Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: D90+Falcon etc.

Question D90+Falcon etc.

Bardzo proszę o pomoc.
    Chcę do Nikona D90 dokupić tani teleobiektyw lustrzany Falcon lub podobny 500mm.Kosultant z serwisu Nikona w Warszawie zapewniał mnie,że pomiar światła będzie działał i po ustawieniu przysłony w trybie A na np. 6,3(stała tego obiektywu) ustawi się właściwy czas migawki.Takie samo stwierdzenie usłyszałem w sklepie.
    Z instrukcji D90 wynika raczej,że pomiar światła przy obiektywach manualnych nie działa i w takim przypadku raczej zrezygnuję z tego eksperymentu.
    Chciałem popróbować,czy obiektyw z taką ogniskową będzie mi przydatny i czy w przyszłości warto zainwestować w prawdziwy tele.

Domyślnie

Pomiar swiatla bedzie dzialal, jesli jest CPU w obiektywie. Nie dziala tylko z tymi staruszkami na m42 i innymi bez CPU.
    Poza tym, napisales taki dlugi wywod a nie napisales co chcesz Chcesz pozyczyc i poprobowac? Czy jak? Ze znajomych mi osob 500 ma tyle Hesja I to jest normalne 500, a nie lustrzane. Dokladnie to Nikkor 500/4 VR.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Chodzi o ro,czy pomiar światła będzie działał gdy założę taki obiektyw
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/samyan...ny-/nikon.html

Domyślnie

Tak, bedzie dzialal. Powinien. Idz do sklepu podepnij i zobacz, a jesli tylko przez neta, to przeciez masz prawo do zwrotu w przeciagu 2 tygodni. Ale na 90% jestem pewny, ze bedzie dzialac
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

a czytales opinie w necie na temat tego obiektywu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Tak, bedzie dzialal.
    a mnie sie wydaje że nie !

Domyślnie

No to trzeba zapytac jakiegos wlasciciela takiego samjanga (jakiegokolwiek, i tak wszystkie to MF) i sprawdzic.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jary Zobacz posta
    Chodzi o ro,czy pomiar światła będzie działał gdy założę taki obiektyw
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/samyan...ny-/nikon.html

Ponieważ jest to obiektyw w pełni manualny, w aparacie nie działa pomiar światła, regulacja przesłony czy ostrości. Wszystkie te parametry należy ustawić ręcznie!

cytat ze strony ktora podales

Domyślnie

No tak,cytat czytałem.
    Człowiek z serwisu Nikona w Warszawie twierdził,że pomiar będzie działal,w jednym sklepie twierdzili że będzie,w drugim że nie.
    Pozostało iść z aparatem do sklepu i sprawdzić.
    Dziękuję za odpowiedzi,myślałem że ktoś może miał do czynienia z takim obiektywem.

Domyślnie

Pomiar światła działa tylko z puszkami dxxx

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów