1 zł a dokładniej 80 groszy za megabajt, a że taki skan ma i 100 mb to 80-100 zł za jeden slajd, słabo?![]()
Szukaj
1 zł a dokładniej 80 groszy za megabajt, a że taki skan ma i 100 mb to 80-100 zł za jeden slajd, słabo?![]()
FM2n, Mamiya RB67;
ok juz zatrybiłem nie doczytałem po pracy cena powaliła mniejuz się ogarnołem
stwierdzam nie stać mnie wiec zamiast skanować będę zbierał na nowe szkiełko
a tak po zatym czy jakosc z rzutnika na ekranie rozmiarow 2m na 1,5 m sa dosc zadowalające ? nigdy nie widziałem![]()
Dużo już napisane ale nikt nie porusza kwestii najważniejszej - cyfra vs. slajd to są zupełnie inne kolory. Dla mnie te ze slajdu są lepsze w odbiorze. Ale to moje subiektywne odczucie.
Mam Full Frame. A co 36 zdjęć nową matrycę i kartę pamięci w jednym.
własnie kolerki są niesamowite w tym wszytkim , już niebawem może zakupie rzutnik .
O ile nie masz worek kasy na skanowanie na bębnie (lub dostęp do jakiegoś wypasionego płaskiego epsona) to robienie odbitek ze slajdu ma sens... Osobiście porównywałem skany z małego obrazka (ze skanera bębnowego) z plikami z d3 i wynik jest taki, że slajdy pomimo jako tak gorszej jakości (mniej szczegółów, mniejsza ostrość, więcej ziarna) mają to "coś" czego cyfra chyba jeszcze nie ma... mam wrażenie, że pliki z nowoczesnych puszek są zbyt doskonałe i dla tego nie niosą za sobą takiego klimatu jak slajdy - albo ja się poprostu mało znam na postprodukcji i nie umiem tego klimatu zrobić w kompie![]()
Negatyw na bębnie nie bardzo. Slajd i B&W jak najbardziej.
Co do wielkości rzyconego obrazu to 2X1,5 to jest gorna granica dla rzutnika z żarówką 150W przy dobrze wywołanych slajdach(gęstych) większe powiększenie zalecene jest z żarówką 250W. Oczywiscie na początku i tak wszystko robi kolosalne wrażenie i się nie dostrzega problemów![]()
Ostatnio edytowane przez galu44 ; 21-07-2009 o 10:22
"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."
Wazny jest system chlodzeniajak wlozysz za duza żarówke to możesz rozpuścić slajd
.
Z rzutników polecam Ektapro, są relatywnie tanie( do 1000pln). Teraz kupiłem dla kolegi 4020 za 80 Franków Szwajcarskich.
Skontaktuj się z nami