Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: F5 kontra d700

Domyślnie

1 zł a dokładniej 80 groszy za megabajt, a że taki skan ma i 100 mb to 80-100 zł za jeden slajd, słabo?
    FM2n, Mamiya RB67;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brylek Zobacz posta
    nie zabardzo zatrybilem o co chadzi z tym skanerem bebnowym
    ale o co chcesz zapytać, jak taki skaner pracuje?
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

ok juz zatrybiłem nie doczytałem po pracy cena powaliła mnie juz się ogarnołem stwierdzam nie stać mnie wiec zamiast skanować będę zbierał na nowe szkiełko

Domyślnie

a tak po zatym czy jakosc z rzutnika na ekranie rozmiarow 2m na 1,5 m sa dosc zadowalające ? nigdy nie widziałem

Domyślnie

Dużo już napisane ale nikt nie porusza kwestii najważniejszej - cyfra vs. slajd to są zupełnie inne kolory. Dla mnie te ze slajdu są lepsze w odbiorze. Ale to moje subiektywne odczucie.
    Mam Full Frame. A co 36 zdjęć nową matrycę i kartę pamięci w jednym.

Domyślnie

własnie kolerki są niesamowite w tym wszytkim , już niebawem może zakupie rzutnik .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brylek Zobacz posta
    Witam. Na początku był zenit , pierwsza cyfra Kodak, następnie d50 został zamieniony na d200 a d200 na f 5. I pytanie jest następujące; słyszałem zawsze ze slajdów jest najlepsza, jakość zdjęć wiec zakupiłem sobie velvie 100. Po 1 rolce zakochałem się ponownie w analogu doszczętnie , do tego stopnia ze od około 5 miesięcy cyfrą zrobiłem około 100 zdjęć może mniej. A myślałem nad zakupem d 700 bo d3 lub d3x jeszcze za drogi sprzęt . Ale czy warto inwestować w d700, gdy poznałem, jakość slajdów? Czy jakość z d700 będzie podobna do slajdów? I tez lubie mieć zdjęcia w reku jeszcze nie winem czy slajdy będą na papierze czy tylko rzutnik. Na pewno f 5 zostaje i jeszcze dojdzie f 2. Pozdrawiam
    O ile nie masz worek kasy na skanowanie na bębnie (lub dostęp do jakiegoś wypasionego płaskiego epsona) to robienie odbitek ze slajdu ma sens... Osobiście porównywałem skany z małego obrazka (ze skanera bębnowego) z plikami z d3 i wynik jest taki, że slajdy pomimo jako tak gorszej jakości (mniej szczegółów, mniejsza ostrość, więcej ziarna) mają to "coś" czego cyfra chyba jeszcze nie ma... mam wrażenie, że pliki z nowoczesnych puszek są zbyt doskonałe i dla tego nie niosą za sobą takiego klimatu jak slajdy - albo ja się poprostu mało znam na postprodukcji i nie umiem tego klimatu zrobić w kompie

Domyślnie

Negatyw na bębnie nie bardzo. Slajd i B&W jak najbardziej.

Co do wielkości rzyconego obrazu to 2X1,5 to jest gorna granica dla rzutnika z żarówką 150W przy dobrze wywołanych slajdach(gęstych) większe powiększenie zalecene jest z żarówką 250W. Oczywiscie na początku i tak wszystko robi kolosalne wrażenie i się nie dostrzega problemów
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adams Zobacz posta
    Co do wielkości rzyconego obrazu to 2X1,5 to jest gorna granica dla rzutnika z żarówką 150W przy dobrze wywołanych slajdach(gęstych) większe powiększenie zalecene jest z żarówką 250W.
    a toś mnie zmartwił - szykuję właśnie ekran 2,7x2,7m... chce się ktoś zamienić na rzutniki? :P

a może tak jak do lamp ulicznych istnieją do rzutników żarówki metalo-halogenkowe, które przy tej samej mocy mają dokładnie 7 razy większą jasność?
    Ostatnio edytowane przez galu44 ; 21-07-2009 o 10:22
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

Wazny jest system chlodzenia jak wlozysz za duza żarówke to możesz rozpuścić slajd.

Z rzutników polecam Ektapro, są relatywnie tanie( do 1000pln). Teraz kupiłem dla kolegi 4020 za 80 Franków Szwajcarskich.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów