Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: D40 na D70?

Domyślnie D40 na D70?

Czy opłaca się zmieniać D40 na D70? Nie wiem czy D70 nie jest już zbyt stary? Jakie jeszcze będę miał zalety oprócz śrubokręta i większego wizjera, oraz obudowy? I jeszcze czy za pieniądze ze sprzedaży body d40 uda mi się kupić D70? Ceny jak widziałem są bardzo różne - 700-1200+ zł.

Domyślnie

nie. tak. marginalne. jak będziesz miał szczęście to tak.

Domyślnie

Jeśli już, to na D70s.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BobbyX Zobacz posta
    Czy opłaca się zmieniać D40 na D70? Nie wiem czy D70 nie jest już zbyt stary? Jakie jeszcze będę miał zalety oprócz śrubokręta i większego wizjera, oraz obudowy? I jeszcze czy za pieniądze ze sprzedaży body d40 uda mi się kupić D70? Ceny jak widziałem są bardzo różne - 700-1200+ zł.
    Większy wizjer w D70? Chyba nie bardzo. Co do innych zalet takiej zmiany - drugie kółko sterujace. Fajna rzecz przy manualu.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Daj sobie spokój. Chyba że byś chciał robić zdjęcia w podczerwieni i/lub mieć autofocus w szkłach AF (bez AF-S). Każdy inny powód jest jak dla mnie słaby
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Czyli lepiej dokupować szkła i inne akcesoria do D40?

Dzięki za odpowiedzi ;p

Domyślnie

D70 wygodniej lezy w lapie i ma wiecej sterowania na obudowie.
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emgieb Zobacz posta
    D70 wygodniej lezy w lapie i ma wiecej sterowania na obudowie.
    To prawda. Mimo wszystko polecam inwestycje w szklarnię. Dobry obiektyw będzie wart tyle samo co teraz za wiele lat nawet, a puszki się zmieniają jak w kalejdoskopie.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Ja bym to odradzał, kolejnym po D40 najlepiej byłby D90 ewentualnie D5000 (jak nie potrzeba śrubokręta). Wiem, że to dużo drożej, lecz jak już zmieniać to na znaczący krok do przodu a nie zmiana na coś co za 2 miesiące znowu okaże się, że nadaje się do wymiany bo apetyt na lepsze zdjęcia nie nasycony (że już o zajeżdżonych migawkach nie wspomnę).
    Powyższa wypowiedź to moją opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Domyślnie

Pierwsze pytanie jakie musisz sobie zadać to cel takiej wymiany. Czego brakuje CI w D40? I czy znajdziesz to w D70(s).

Wymianę doradzam tylko jeśli pracujesz w RAW i tylko jeśli koniecznie potrzebujesz konkretnej funkcji D70s, której nie ma w D40, np. śrubokręta, CLSu, górnego wyświetlacza, większego rozmiaru, krótszego czasu synchronizacji migawki z lampą itd. W zamian dostaniesz nieco większe szumy na wysokim ISO i mniejszy wizjer. D70s kosztuje teraz psie pieniądze (sam trzymam swoją sztukę, którą zrobiłem zaledwie parę tysięcy zdjęć i nie mam zamiaru jej sprzedać).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów