Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Proporcje matrycy

Witam

Przymierzam się do zakupy panela LCD służącego wyłącznie do edycji i przeglądania zdjęć. Zdjęcia te będę później odbierał w labie jako odbitki , więc zależy mi na maksymalnym odwzorowaniu.

Poczytałem o rodzajach matryc i innych istotnych kwestiach.

Budżet: 1500 PLN +/- 200 PLN

Będę wdzięczny za podpowiedzi , a jeśli ktoś się orientuje: jakie są optymalne proporcje matrycy? (coś mi się wydaje ,że przy panoramie monitor może skalować zdjęcia)

Ps. W takim zestawieniu który lepszy i dlaczego ?

Samsung SyncMaster 943T

Eizo FlexScan S1921
    Ostatnio edytowane przez ostrygad ; 04-07-2009 o 11:03 Powód: coś mi się przypomniało

Domyślnie

polecam Eizo, oczywiście najlepiej go zaraz po zakupie skalibrować jakimś kalibratorem

Cytat Zamieszczone przez ostrygad Zobacz posta
    coś mi się wydaje ,że przy panoramie monitor może skalować zdjęcia
    to zależy od możliwości karty graficznej komputera - a dokładniej od tego jakie rozdzielczości panoramiczne obsługuje
    S5Pro;D70;G12;AFS 17-55 2.8 DX;AF 35-70D 2.8;AF 50 1.8;AF 85 1.8;AF 80-200 2.8;Kenko 25mm;SB 600
    Pentax ME super;Pentacon 29 2.8;Pentax-M 50 2.0;Tamron 105 2.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrygad Zobacz posta
    Ps. W takim zestawieniu który lepszy i dlaczego ?

Samsung SyncMaster 943T

Eizo FlexScan S1921
    Zdecydowanie EIZO - ma 10 bit LUT do której jest fabrycznie zlinearyzowany (Samsung ma standardowy, nie pozwalający na dokładną korekcję 8 bit LUT) ... jeszcze 5 lat gwarancji świadczy o solidności EIZO

ps. jeszcze w zasięgu masz EIZO S2031W i NEC P221W (którego trzeba na dzieńdobry skorygować)
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 06-07-2009 o 09:06

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_em Zobacz posta
    polecam Eizo, oczywiście najlepiej go zaraz po zakupie skalibrować jakimś kalibratorem

to zależy od możliwości karty graficznej komputera - a dokładniej od tego jakie rozdzielczości panoramiczne obsługuje
    Dodajmy tylko, że praktycznie wszystkie karty graf. wyprodukowane w ciągu kilku ostatnich lat obsługują panoramiczne rozdzielczości. W razie problemów jakakolwiek karta za 50 zł z allegro da radę.

Panorama ma ten plus, że możesz sobie w PSie czy innym Lightroomie zmieścić na wysokość całe poziome zdjęcie, a wolne miejsce po bokach wykorzystać do rozmieszczenia palet z narzędziami. W zwykłym 4:3 (czy 5:4) tak fajnie już się nie da. Kupując tylko jeden monitor wybrałbym panoramę, gdyby miały być dwa, to na pewno jeden klasyczny 4:3, drugi już dowolnie. Praca na dwóch monitorach MZ jest najergonomiczniejsza.

Inna sprawa: pivot, czyli obracanie ekranu! Sprawa prosta jak konstrukcja cepa (kwestia dostosowania podstawy pod monitor przez producenta, zero zmian we wnętrzu monitora), a genialna. Piszesz dokument w Wordzie/przeglądasz strony, masz monitor pionie. Więcej widzisz zawartości strony na ekranie, nie tracisz tyle miejsca, które zwykle jest niewykorzystane (pasy po bokach stron www). Chcesz obrabiać poziome zdjecie? 3 kliknięcia myszką, jeden ruch ręką i masz "normalny monitor". Teraz już wiem, że już nigdy w życiu nie kupię monitora bez pivota. Teraz czekam na netbooka z pivotem, tylko nie wiem co wymyślą z klawiaturą

Uprawnienia umieszczania postów