Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie matryca w laptopie

Wiem , że laptopy nie bardzo nadają się do obróbki zdjęć , ale technika idzie i zastanawiam się czy matryca w SONY VAIO "X-black LCD z wieloma lampami" , albo DELLa "17.4" WUXGA TrueLife (1920x1200) Full HD" lub " 16.0" Full HD RGB LED Edge-to-Edge (1920x1200)" nie są na tyle dobre , że bez problemu będziemy mogli wykorzystać je do pracy ze zdjęciami. Testów w internecie za wiele nie znalazłem , ale może ktoś miał do czynienia z tymi matrycami i może coś doradzić ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez parman Zobacz posta
    Wiem , że laptopy nie bardzo nadają się do obróbki zdjęć , ale technika idzie i zastanawiam się (...) są na tyle dobre , że bez problemu będziemy mogli wykorzystać je do pracy ze zdjęciami.
    No to albo Pan wie, albo wątpi.

Matryce w laptopach w kontekście pracy ze zdjęciami są coraz gorsze.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Producenci lapków wymyślają cuda w kwestii podświetlenia, niestety matrycę pozostawiając nadal w syfiastej technologii TN. Efekt jest łatwy do przewidzenia. O ironio - najlepszą jakość oferują malutkie matrycki netbooków - bo są na tyle małe, że fatalna charakterystyka kątowa nie ma aż tak wielkiego znaczenia, a przy tym mają podświetlenie LED i dzięki temu znośny gamut. Inna sprawa, że aby ew. skalibrować matrycę podświetloną LED trzeba mieć spektrofotometr, bo jest ona w stanie z łatwością wyprowadzić w krzaczory praktycznie każdy kolorymetr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    O ironio - najlepszą jakość oferują malutkie matrycki netbooków (...) Inna sprawa, że aby ew. skalibrować matrycę podświetloną LED trzeba mieć spektrofotometr
    Komicznie wygląda taka kalibracja, bo czujnik jest większy od ekranu, w związku z tym nie przylega odpowiednio, a w pole pomiarowe trzeba dokładnie wycelować bo nie wystaje poza obrys głowicy.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

a matryce w macbookach o ktorych legendy juz slyszalem? lepsze sa od innych czy to tylko bajki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    a matryce w macbookach o ktorych legendy juz slyszalem? lepsze sa od innych czy to tylko bajki?
    Matryce w MBP (szczególnie w tych, które zaprezentowano kilka dni temu) są lepsze od większości innych matryc w lapkach - co nie znaczy, że nie są fatalne.

Domyślnie

[QUOTE=Czornyj;1335325]Producenci lapków wymyślają cuda w kwestii podświetlenia, niestety matrycę pozostawiając nadal w syfiastej technologii TN.
    A ja słyszałem , że w niektórych modelach della jest matryca PVA , ale pewnie ich cena jest pięciocyfrowa
    No cóż więc nie ma co przepłacać , kupię zwykły 17" , a jak poważna robota to dzieciaki do kina wyślę.

Jak wstawić taki ładny cytat jak Wy powyżej ?
    Ostatnio edytowane przez parman ; 19-06-2009 o 21:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez parman Zobacz posta
    A ja słyszałem , że w niektórych modelach della jest matryca PVA
    Była, kilka lat temu.

Domyślnie

I nie sprawdziła się , czy była za droga ?

Domyślnie

cięcia, czyli za droga
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów