Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Monitor nec multisync 20wgx2pro

Witam
    Mam problem z wiernym odzwierciedlaniem barw na monitorze "nec multisync 20wgx2pro" podłączony do laptopa ACER ASPIRE 7520G karta Geforcr 8400mg, może ktoś jest mi w stanie pomóc tak łopatologicznie jak prawidłowo bez użycia sprzetowego kalibratora (może jakaś aplikacja). Nie chodzi mi o jasność bo ta jest oczywiście o wiele lepsza niż na matrycy laptopa ale za to kolory są bardzo mocno nasycone wręcz nie naturalne...
    Może ktoś z Was ma podobny monitor i wie jak to zrobić.
    Za wszelką pomoc z góry dziękuję
    Pozdrawiam
    l D800 ll D600 l l V1 l l N35-1.8 l l ARSAT 35 l l N50-1.8D l l 85 1.4 l l l ZENIT122 l l SB 800 l l SB 600 l l kilka m-42 l a i NOGI Manfrotto... Nareszcie NIKKOR PC-E 24mm

Domyślnie

Miałem ten monitor i barwy nie były przesycone (zwykłe sRGB bez oprofilowania). Było nienaturalnie żółto (RGB domyślne) i nie było detali w cieniach - tyle pamiętam Załadowałeś odpowiednio profil do niego ?
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 05-06-2009 o 12:03

Domyślnie

Matryca 20WGX-a daje znacznie bardziej nasycone barwy niż matryca lapka i właśnie tak ma być - dzięki temu możemy zasymulować kolory, które potem zobaczymy na odbitce.

Jeśli jednak barwy na odbitkach wychodzą mniej nasycone niż na monitorze, to najprawdopodobniej masz go właśnie ustawionego zbyt jasno - zwiększenie jaskrawości bieli zwiększa kontrast wyświetlacza (tj. jego stosunek bieli do czerni), a jeśli kontrast monitora jest znacząco wyższy niż kontrastowość odbitki, to wyświetlane barwy są przesycone - zwiększenie kontrastowości powoduje wizualne zwiększenie postrzeganego nasycenia barw.

Najprawdopodobniej rozwiązaniem będzie zatem zmniejszenie jasności wyświetlacza, lub mocniejsze oświetlenie odbitek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Miałem ten monitor i barwy nie były przesycone (zwykłe sRGB bez oprofilowania). Było nienaturalnie żółto (RGB domyślne) i nie było detali w cieniach - tyle pamiętam Załadowałeś odpowiednio profil do niego ?
    Przepraszam że może zbyt oczywiste pytanie zadaje ale skąd i gdzie go mam załadować ...
    Proszę o info.... z góry dzięki
    l D800 ll D600 l l V1 l l N35-1.8 l l ARSAT 35 l l N50-1.8D l l 85 1.4 l l l ZENIT122 l l SB 800 l l SB 600 l l kilka m-42 l a i NOGI Manfrotto... Nareszcie NIKKOR PC-E 24mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martin204 Zobacz posta
    Przepraszam że może zbyt oczywiste pytanie zadaje ale skąd i gdzie go mam załadować ...
    Proszę o info.... z góry dzięki
    Najwspanialej byłoby oczywiście wygenerować profil przy pomocy kolorymetru ... a tak pozostaje przeszukanie płyty dostarczonej z monitorem lub zasobów internetu w celu odnalezienia pliku z profilem (*.icm)

Domyślnie

A jak już zdobędziesz ten plik to jak to się wyraziłeś "załadować go" trzeba tu:
    Start -> Ustawienia -> Panel sterowania -> Ekran -> Ustawienia -> Zaawansowane -> Zarządzanie kolorami -> Dodaj
    I dodajesz ten plik, który wcześniej skopiowałeś do tego folderu:
    c:/Windows/System32/spool/drivers/color

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martin204 Zobacz posta
    Mam problem z wiernym odzwierciedlaniem barw na monitorze (...) jak prawidłowo bez użycia sprzetowego kalibratora
    Proszę zmniejszyć jaskrawość tak, żeby biel monitora przypominała poziomem kartkę papieru. Nic więcej się nie da zrobić bez czujnika.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Dziękuję za pomoc ...
    ... teraz o wiele lepiej to wszystko wygląda (na monitorze)
    pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów