Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Domyślnie mam poważny problem i dylemat

Witam!
    Kiedyś już pisałem że mam problem z d300 chodzi głównie o ostrość. Zdjęcia są po prostu nieostre:/ kupiłem nowe szkło bo miałem kita z d70 a teraz mam n17-55 f/2.8 i dalej to samo:/ a o kolorystyce juz nie wspomne:/ zero oddania kolorów:/ jestem chyba jedną z nielicznych osób które narzekają na ten świetny sprzęt...
    Ale teraz chodzi mi głównie o porade bo macie na pewno większe doświadczenie mianowicie chciałbym go sprzedać i przejść na D200 lub fuji s5PRO. Zajmuje się większości fotografią ślubną i z tego co czytałem to fuji wypada lepiej na testach. Ale jak jest z tymi matryca bo tam są jakieś dwa rodzaje pixeli i tego nie rozumiem za bardzo:/ proszę was o poradę co byście zrobili na moim miejscu. Wiem że nie ma sensu przechodzić na starszy system ale brat ma d200 i ma o klasę lepsze zdjęcia niż z mojego d300 a tym bardziej że jak sam wziął na sesje mój aparat to normalnie masakra wyszła a nie zdjęcia:/
    z góry dzięki i pozdrawiam

Domyślnie

Nie wygłupiaj się - nawet D200, a już S5 w szczególności to przy D300 supermiękkodupce. Wstaw te nieostre zdjęcia, zdiagnozujemy, pomożemy, rozwiążemy.

Domyślnie

zakładam że nie jesteś amatorem który nie wie do czego służy, która funkcja w aparacie
    d300 słabe foto - to jakaś bzdura
    mam d90 który ma tą samą matrycę i jestem nim zauroczony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nie wygłupiaj się - nawet D200, a już S5 w szczególności to przy D300 supermiękkodupce. Wstaw te nieostre zdjęcia, zdiagnozujemy, pomożemy, rozwiążemy.

terefere...

Domyślnie

nie potrafię dodawać zdjęć tu na forum ba rzadko bywam i nie wiem jak:/
    zakładam że nie jesteś amatorem który nie wie do czego służy, która funkcja w aparacie
    d300 słabe foto - to jakaś bzdura
    nie jestem amatorem ani też super zawodowcem, ale powiem tyle ze wszystkie opcje przerobiłem testowałem wszędzie ten aparat i cały czas jest z nim coś nie tak:/ i tak szczerze to jak się go testuje to jest wszystko ok a jak przyjdzie robota, jakiś ślub lub sesja plenerowa to połowa zdjęć ląduje w koszu bo do niczego się nie nadają i nawet PS nie ratuje:/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez latka_p Zobacz posta
    nie potrafię dodawać zdjęć tu na forum ba rzadko bywam i nie wiem jak:/
    podczas pisania posta klikasz "wstaw obrazek" i w okienku podajesz linka do pliku jpg.

Cytat Zamieszczone przez latka_p Zobacz posta
    nie jestem amatorem ani też super zawodowcem, ale powiem tyle ze wszystkie opcje przerobiłem testowałem wszędzie ten aparat i cały czas jest z nim coś nie tak:/ i tak szczerze to jak się go testuje to jest wszystko ok a jak przyjdzie robota, jakiś ślub lub sesja plenerowa to połowa zdjęć ląduje w koszu bo do niczego się nie nadają i nawet PS nie ratuje:/
    Też uważam, że zmiana aparatu na gorszy nie pomoże. Trzeba szukać gdzie indziej.

Domyślnie

Ustaw wyostrzenie w menu body na +8, kolory na vivid i będziesz zadowolony - POWAGA!

Talking

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    przypaliłeś z grubej rury lub jak inni m€wią poszedłeś po bandzie
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Jakie masz ustawienia AF ? Z priorytetem ostrości (AF-S) czy z priorytetem wyzwolenia (AF-C)?
    Druga kwestia - sam ustawiasz na pojedyńczy punkt ostrości, czy też może masz jakiś grupowy, gdzie to aparat decyduje co sobie wybrać?

Niestety objawy wskazują, że to ty sobie nie radzisz z body, które ma za dużo możliwości. Prostsze body o tyle może ci sprawiać mniej problemów, że w D200 masz tylko 11 punktów, a nie 51 i w D200 nie ma kilku możliwości z D300. Ale żaden problem nie używać funkcji w D300, których sie nie ma opanowanych. Możesz go używac jak D200.
    Do ślubów D300 jest zdecydowanie lepszym wyborem ze względu na zdecydowanie mnejsze szumy na wysokich ISO. Zamiana nie ma sensu.

Jeśli trafiasz z ostrością, ale zdjęcia sa ci miękkie, to ustaw wyższe wyostrzanie jpg, bo pewnie lecisz na fabrycznym.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-07-2009 o 14:56
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    terefere...
    Cytat Zamieszczone przez plusfoto Zobacz posta
    przypaliłeś z grubej rury lub jak inni m€wią poszedłeś po bandzie
    Panowie - nie rozśmieszajcie mnie. Fufu nawet w porównaniu z D200, które nie jest demonem ostrości jest miętkie jak galaretka owocowa. Heksagonalny układ jest bardziej wrażliwy na morę co wymusza stosowanie silniejszego OLPF a dodatkowa interpolacja nie polepsza sprawy. Można powiedzieć wszystko o cudności układu SuperCCD, ale ostrością to on na pewno nie grzeszy.

I podobne uwagi tyczą się D200, gdzie Nikon też OLPF-u nie żałował - użytkownicy D70 po przesiadce na ten cudny wynalazek nie wiedzieli gdzie się podziały te dodatkowe 4MP.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów