Witam jakiego zomma kupic w okolicach 18-200, 28-200, 18-135, moze cos z VR zalezt mi zeby obiektyw byl ostry..., co polecacie???
Szukaj
Witam jakiego zomma kupic w okolicach 18-200, 28-200, 18-135, moze cos z VR zalezt mi zeby obiektyw byl ostry..., co polecacie???
aparat to nikon d80, co do funduszy to nie chcilabym przekroczyc 1600tys...
Nikkor 18-105 VR
Potwierdzam Nikkor 18-105 VR, jeżeli nie przeszkadza Tobie plastikowy bagnet. Cena też umiarkowana.
Porównać można sobie jakość optyczną obiektywów na stronie optyczne.pl. Są też tam foty robione testowanymi obiektywami.
Nie miałem nigdy 18-105, ale mogę z całą powagą polecić 18-200VR. B. dobry stosunek cena/jakość.
to może i ja się podłącze do pytania, chciałem zakupić sigme 10-20 ale jednak brakować mi będzie czegoś uniwersalnego spacerowego, wiec sigma musi troszkę poczekać myśle o dwóch szkłach ze stajni nikona 18-105 vr i 16-85 vr co byście polecili z tych dwóch pozycji? czy te 2mm robią dużą różnice? przeglądałem testy szerokich szkieł i wiem jak wygląda różnica 2mm miedzy sigma a tokina, tyle że gdzieś wpadło mi w oczy, że te 2mm są bardziej widoczne w szerokokątnych obiektywach.
aktualnie korzystam z 35mm i 55-200mm i brakuje właśnie czegoś węższego węższego/spacerowego.
chyba, że polecicie coś jeszcze innego na co warto zwrócić uwagę?
pozdrawiam.
Skontaktuj się z nami