Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

mam porównanie i PC i lapka. znacznie lepiej wypada PC i ze względu na monitor i szybkość. z resztą miałam i pisałam nawet o swoich perypetiach 'kolor-laptop-ustawienia' Także jak mogę dodać dwa słowa to PC bez gadania, a lapek to awaryjnie jako bank pamięci chyba najlepiej sie sprawuje
    /*\
    [ O ] D90 N50 8.1 Sigma 10-20 4-5.6 Tamron 70-300 (bosh..) Nie moge tera pisac, jezdem za granicom

Domyślnie

ja tam foty obrabiam na lapku 2.5 C2D, 4GB RAM, 512mb grafa T8600 i do tego wszystkiego Mac OSX panoramke z 14 TIFF'ow sklada w 3min

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Coś dodam. Jeśli myślisz, że kupując laptopa pozbędziesz się plątaniny kabelków to się mylisz. No chyba, że nie potrzebujes np drukarki, zewnętrznego dysku i innych peryferiów. Chyba, że zadowala Cię to "coś" zwane touchpadem zamiast porządnej myszki lub tableta. Chyba, że zadowalają Cię te pierdzitka zwane głośniczkami i nie wymagasz niczego więcej od dźwięku. Zasilanie też trzeba poprowadzić... O zewnętrzym monitorze nie wspominając... itd., itp...
    Sam myślałem, że kupując laptopa moje życie stanie się cudownie bezprzewodowe. Nic bardziej mylnego.
    Natomiast co do stosunku cena / jakość to niestety ale mimo coraz bardziej wydajnych rozwiązań stosowanych w laptopach nadal są one daaaleko w tyle za przyzwoitym desktopem za dużo mniejsze pieniądze. Niestety ale i jakość wykonania i trwałość użytych materiałow coraz bardziej - w moim odczuciu - schodzi na psy w laptopach. Dobrze wykonany laptop to już zazwyczaj średnia/górna półka cenowa.
    Ja postawiłbym zdecydowanie na desktopa.
    A słyszałeś kiedyś o stacjach dokujących?
    Jakość wykonania laptopów faktycznie spada. Ale jeżeli ktoś nie chce tracić mobilności i utrzymywać 2 sprzętów dock jest niezłym rozwiązaniem. Mam podpięty do niego monitor, mysz (lub tablet ), wzmacniacz i drukarkę. Oprócz tego wsadzony jest w niego dysk do automatycznych backupów laptopowego.
    Oczywiście jestem ograniczony do klilku modeli laptopów jednej firmy, ale jak na razie to nie problem.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Wiesz, coś tam, kiedyś słyszałem...
    Tylko nie słyszałem, aby stacja dokująca dawała święty spokój z kabelkami o który to spokój chodziło autorowi wątka... no chyba, że Ty słyszałeś o takich co obsługują wszystko bezprzewodowo, łącznie z zasilaniem Także niestety, nawet stacja dokująca nie sprawi, że pozbędziesz się gąszcza kabli zwisających zza biurka...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Dwa tygodnie temu zamieniłem laptopa na PC. Było dokładnie tak, jak pisze nowart: monitor, dysk, karta dźwiękowa, mysz, klawiatura, tablet itd. Laptop stał się komputerem stacjonarnym o mniejszej wydajności (mimo, że miałem całkiem dobrą konfigurację). Notebooki mają tylko dwie zalety, są dużo mniejsze i są ciche.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcl Zobacz posta
    i są ciche.
    Jak masz porządną i max dużą obudowę (np. Lian Li), dobre zasilacz i wiatraki - to poziom szumu jest porównywalny.
    D300, S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, S 100-300/4, N 55-200/4-5.6 VR; Slik 500DX z głowicą 488RC4, Sony R1, Lowepro Compu Trekker Plus AW

Domyślnie

Mało tego - desktop może być całkowicie niesłyszalny, nie wiem czy z laptopem jest to wogóle wykonalne. Oczywiście mam na myśli wydajne maszyny a nie zabytki potrafiące funkcjonować bez chłodzenia i z dyskami 4200... Nie widziałem jeszcze w miarę wydajnego, nowoczesnego laptopa, który nie budziłby w nocy rozkręcając swój 3cm wiatraczek - napierdzielaczek Ale ja jestem maniakiem ciszy w kompach więc jestem spaczony
    W stacjonarce kupisz szybki dysk, nawet Raptora 10000obr, zamykasz go w dobrej obudowie (choćby własnej roboty zrobionej ze starego CD i płytek wyciszających ), na procku i obudowie 2-3 wiatraki 120mm po 800obr/min, wszystko to w dobrą, niekoniecznie drogą obudowę np Chiefteca i komputer masz niesłyszalny ! A będzie to komp, który wydajnościowo masakruje każdego laptopa.
    Sam doszedłem do wniosków, że najlepsza konfiguracja to super wydajna, jakościowa maszynka w domu a jeśli chodzi o mobilność to coraz bardziej skłaniam się ku małemu laptopowi o wadze ok 1-1.5 kg i matrycy 10-12".
    No chyba, że ktoś spędza życie w większości poza domem i nie może mieć stacjonarki - ale wtedy nie byłoby takich dylematów bo rozwiązanie byłoby jedno.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Aby laptop dorównywał wydajnością PC trzeba cenę PC pomnożyć przez conajmniej 2x lub więcej. Mój następny komputer co prawda będzie laptopem, ale tylko i wyłącznie ze wzgęldów gabarytowo-logistyczno-lokalowych.
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

Mało tego - desktop może być całkowicie niesłyszalny, nie wiem czy z laptopem jest to wogóle wykonalne. Oczywiście mam na myśli wydajne maszyny a nie zabytki potrafiące funkcjonować bez chłodzenia i z dyskami 4200... Nie widziałem jeszcze w miarę wydajnego, nowoczesnego laptopa, który nie budziłby w nocy rozkręcając swój 3cm wiatraczek - napierdzielaczek Ale ja jestem maniakiem ciszy w kompach więc jestem spaczony
    no to proponuje wybrac sie do sklepu Apple i posluchac jak pracuja ich laptopy na poczatku nie moglem sie przyzwyczaic do braku odglosow wentylatora. wydawalo mi sie, ze komp zawiesil sie teraz uznaje to za cud techniki. jedyna oznaka, ze komp pracuje to ciche mruczenie dysku jak sciaga aktualizacje lub przerzucam foty z karty. w nocy komp jest wlaczony i stoi obok lozka. nigdy mnie nie obudzil jak oni to zrobili pojecia nie mam ale tak cichej maszyny to w zyciu nie widzialem a kilka wiosen na karku mam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DMQuadro Zobacz posta
    Jak masz porządną i max dużą obudowę (np. Lian Li), dobre zasilacz i wiatraki - to poziom szumu jest porównywalny.
    Mało tego - desktop może być całkowicie niesłyszalny
    Trochę się offtop robi ale zapytam.
    Obudowę mam chyba dużą, nie wiem czy porządną - Antec Three Hundred. Ma dwa wiatraki 12 i 14cm, karta graficzna bez wiatraka, zasilacz też ma 12mm. Coś mi brzęczy. Może to wiatrak od procesora (zwykły intel)? Dyski też trochę hałasują, ale to sporadycznie. Macie jakieś sugestie?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów