Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Budżetowe tele

Domyślnie Budżetowe tele

Generalnie nie używam dłuższych tele, ale postanowiłem na wakacyjne wojaże zakupić coś dłuższego. Zastosowanie niezbyt wyszukane - ot, wakacyjna fotka. Dlatego nie chciałbym wydawać zbyt wielu pieniędzy, góra 500-600 zł. W tej cenie mogę mieć używany/nowy: Tamron 55-200, Tamron 70-300, Nikkor 55-200 VR i chyba Sigmę 70-300 APO. Wersji bez APO jak i Nikkora bez VR nie biorę pod uwagę (chyba dobrze robię?).
    Mam pytanie - rzucać kostką czy kupić coś konkretnego z wymienionych?
    Nie wiem, czy to ułatwi sprawę, ale podam, co mam: 35 mm 1.8, 60 mm i 16-85.
    Bez miłości nie da się żyć. Ja stawiałbym na tlen.

Domyślnie

Ja bym mimo wszystko radzil dozbierac do 70-300 VR. Lepszego budzetowego tele nie kupisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Ja bym mimo wszystko radzil dozbierac do 70-300 VR. Lepszego budzetowego tele nie kupisz.
    Ale ja nie chcę Jak mam wydać 1800 zł, to wolę kupić 85 mm 1.8 Chcę coś kupić typowo na wakacje, po których prawdopodobnie szkiełko będzie się kurzyło, aż wreszcie trafi na Allegro czy tutejszą giełdę.

Domyślnie

To ja bym pomyslal o 70-300 (bez VR), lub jesli AFS/VR maja znaczenie to 55-200. Ten ostatni - jego najwiekszy minus - to typowo amatorska bydowa/wykonanie - plastik fantastik - ale optycznie w tej klasie daje rade

Domyślnie

To ja bym pomyslal o 70-300 (bez VR), lub jesli AFS/VR maja znaczenie to 55-200. Ten ostatni - jego najwiekszy minus - to typowo amatorska bydowa/wykonanie - plastik fantastik - ale optycznie w tej klasie daje rade
    Ale chyba ED, wersję 70-300G miałem kiedyś i... nie powalała.
    A ten plastik przeszkadza w robieniu zdjęć? Czy tylko grozi obciachem na szlaku?

Domyślnie

Tak - ED. Nie, nie przeszkadza

Domyślnie

Problem w tym, że znalezienie nawet używki w "budżetowej" cenie to problem Oferty, na które np. ja trafiam oscylują w granicach cen nówek z jesieni w sklepach internetowych (~1450).
    Jeśli nie dasz rady dozbierać, bierz Sigmę APO DG z motorem. W przeciwnym razie szykuj się na polowanie być może długie i męczące.

EDIT: Wersja ED jest na moje krzywe oko podobna jakością do Sigmy. Zawsze to lepszy wybór niż stare G.
    Ostatnio edytowane przez żółto-czarny ; 18-07-2009 o 23:14
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Problem w tym, że znalezienie nawet używki w "budżetowej" cenie to problem Oferty, na które np. ja trafiam oscylują w granicach cen nówek z jesieni w sklepach internetowych (~1450).
    Jeśli nie dasz rady dozbierać, bierz Sigmę APO DG z motorem. W przeciwnym razie szykuj się na polowanie być może długie i męczące.
    ED jest właśnie na Allegro za 777 zł - szczęśliwa cena

Domyślnie

I co, kupiłeś? Bo ja zapomniałem przypomnieć że Sigma posiada w zakresie 200-300mm ostrzenie od 90cm (od czoła oczywiście dużo mniej). Takie pseudomakro może się przydać na szlaku. Żadne Nikkory tego nie mają
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    I co, kupiłeś? Bo ja zapomniałem przypomnieć że Sigma posiada w zakresie 200-300mm ostrzenie od 90cm (od czoła oczywiście dużo mniej). Takie pseudomakro może się przydać na szlaku. Żadne Nikkory tego nie mają
    Na razie jeszcze nie kupiłem.
    W temacie pseudomacro nie bardzo jestem zainteresowany, bo mam Nikkora macro 60 mm.
    Ale Sigmie nie mówię nie. Na razie przeglądam zdjęcia z tych szkieł, by nabrać pojęcia o ich możkiwościach i w połączeniu z Waszymi opiniami dokonać wyboru.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów