposób naświetlania poszczególnych kadrów - ułatwia to robote w widoczny sposób.
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woda Zobacz posta
    Jako zupelny nowicjusz i dyletant w tej materii mam pytanie do tych, ktorzy sie tym bawili. ........... Mam CS3 a tam nie ma takiej opcji. ...........
    Swoją drogą ciekawe podejście. Amator kupuje drogi soft ..........
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbed Zobacz posta
    Swoją drogą ciekawe podejście. Amator kupuje drogi soft ..........

moze jest studentem i ma tanio
    z zagranicy na przyklad
    wiec sie nie podniecaj za bardzo.
    jak cie nie stac to sobie zarób, jak juz masz to nie marudź
    elo
    D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR

woda
    Gość

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za pomocne uwagi.

Marbed, tak, jestem amatorem i nim pozostane. Co nie znaczy, ze nie wolno mi miec roznych rzeczy. W tym PS-a. Zaplacilem za niego tak jak i za pozostale rzeczy, ktore mam. Jestem amatorem w wielu dziedzinach a mimo to pozwalam sobie na pewne szalenstwa. Dla Ciebie to niezrozumiale? Alez wolno Ci tak myslec. Twoje prawo i szanuje to. Z tym, ze naprawde mi to mowiac kolokwialnie, dynda. Bez urazy.

Pzdr.

Domyślnie

cammal niepotrzebnie się napinasz.
    woda jak masz pieniądze to super. Można kupić D3x i pstrykać u cioci na imieninach. To samo dotyczy softu ja tylko poddałem w watpliwość sens ale jeszcze raz podkreślam to wolny kraj
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

No to i ja się wtrącę. Ja ładuje interesujące mnie zdjęcia do ACRa i metodą prób i błędów wywołuje RAWy. Wywołuje wszystkie tak samo. Przede wszystkim chodzi mi o podstawową korektę tj. WB, przepały, cała reszta w PSie.
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

A odnośnie klejenia panoramek jeden z najlepszych softów do tego to PTGui: http://www.ptgui.com/ można zassać triala i popróbować. Można i w PS lecz powyższy jest lepszy mz.
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Koholik Zobacz posta
    No to i ja się wtrącę. Ja ładuje interesujące mnie zdjęcia do ACRa i metodą prób i błędów wywołuje RAWy. Wywołuje wszystkie tak samo. Przede wszystkim chodzi mi o podstawową korektę tj. WB, przepały, cała reszta w PSie.
    Ja z tym panem sie zgodze.....robie tak samo.....lub podobnie...
    Z ACR wolam do Tiff potem PSem klejenie....i po wszystkim obrobka wlasciwa, poprawki i reszta zabawy.....

Wolaj kilka RAWow razem, ja wybieram najciemniejszego i tam walcze z cieniami a potem synchronizacja i po sklejeniu walcze za pomoca tego ....efekty sa ciekawe....polecam!

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów