Close

Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 1220212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 224

Domyślnie

Szanowni uzytkownicy,

Potrzebuje przenosnej lampy z aku. do pleneru. Wypatrzylem na stronie quantuum takie o to cudo:

http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN

Jesli ktos jest zorientowany i zechcialby mi odpowiedziec na kilka pytan:

1) ciezko mi sie rozeznac na ile wystarczajaca/niewystarczajaca jest moc 300Ws tejze lampy, aby spelniala role oswietlenia w plenerze.

Czy kombinacja tej lampy + soft 80x120 albo oktagonalny do centalnego oswietlania postaci z odleglosci np. 3, 4 metrow bedzie wystarczajaca aby osiagnac poprawne oswietlenie postaci albo nawet delikatnie przeswietlic?

Na jakich odleglosciach i w jakich warunkach poza studiem lampa o takiej mocy bedzie zdawac egzamin?

Widzialem zdjecia ohmara ktory uzywa 400Ws, ale ciezko jest mi ocenic moc tej lampy z powodu ogromnych przyslon, jakich uzywa.

Bylbym wdzieczny za kazda porade w tej kwestii.

Domyślnie

Przyjmij ze na pelnej mocy zrobisz ok 150 blyskow. Z sobolem 80x120 nie powinienes miec problemu, okta zabiera sporo swiatla, nie napisales jakiej ma byc wielkosci? Tutaj mozesz miec juz wiekszy problem z iloscia mocy. Odnosnie reszty pytan - nie napisales czy jestes zmuszony robic na niskim iso, jesli mozesz na wyzszym to no problemo. Wszystko zalezy tez od tego w jakich war. atmosferycznych bedziesz robic zdjecia (ostre slonce itp).

Domyślnie

problem od poczatku jest taki, ze battery pack jest tylko do 300Ws. jesli bylaby mozliwosc kupna lampy o wiekszej mocy i do tego mobilnej, to nie zastanawialbym sie.

jesli chodzi o iso - 100, maksymalnie 200. Pozniej to juz jest ziarno. (nikon d200).

nie wiem jak podejsc do tej mocy 300Ws, na ile to sie sprawdzi w plenerze. byc moze to jest tyle co nic i nie warto sobie tym glowy zawracac? moze to jest idealna lampa zeby oswietlac pokoj 20 m kw? tego wlasnie probuje sie dowiedziec, na ile ta lampa znajdzie zastosowanie w plenerze i czy bedzie wlasciwym wyborem.

mniej wiecej, czy mozna porownac blyskanie tej lampy do sb800? wiem jak sie sprawuje sb800 + soft, beaty dish itd. - wiec majac odniesienie, wiedzialbym znacznie wiecej.

co do okty, jesli ma byc przeszkoda, zabierac mnostwo mocy, to odpada. na pewno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aurox Zobacz posta
    1) ciezko mi sie rozeznac na ile wystarczajaca/niewystarczajaca jest moc 300Ws tejze lampy, aby spelniala role oswietlenia w plenerze.

Czy kombinacja tej lampy + soft 80x120 albo oktagonalny do centalnego oswietlania postaci z odleglosci np. 3, 4 metrow bedzie wystarczajaca aby osiagnac poprawne oswietlenie postaci albo nawet delikatnie przeswietlic?
    a jaka ma byc przysłona? 2,8 czy 11 ? czy jakaś pośrednia?

Na jakich odleglosciach i w jakich warunkach poza studiem lampa o takiej mocy bedzie zdawac egzamin?
    mam wypisac tysiąc przypadków czy w stworzyć bardzo rozbudowaną tabelkę - zależnośc ułamka mocy lampy od odlagłości, a to jeszcze od użytego softboxu?

Widzialem zdjecia ohmara ktory uzywa 400Ws, ale ciezko jest mi ocenic moc tej lampy z powodu ogromnych przyslon, jakich uzywa.

Bylbym wdzieczny za kazda porade w tej kwestii.
    300 a 400 WS to jeden pies (różnica pewnie 1/3 przysłony), skoro on ma ogromne przysłony ( to chodzi o takie rzędu 16 ?) to znaczy, że mocy ma dużo.

nie wiem jak podejsc do tej mocy 300Ws, na ile to sie sprawdzi w plenerze. byc moze to jest tyle co nic i nie warto sobie tym glowy zawracac? moze to jest idealna lampa zeby oswietlac pokoj 20 m kw? tego wlasnie probuje sie dowiedziec, na ile ta lampa znajdzie zastosowanie w plenerze i czy bedzie wlasciwym wyborem.
    jak nie podasz więcej danych (przysłon) to nie ma jak ci odpisac nie tworząc olbrzymiego wypracowania na temat różnych zależności. Przysłon, wielkości softboxów, odległości, czułości, ilości światła zastanego itp.

mniej wiecej, czy mozna porownac blyskanie tej lampy do sb800? wiem jak sie sprawuje sb800 + soft, beaty dish itd. - wiec majac odniesienie, wiedzialbym znacznie wiecej.
    300 WS (nawet z softboxem) to więcej niż SB800

co do okty, jesli ma byc przeszkoda, zabierac mnostwo mocy, to odpada. na pewno
    zabierać musi, ale po to się kupuje lampy studyjne by używac takich wynalazków. Ważna jest też "jakość" światła, nie sama ilość. Dlatego lampy studyjne są silniejsze niż reporterskie, by nakładac na nie softboxy itp.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    mam wypisac tysiąc przypadków czy w stworzyć bardzo rozbudowaną tabelkę - zależnośc ułamka mocy lampy od odlagłości, a to jeszcze od użytego softboxu?
    Chyba wystarczy że podasz wskazania światłomierza (przysłony) dla lampy 500-600Ws przy założonym "standardowym" softboxie na pełnej mocy w odległości 1m @iso100. Resztę sobie można obliczyć.

Domyślnie

to bym musiał mierzyć. A na czuja bym ci mógł odpowiedzieć tego co dotyczy rzeczywistej sytuacji.
    Nie mam nigdy ustawionej lampy o metr od modela. Powiedz jaką chcesz przysłonę, z jaka nasadką z jakiej odległości. Powiem ci czy to leży w możliwościach lampy 300 WS.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie 300Ws

Witam!
    Obserwuję ten wątek od dłuższego czasu i w końcu postanowiłem się przyłączyć... do grona pytających
    Zacznę może od rozważań, pytanie pod koniec>>>
    Na co dzień zajmuję się reportażem, ale coraz częściej jestem zmuszony tworzyć improwizowane 'studio' składające się z różnych źródeł światła, jak nie reflektory, to kilka lamp błyskowych SB80 / 900, ewentualnie żarówki błyskowe.
    Najczęstszym problemem jest siła błysku, w momencie rozpraszania światła od ściany czy za pomocą softboxu energia baterii nie wystarcza na wiele błysków. Efekty nie są zadowalające.
    Zacząłem się zastanawiać nad kupnem lamp studyjnych. Nie będą one używane dziennie, dlatego też chciałbym ograniczyć wydatek do minimum, ale jestem skłonny wydać wystarczającą kwotę by kupić lampy, które będą spełniały zadanie i będą niezawodne.

Planowane zastosowanie:
    nr1
    -portrety 1-3 osób (również w całości, kadr pionowy) z rozświetlonym tłem.
    -bardzo duże pomieszczenie, zero światła odbitego
    -ISO 100 - 200; f: ok. 5.6
    -2 lampy z softboxem (1,2), jedna z czaszą oświetlająca tło (3), ewentualnie dwie SB jako kontra (4,5)

nr2
    -'zbiorówka' ok. 20 osób (może więcej)
    -tło - ściana - bez dodatkowego oświetlenia
    -ISO ok. 200; f: 5.6 - 8.0
    -2 lampy z softboxem, na wysokich statywach (by cienie się 'schowały' za plecami), w odległości min.5m

Nie wiem czy to co napisałem wyżej ma sens, jeśli nie proszę o korektę.

Zaplanowałem zakup 3 lamp studyjnych Quantuum R+300, 2 x softbox (80x120 cm), czasza do oświetlenia tła oraz 3 statywy.

Przyszedł czas na pytania
    -Wystarczą 3 lampy?
    -Wystarczy 2x 300Ws? <dla zastosowania nr 2>
    -Wyzwolą lampy za pomocą fotoceli?

Proszę o wskazówki, na co powinienem jeszcze zwrócić uwagę.
    Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.

pozdrawiam
    Antek

plan

Domyślnie

witam
    moim zdaniem powinno Ci sie udac spelnic oczekiwania.... choc ja uzywam 2 lamp o moce 400 WS mi lacze je bezporoblemowo z lampami aparatowymi sb 900 i sb 24 wyzwalajac je za pomoca wyzwalaczy radiowych powerlux...
    mysle ze powinienies wiedziec ze na lampy sb uzylbym grid lub snuth by by ograniczyc snop swiatla i by bylo one bardziej punktowe....
    gbys chcial zobaczyc jak to u mnie dziala zapraszam do mnie .....jest taka mozliwosc.... oprocz tego organiujze niebawem szkolenie z oswietlenia moze bylbys zainteresowany.... pozdrawiam....
    Nikon D700, SB 900, N 28/2,8, N 24-70 2.8 N 50/1,4, N 60 micro AF 2,8, N 85/1,8, N 80-200/2,8 N 24-120 3,5-5,6 N 17-70 3,505,6
    www.ohmar.internetdsl.pl

Domyślnie

a zamiast softów nie lepiec dac disha ? bedzie chyba mniejsza strata swiatła i rowno rozłozone. z 5m przy sofcie mozesz nie oswietlic tak duzej grupy-tak mi sie wydaje a duzym dishem tak, ale poczekajmu az wypowie sie GURU Jacek

Domyślnie

@Ohmar
    cieszyło by mnie gdyby ten zestaw wystarczył; o wyzwalaczach Powerlux poczytam ; dzięki za podpowiedź co do lamp SB <nie, nie wiedziałem>; dzięki za zaproszenie w wolnej chwili wyślę PW.

@mmmak
    softbox czy dish, ja się nie znam. Co do drugiego zastosowania myślałem też o Softoboxach bo taką podobną konfigurację widziałem, u innego fotografa <nie wiedziałem efektów>, ale to nie były 300tki tylko jakieś potwory Hensel'a. Czekam na wypowiedź Jacka_Z

dzięki za pomoc
    pozdrawiam
    Antek

Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 1220212223 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów