Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Samyang/Falcon - koreańskie cuda...

Witam, wczoraj będąc w Empiku nabyłem "wielką księgę testów", w której napisano, że Nikony poniżej modelu D300 nie są w stanie w ogóle wyzwolić migawki mając wpięte któreś ze szkieł naszych koreańskich kolegów - mówię tu o coraz popularniejszych samyangach/falconach... Szukajka nie odsyła mnie od konkretnych informacji a wykopanie jej z bardzo złożonych wątków graniczy z cudem. Moje pytanie więc brzmi - czy D80 będzie cykał z tymi szkłami? Proszę o konkretną odpowiedź

z góry dzięki, pozdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macienty Zobacz posta
    Witam, wczoraj będąc w Empiku nabyłem "wielką księgę testów", w której napisano, że Nikony poniżej modelu D300 nie są w stanie w ogóle wyzwolić migawki mając wpięte któreś ze szkieł naszych koreańskich kolegów - mówię tu o coraz popularniejszych samyangach/falconach... Szukajka nie odsyła mnie od konkretnych informacji a wykopanie jej z bardzo złożonych wątków graniczy z cudem. Moje pytanie więc brzmi - czy D80 będzie cykał z tymi szkłami? Proszę o konkretną odpowiedź

z góry dzięki, pozdr.
    Mój D50 (niech spoczywa w spokoju) robił foty z Rubinarem 500 produkcji CCCP... to twój też da sobie radę z koreańskimi
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Cykał będzie,tu chodzi pewnie,że nie będzie mierzył światła.Bo to dopiero od D200.Coś nie tedgo ta "wielka księga testów",widać sam tego nie sprawdził.Ja też nie piszę z doświadczenia bo nie mam D80 ale gdzieś to przeczytałem,więc może koledzy wiedzą więcej z praktyki.
    D610 , F100 , FA + Arsat 20/2.8 + N 28-105/3.5-4.5 D +S 35/1.4 A + N 50/1.8 G + S 85/1.4 EX DG HSM +N 80-200/2.8 AF-S + T 150-600/5-6.3 G1

Domyślnie

Będzie działał bez problemu, lecz tylko w trybie M. Nie będzie pomiaru światła, natomiast będzie działało potwierdzenie ostrości (zielona kropka w wizjerze).

Domyślnie

z d90 nie działa potwierdzenie ostrości (falcon 8mm/3.5) i światłomierz
    cykamy na M i na czuja
    jak mamy pojęcie o przysłonie i czasie naświetlania i o tym jak te dwie wartości są powiązane i ustawimy właściwie odległość z robieniem fot nie ma problemów
    opinia moja dotyczy jednak tylko rybiego oka, które ma bardzo małą GO i ostrzy się nim bardzo łatwo

jeśli chodzi o 85/1.4 i kwotę 900 zł którą trzeba dać za to szkło to wolę 85/1.8 nikkora za 300 zł więcej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cheyenne Zobacz posta
    z d90 nie działa potwierdzenie ostrości (falcon 8mm/3.5)
    No to z Twoim D90 jest coś nie tak, bo mierzyć powinien.

opinia moja dotyczy jednak tylko rybiego oka, które ma bardzo małą GO i ostrzy się nim bardzo łatwo
    Bardzo dużą miałeś na myśli chyba

jeśli chodzi o 85/1.4 i kwotę 900 zł którą trzeba dać za to szkło to wolę 85/1.8 nikkora za 300 zł więcej
    Gdzie kupię za 1200zl ? Proszę, powiedz!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Gdzie kupię za 1200zl ? Proszę, powiedz!
    Użyj googla i porównywarek cen
    Nawet jeśli nieco więcej, to i tak warto. O ile rybie oko 8mm Azjatom wyszło nieźle i mozna je polecać zamiast innych i droższych znacznie, to ten 85mm to jest tragedia... i niewiele tańsze (jak dla mnie) od Nikkora 85/1.8.

Aha - zauważ, że mówimy o Nikkorze 85/1.8, a nie 1.4.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Użyj googla i porównywarek cen
    Nawet jeśli nieco więcej, to i tak warto.
    No właśnie - ponad 1500. I o tą różnice mi chodzi Nie neguję, że warto, bo wiem, że warto. Ale skoro ktoś twierdzi, że jest gdzieś w cenie używek to mnie to w tym momencie bardzo interesuje, bo jestem na kupnie...

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    ten 85mm to jest tragedia...
    Po czym wnosisz? Ja póki co widzę wszędzie przykłady świadczące zupełnie co innego... test Cichego, test Admina, zdjęcia Remika w dziale portret...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    No właśnie - ponad 1500. I o tą różnice mi chodzi Nie neguję, że warto, bo wiem, że warto. Ale skoro ktoś twierdzi, że jest gdzieś w cenie używek to mnie to w tym momencie bardzo interesuje, bo jestem na kupnie...
    No ja kupiłem nowego za mniej niż 1300, ale to jeszcze przed "kryzysem".

Po czym wnosisz? Ja póki co widzę wszędzie przykłady świadczące zupełnie co innego... test Cichego, test Admina, zdjęcia Remika w dziale portret...
    Po zdjęciach, mój drogi, po zdjęciach
    No i brak AF w takim szkle to raczej słaby pomysł jak dla mnie (w fisheyeu ujdzie).
    Dla mnie ta różnica w cenie jest pomijalna, no ale rozumiem że nie dla każdego.
    Wiesz, zawsze możesz kupić i sprzedać, jak nie będziesz zadowolony.
    Pytanie tylko, ile kasy / zdjęć na tym możesz stracić?
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

d90 potwierdza ostrość, niezależnie co w niego wepniesz. d80 tak samo. od d200 w górę masz pomiar, a wszystkie nikony będą robić zdjęcia z takimi manualnymi szkłami w trybie M.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów