Close

Strona 4 z 27 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 263

Wątek: repoglamour

Domyślnie

Marian Schmidt o zdjęciach Henri Cartier Bresson:

"A jego albumy, wystawy, to był ten już ściśle wyselekcjonowany wybór?

Tak, jest reportaż o Moskwie, czy Chinach gdzie on bywał. I jest 50 naprawdę dobrych zdjęć, ale między nimi, tak w istocie, jest tylko pięć fantastycznych i te tylko on typuje do albumu. Najlepsze między najlepszymi. "

A jak sprawdzić mocno obrabiane zdjęcia (piękne kolory itp.)?
    Przekonwertować do czerni i bieli i wtedy można zobaczyć czy kadr jest rzeczywiście ciekawy, czy niesie ze sobą ładunek emocjonalny i treść.

Co do zdjęć to podobają mi się zdjęcia nulki z "cyberfoto", dziewczyna ma ogromne doświadczenie, robi zdjęcia chyba od 2000 roku.
    Dla mnie "nulka" to taka ślubno-weselna Zofia Rydet i Jindřich Štreit w jednym, świetnie dokumentuje śluby i wesela na polskich wsiach.
    Portret socjologiczny

http://www.wojcik2.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Floyd Rose Zobacz posta
    A jak sprawdzić mocno obrabiane zdjęcia (piękne kolory itp.)?
    Przekonwertować do czerni i bieli i wtedy można zobaczyć czy kadr jest rzeczywiście ciekawy, czy niesie ze sobą ładunek emocjonalny i treść.
    To jest piramidalna bzdura.

Porównaj sobie choćby ten prostacki, bezmyślny i mz. wynikający z totalnej ignorancji sposób analizy kompozycyjnej z metodą opisaną w tym eseju:
    http://www.luminous-landscape.com/co...on-intro.shtml

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kroolik Zobacz posta
    robin- niby tak, ale co masz na mysli piszac, ze wszyscy tak zaczna robić?
    Wymieniani przez Was fotografowie, doceniani, a i owszem są prawie nie do podrobienia, ale ale zanim prowadzili warsztaty już wielu fotografów ślubnych w ten deseń próbowało obrabiać pliki. Teraz po prostu to się bardzo upowszechni to jak wszystko w naszym kraju od przegięcia do przegięcia, od skrajności do skrajności. Kiedyś prawie na każdym aucie jeździła antena CB, tak jak podobno mamy w kraju najwięcej terenowych aut zarejestrowanych na ilość mieszkańców. Te zdjęcia wielu fotografów po warsztatach będą po po prostu mniej lub bardziej udaną imitacja czy podróbką używając za dużego słowa, ale to chyba mądrzy ludzie są, działkę roponośną na której ropa się kończy po po prostu się sprzedaje i idzie się robić coś innego W fotografii też chyba tak jest.
    Najważniejsze to wyczuć moment kiedy tą działkę sprzedać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Wymieniani przez Was fotografowie, doceniani, a i owszem są prawie nie do podrobienia, ale ale zanim prowadzili warsztaty już wielu fotografów ślubnych w ten deseń próbowało obrabiać pliki. Teraz po prostu to się bardzo upowszechni to jak wszystko w naszym kraju od przegięcia do przegięcia, od skrajności do skrajności. Kiedyś prawie na każdym aucie jeździła antena CB, tak jak podobno mamy w kraju najwięcej terenowych aut zarejestrowanych na ilość mieszkańców. Te zdjęcia wielu fotografów po warsztatach będą po po prostu mniej lub bardziej udaną imitacja czy podróbką używając za dużego słowa, ale to chyba mądrzy ludzie są, działkę roponośną na której ropa się kończy po po prostu się sprzedaje i idzie się robić coś innego W fotografii też chyba tak jest.
    Najważniejsze to wyczuć moment kiedy tą działkę sprzedać
    To jest całkowicie naturalny proces, zachodzący (oczywiście z coraz większą prędkością) od tysięcy lat - każdy, kto ma elementarną wiedzę o historii sztuki powinien zdawać sobie z tego sprawę.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Floyd Rose Zobacz posta
    Nulka z CF świetna jest. Robi to od lat i chyba miała się od kogo uczyć bo tatko je to operator kamery więc talent pewnie odziedziczony i doszlifowany.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ..kto ma elementarną wiedzę o historii sztuki powinien zdawać sobie z tego sprawę.
    Marcinie, ale to nie o sztuce było tylko o, no o biznesie
    tak czy siak masz rację

ps.
    Przypomina mi to gorączkę złota z Ameryki. Najpierw zarabiali Ci co kilofy i łopaty produkowali i sprzedawali, potem trochę Ci co działki przekopane sprzedali, a Ci co złoto kopali chyba najmniej zarobili ale to też już historia
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 10-06-2009 o 00:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Marcinie, ale to nie o sztuce było tylko o, no o biznesie
    (...)
    No ale przecież większość historii sztuki, to przekrój zleceń komercyjnych od czasów pradawnych do dzisiejszych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kalina Zobacz posta
    Najpierw mówisz, ze klientowi powinno się pokazywać całościówki, ale nie na www, a teraz piszesz, że to męczy jego oczy?
    Nie zrozumieliśmy się w tym momencie - chodziło mi o pokazywanie całościówek zainteresowanym klientom którzy np. racji odległości chcieliby sobie zobaczyć cały materiał z reportażu. W sklepach też nie wystawia się całego towaru na półki tylko część jest na sklepie ,a reszta w magazynie. A co do tego fairPlay i całościówek to nie potrzebnie przyczepiasz kwestię uczciwości - bo wychodzi na to że ci co nie pokazują całościówek to mają coś do ukrycia i tym samym są nie fair wobec klienta - idąc tym tropem wychodzi na to że Ty też nie jesteś fair bo nie pokazujesz całościówek a dopiero zamierzasz. I tutaj kwestia rozwoju nie ma nic do rzeczy bo uczciwym się jest albo nie (to jest jak moralność złodzieja: nakradłem już tyle że mogę otworzyć firmę i żyć uczciwie)- to wygląda tak jak to: "jechałem na pirackim szopie bo był drogi, ale teraz mam kasę to sobie go kupię bo to jest nie fair wobec producenta, skarbówki i klientów". Sumując: wszystko jest ok, każdy robi to co uważa za słuszne, ale nie można przyczepiać łatek typu to jest uczciwe, fairPlay bo ja to robię. Ty uważasz tak, a ktoś ma inne zdanie na ten temat i wszystko, nie ma złych i dobrych, uczciwych i nie uczciwych. Każdy przedstawia ofertę taką jaka uważa za słuszną - jedni pokazują mało, drudzy trochę, inni wszystko ,a jeszcze inni nic, ale to nie powinno nikogo przez to wkładać do szuflady "uczciwy, FairPlay" i "nieuczciwy".
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 10-06-2009 o 09:00

Domyślnie

Tak, ci co nie pokazuja calościówek są nie fair wobec klienta - myślałam, że przekaz jest jasny?
    Ja mam je na blogu, dodatkowo, a jakby kto nie trafił, wysyłam linki w odpowiedzi na zapytanie ofertowe.

Nie ma obowiązku wystawiania ich publicznie, ale na jakimś etapie klientowi trzeba pokazać, a bez kontaktu osobistego (umowa via mail, zadatek na konto), często to umyka.
    No i jakoś tak się składa, że najlepsi mają (Smoki, Jastal, Adam) - ale inni mogą sobie dorabiać ideologię do tego, czemu się wstydzą swoich zdjęć.

Klient zainteresowany się nie znuży powiadasz, a klient nie zainteresowany może się znużyć. No tak to problem, może warto go zainteresować? Rzecz w tym, że trzeba mieć czym, drogi wywarze.

O mentalności złodzieja nie załapałam, i jakoś nie chce wchodzić w dyskusję na tym poziomie, który zbliża się niebezpiecznie do podłogi.
    Uczciwość wobec klienta to coś więcej niż nie łamanie prawa, niż umowa, w której może i jest wszystko co trzeba, ale drobnym druczkiem.

Dla mnie EOT.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

..ot i jest całościówka Adama - mi się podoba
    www.adamtrzcionka.pl
    D700/D70/N14-24 2.8/N 35 1.8/N85 1.4/N70-200 2.8/SB-900/
    fotografia slubna rzeszow

Domyślnie

Niektórzy twierdzą, że skonczy się niedługo "boom wyżu demograficznego" i będzie mniej ślubów (a więc mniejsze zapotrzebowanie generalnie).
    Dwa - postęp technologiczny. Już teraz nawet niskie modele mają np. bardzo fajne wysokie ISO.
    Trzecia sprawa... ilość fotografów. Ktoś już o tym wspomniał, ja potwierdzę. Gdy w grudniu 2008 byłem na kursie w kurii to ksiądz, który to prowadził przyznał, że zapotrzebowanie jest ogromne. Już wtedy były dwie ogromne grupy ludzi. Od tego czasu kursy były chyba jeszcze dwa, także ponoć fuul ludzi. A region w którym mieszkam wcale nie jest taki ogromny.
    Adam z Kaliną mieli świetny pomysł z tymi kursami. Następnym krokiem, wcale bym się nie zdziwił jakby było wydanie przez nich jakiejś książki o fotografii ślubnej

Strona 4 z 27 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów