Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: nikkor 35 f1.8

Domyślnie nikkor 35 f1.8

Ma ktoś to szkiełko? Jak ma albo nie ma ale się zna to niech podpowie czy da się nim obskoczyć z grubsza "ślub" tak bardziej amatorsko, bez dodatkowego doświecania lampą? Zakładając, że kościół nie jest ciemny jak zbójnicka jaskinia przy wygaszonym ognisku, hej

Oszczędny w słowach Awatar Jachuu
    Miasto
    Sulików k. Zgorzelca

Domyślnie

już masę na jego temat tutaj napisano: klik klik

EDIT

a co do ślubu - to tylko z tym szkłem to ja bym się nie odważył a jeszcze bez lampy - fiu, fiu
    Ostatnio edytowane przez Jachuu ; 21-07-2009 o 08:37

Domyślnie

Bez lampy to nawet ze światłem 1.4 na d3 nie nawojujesz.
    Lampa niekoniecznie służy do pełnego oświetlania motywu.
    Częściej jako uzupełnienie oświetlenia, modelowania światła.

Ja zrobiłem ślub i wesele znajomych 35-tką jak w tytule wątku i zdjęcia zacne.
    Ale obok mnie dzielnie stała parasolka z zapiętą SB-900.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta

Ja zrobiłem ślub i wesele znajomych 35-tką jak w tytule wątku i zdjęcia zacne.
    Ale obok mnie dzielnie stała parasolka z zapiętą SB-900.
    W kościele też ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    W kościele też ??
    W kościele lampa była na sankach.
    Chociaż, ze względu na dość dobrze oświetlony kościół - sporo udało się zrobić bez lampy i to na niewyżyłowanych iso.

A jeszcze wracając do tematu:
    GO przy przysłonie 1.4 czy 1.8 jest nawet przy ogniskowej 35 na DX dość niewielka.
    A to nie zawsze jest porządany i akceptowalny efekt... dlatego robienie zdjęć na "otwartej dziurze" nie zawsze jest tym, co warto robić.
    A wtedy, jeśli brak światła wokół, lampa jedynym ratunkiem, oczywiście z głową użyta.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Witam. Ja robiłem niedawno ślub mojej córki 35-tką i nawet do głowy mi nie przyszło że ślub można zrobić bez lampy.
    Przecież oprócz kościoła ( nawet jasnego ) jest cała reszta imprezy.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Odpowiedź jest i tak i nie, 35 jest dobrym obiektywem, razem z np. 85 obskoczysz cały ślub łącznie z imprezą.
    Możesz wtedy powalczyć o zdjęcia na małym GO w świetle zastanym, młodzi bedą mieli wrażenie bardziej profesjonalnej usługi, oczywiście większość fotopstryków i tak wali lampą na maxa, zależy co kto lubi.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

A tam- sama nie wiem co mi do głowy strzeliło Nic mi nie zostaje jak lampę nabyć i już I dzięki za rady - co ja bym bez tego forum zrobiła to nie wiem Hej

Uprawnienia umieszczania postów