Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Mostek

kulten
    Gość

Domyślnie

Byłoby bardzo ładnie gdyby poprawić ślady maskowania na drzewach, wystemplować paprochy i nieco przyciemnić dół oraz linie drzew z cienia. Bardzo dobry kadr i tafla wody to duże atuty tego zdjęcia.

Domyślnie

.... sympatyczne, góra lasu zbyt się odcina od całości

Domyślnie

kadr bardzo fajny sama obróbka juz mniej / uwagi jak wyzej

Domyślnie

A ja z tym kadrem mam pewne wątpliwości, bo teraz patrząc na zdjęcie czuję, że muszę skręcić w lewo, żeby wejść na pomost. Dlatego może przesunąć go w prawo do centrum kadru albo nawet trochę na prawo od centrum? Chyba dla mnie byłoby naturalniej wzrokiem "wejść" w to zdjęcie. A i łabądź miałby wtedy szansę bardziej zaistnieć i ten pagórek z odbiciem w wodzie ładnie by się komponował w całości w kadrze. Obróbka i tonacja mi się podoba, szczególnie wody. Na niebie ja dałbym większy kontrast. Ogólnie zdjęcie bardzo przyjemne i chce się przy nim zatrzymać.

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Fajny kadr ale obróbka leży.
    Oczywiście dobry człowiek pomoże się jej podnieść.

Po pierwsze oto przykład dwóch zdjęć (nie będę się rozpisywał, wszyscy wiemy o co chodzi):

a. (ciemne)

b.(jasne)

Cała filozofia polega na tym, że maskowanie musimy przeprowadzić z zachowaniem "delikatności". Jasność drzew odkrywamy na ich czubkach stosując gumkę z kryciem ok 30%-40%, ja to robię na dużym powiększeniu i bardzo pomału. Maskowanie zaczynam od górnej krawędzi kadru i piksel po pikselu jadę gumką w dół. Po prostu wynikiem musi być praca estetyczna a nie taka jak ta z której wynika, że maskowanie zostało przeprowadzone w bardzo chaotyczny sposób.

a+b (efekt końcowy)

Za syfki przepraszam.

pozdr!, P.

Oszczędny w słowach Awatar rsuchorab
    Miasto
    Lublin/Pruszcz Gdański

Domyślnie

mostek miodzio, fajny klimat
    gdzie bylo robione ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulten Zobacz posta
    Byłoby bardzo ładnie gdyby poprawić ślady maskowania na drzewach, wystemplować paprochy i nieco przyciemnić dół oraz linie drzew z cienia. Bardzo dobry kadr i tafla wody to duże atuty tego zdjęcia.
    zgadzam sie!

Uprawnienia umieszczania postów