Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie S3 pro + tamron 17-50/2.8

Wprawdzie w dziale Nikon d'SLR - D50; D70; D80 jest watek o problemach wspolpracy wspomnianego tamrona z D80, ale wynikl tam inny problem i temat poszedl inna droga.

Otoz mialem na kilka tygodni tamrona 17-50 i okazalo sie, ze dziwnie sie zachowuje we wspolpracy z fuji S3. Przeswietlam mi zdjecia o ok. 0,5EV. Jesli przyjac, ze zdjecie z nikona 18-70 bylo ok, to tamron przeswietlal o 0,5 EV w stosunku do niego. I co wazne, byl to pomiar bledny, bo w pewnych okolicznosciach tracilem szczegoly w swiatlach.

Na D80 tej roznicy juz miedzy tamronem a nikonem 18-70 nie zauwazylem
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

A mnie sie wydaje że na forum zapanowala jakś psychoza.
    Porowywanie wskazań światlomierza.
    Różnica 0,5 EV nie wplywa w radykalny sposób na zdjecie szczególnie w przypadku S3pro.
    Mam S3 pro i Tamrona 17-50/28, F70 i Sigmę 28-105/2,8-4,0, miałem Nikkora 18-70 .
    Rzeczywiscie jest rożnica we wskazaniach swiatlomierza - przy Nikkorze 18-70 pokazywal we wszystkich trybach pomiarowych czas ok. 1/3-1/2 EV krotszy niz przy Tamronie i Sigmie (w tych dwóch identyczny), ale to pomiar przy Nikkorze byl błędny - zdjecia byly nieduzo, ale zauwazalnie niedoswietlone.
    Dzieje sie tak zarówno w przypadku S3 pro jak i analogowego Nikona F70 (nawet wpiąłem do niego Nikkora 18-70)
    Wyglada na to, ze producent - Nikon zbyt optymistycznie podaje jasność Niikora 18-70.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Smurf, no ale wlasnie wlasnie, te 0,5 (moze bylo -2/3 EV w stosunku do nikona; trudno powiedziec, bo skok w F80/S3 jest o pol dzialki) wystarczylo w motywach, ktore fotografowalem, zeby je wypalic. Zdjec tu nie zamieszcze bo sie nie znam - moge podeslac w razie czego.
    Pisze o tym dlatego, ze chialem sie w ten tamron zaopatrzyc - piekne zdjecia robi. Duzo mniej szumia niz z 18-70.

W watku o D80 uzylem slowo "histeria" to mi sie za nie dostalo. Tu napisalem tylko o fakcie, to o psychozie slysze.
    Normalnie, nie idzie juz z nikim pogadac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marusek Zobacz posta
    Pisze o tym dlatego, ze chialem sie w ten tamron zaopatrzyc - piekne zdjecia robi. Duzo mniej szumia niz z 18-70.
    ?! ?! ?!
    To chyba jakieś nowe odkrycie - wpływ obiektywu na szum matrycy.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Boszzzz - jak maja obiektywy wplyw na jasnosc, oddanie koloru, to dlaczego nie na tworzenie szumu?
    nigdy sie z tym nie zetknales?
    podeslac przyklady?

Domyślnie

Boszzzz - jak maja obiektywy wplyw na jasnosc, oddanie koloru, to dlaczego nie na tworzenie szumu?
    Bo szum tworzy matryca, a nie obiektyw.
    Chyba pomylileś z pojęciem zwanym bokeh, ale to nie jest szum.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

No, niby racja. Szkło też ma wpływ na szum. Szczególnie, jak się do niego czegoś dostatecznie mocnego naleje.
    Jacek

Domyślnie

upsss
    myslalem, ze jestem na fotograficznym...a sie okazalo, ze na towarzyskim

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Golakowa Szyja

Domyślnie

upsss
    myslalem, ze jestem na fotograficznym...a sie okazalo, ze na towarzyskim
    Przeczytałem to co napisałeś i z całym szacunkiem ale bredzisz...

Domyślnie

a mi sie zawsze wydawalo ze to czlowiek robi zdjecia anie obiektyw
    "taka będzie przyszłość.ktoś będzie odbierał nasze śmieci i jeszcze się cieszył" A.Stasiuk

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów