Witam,
Obecnie mam D40 z N18-70. Czy ten obiektyw nadaje się do makro czy musi być jakiś dedykowany a może trzeba coś dokupić, żeby można było go używać?
Szukaj
Witam,
Obecnie mam D40 z N18-70. Czy ten obiektyw nadaje się do makro czy musi być jakiś dedykowany a może trzeba coś dokupić, żeby można było go używać?
Może jestem monotonny ale czy opcja szukaj tak bardzo boli ? ? ?
Masz obiektywy makro ze skaląodwzorowanai 1:1
masz pseudomakro na obiektywach typu sigma 70-300
masz szkła na M42 + pierścienie makro lub mieszek
opcji jest od cholery wszystko zależy od kasy
W książce Kelby'ego znalazłem, że poleca on tzw. Close Up Canona mocowane tak, jak filtr. Czy to jest najtańsza opcja na początek? Nie chciałbym dużo inwestować, bo nie wiem czy ten temat mnie wciągnie.
Witam,
Kup pierścienie manualne do nikona (50PLN) + Jakiegoś Heliosa (30-60PLN) i adapter M42/Nikon bez soczewki (30-40PLN) + koszty wysyłki.
Zalety: tanio, całkiem dobre makro
Wady: w puszkach Dxx brak pomiaru światła, ostrość manualnie.
Jak przez to przebrniesz i się wciągniesz, to śmiało będziesz mógł w razie potrzeby inwestować w coś lepszego. Jak nie to opchniesz to z niewielką stratą.
Pozdrawiam
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Robisz jedno, drugie i się wstrzelisz z parametrami, spokojnie dasz radę
Znalazłem te pierścienie pośrednie na allegro i jest informacja, że są numery 1, 2 i 3. Ale jaką to ma skalę odwzorowania?
Z tego co pamiętam to aby mieć skalę 1:1 to pierścienie muszą mieć taką długość jak ogniskowa obiektywu ale mogę się mylić
Możesz je oczywiście łączyć w różnej kombinacji
A po co mi ten Helios i który konkretnie bo na allegro jest tego tyle, że nie wiadomo czego konkretnie szukać?
Nie wystarczą te pierścienie razem z N18-70?
Skontaktuj się z nami