Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Usterka d700 + SB

Witam.
    Mam d700 jakieś poł roku, zestaw z mbd10, N 24-70 i z SB900.
    od niedawna mam Problem (jak na złość na początku sezonu ślubnego):
    Aparat wysyła impulsy do lampy, przez co blyska ona kiedy chce, sama z siebie długimi seriami. Często AF na lampie swieci cały czas i lampa wtedy wcale nie blyska.
    Myślałem, że to wina lampy, ale to samo dzieje się z SB800.
    sprawdzałem SB900 na D200 i nie ma tego problemu.
    wyłączam lampę, odpinam i przypinam do stopki i pomaga to na chwilę, ale potem znowu...
    zainstalowany jest nowy soft w body i w lampie.

Czy ktoś z Was drodzy użytkownicy ma jakiś pomysł, co zrobić - oprócz wysyłania do serwisu?
    Może to wina softu, może to usterka mechaniczna stopki? Co robić?

Z poważaniem - zrozpaczony, przerażony i zatroskany
    Michał
    D200.D700.SB800.SB900x2.N14-24.N24-70 ... czytał Lucjan Szołajski
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Gdzieś tu był wątek, gdzie ktoś pisał, że jego lampa dosyć lużno wchodziła w stopkę - a z D200 stała na baczność.
    W zasadzie są dwie możliwości - masz problem niepewnego styku na stopce, lub stany nieustalone w elektronice.
    Ze stykami możesz zawalczyć sam- płyn kontakt ze sklepu dla elektroników, ściereczka - i przetrzeć dokładnie styki przy wyłączonym zasilaniu zarówno w stopce, jak i na lampie. Potem sprawdzić, czy można poprawić mocowanie w stopce, by nie było zbyt luźne. Jak to nie pomoże, to pozostaje raczej wizyta w serwisie - ale z lampą.
    Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30

Domyślnie

no ale napisałem, że to raczej nie wina lampy bo na SB800 jest to samo.. a jak 800kę używałem z d200 to tego nie było. A SB900 na d700 wchodzi ciasno. nie ma luzu...

Domyślnie

wyglada jak problem z aparatem, zgaduje ze wiesz co robisz generalnie.
    jak juz ci sie problem rozwiaze to nie zapomnij napisac co bylo.
    Andrzej

Domyślnie

jeszcze doszedła do tego kłopot w postaci martwego spusty. robiłem wczoraj plener z uzyciem d700, sb900 i sb800. oprócz tego, że d700 z sb900 na stopce miał czesto problemy ze zrobieniem zdjecia - nie reagowal po prostu na wciskanie spustu, to jeszzce pojawila się dziwna sytuacja:
    sb900 na statywie, built-in jako master... i master wysylal normalnie blyski, a lampa blyskala w dziwny sposob. albo bie blyskala wcalem albo dawala bardzo mocny blysk i wydawala ostrzegawcze pik pik pik.
    to zdecydowanie wina aparatu...
    i w tej chwili mam obawy, czy serwis uzna mi naprawę gwarancyjną, jeżeli w aparacie zostal wgrany nowy soft. ???
    prblemy pojawily się jakies 5 miesięcy po zainstalowaniu nowego softu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rajczakowski Zobacz posta
    i w tej chwili mam obawy, czy serwis uzna mi naprawę gwarancyjną, jeżeli w aparacie zostal wgrany nowy soft. ???
    Oczywiście, że Nikon uzna gwarancję. Instalowałeś przecież oficjalny firmware Nikona, nie ma to wpływu na gwarancję.
    Co innego jakbyś coś kombinował np. z nieoficjalnym oprogramowaniem puszki. Ale tu kłopotu nie mamy bo żadnego softu nieoficjalnego nikt się pisać nie podejmuje
    Nie wiązał bym zresztą tego z oprogramowanie, tymbardziej, że piszesz, że pojawiło się to dopiero 5 mies. później.

Domyślnie

no dobra, to teraz jeszcze kwestia: czy ktoś kiedykolwiek dodzwonił się do serwisu? cały dzień dzwoniłem i albo nie odbierają albo zajęte...

Domyślnie

na meile odpisuja w ciagu jednego dnia, a czasem i 2,3 godzin.
    d4x + d800 + 24-70 2.0 + 70-200 2.0 + 85 1.2 + smok i 3 krasnoludki....

Talking

dodzwoniłem się... ale Paninie za wiele mi pomogła. Powiedziała,,żebym im wysłał sprzęt.. no bo cóż innego mogła mi poradzić

Domyślnie

Wrócił z serwisu. data wysłania 27X - data odesłania 9XI.. dość szybko. wymienili mi okleine na pierscieniu zoom 24-70. Naprawili stopke (czyl;i to co sprawiało najwiecej problemu) ... nie powuiedzieli co zrobili, tylko ze naprawili. wyczysili pokrętło zamykania wizjera tak zeby sie zamykało. napisali, że wymienili odkelającą się okleinę spod kciuka.. ale nie wymienili i nadal troche odstaje, ale ok. przeżyje

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów