Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie nikkor 85/2.8 PC-E mala prezentacja

kontunuujac drobne prezentacje szkiel posiadanych przezemnie czas na nikkora
    jesli chodzi o budowe to bardzo solidnie ale do zeissow mu daleko
    ale szklo z zalozona oslona prezentuje sie naprawde poteznie a jak jeszcze poprzesuwamy i powyginamy je we wszystkie mozliwe kierunki ukratkowe spojzenia zdziwionych przechodniow bezcenne

na poczatek zastosowanie tilta w pejzarzu
    od lewej - tilt na 0,a dalej -2 i +2stopnie,wsyzstko na f2.8

szklo jest wrecz stworzone do packshotow,krajobrazu,architektury (tu glownie 24 i 45mm) jak i do portretu

kilka przykladow:

mialem niedawno zlecenie na wykonanie zdjecia,okazalo sie ze 12mln pix to za malo,jakosc zdjecia byla niewystarczajaca,przy uzyciu shifta zrobilem 2 idelanie do siebie pasujace polowki zdjecia,efekt - fotka jak z D3X i zadowolony klient

wkrotce nowe,bardziej przemyslane kadry
    Road to Manila

Domyślnie

Pierwszy przykład jest dla mnie szokujący, jak wielką GO można uzyskać - bezcenne może być w makro
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Jestem pod wrażeniem Ile takie cudo kosztuje?

Domyślnie

Od dawna napalam się na to cacko... drogie jednak i bez AF
    tilt z shiftem to niezły bajer - można bardzo ciekawie sterować GO

Dzięki za teścik. Prośba wielka mógłbyś pokazać maksymalne uzycie tiltu i porównanie na 0stopni, przy jak najmniejszej odległości od obiektu

.
    Ostatnio edytowane przez Nikuś ; 21-05-2009 o 09:38
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Pierwszy przykład jest dla mnie szokujący, jak wielką GO można uzyskać - bezcenne może być w makro
    GO wcale nie jest na tym zdjęciu większa, tylko jej płaszczyzna została położona równolegle w stosunku do płaszczyzny ziemi - zwróć uwagę, że na górze widać jak trzciny wychodzą z GO. Bardzo istotne jest, by zrozumieć że pokłon nie zwiększa GO, tylko pozwala regulować jej kąt. Ale fakt-faktem - zastosowanie tego w makrofotografii cholernie zwiększa możliwości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Pierwszy przykład jest dla mnie szokujący, jak wielką GO można uzyskać ....
    Głębia ostrości wcale nie jest większa niż w normalnych obiektywach, ale można zmieniać położenie "płaszczyzny" ostrości i w efekcie uzyskiwać inne rozłożenie w kadrze tego, co ma być ostre.

Inną ciekawą cechą tych obiektywów jest możliwość prawie dwukrotnego zwiększenia ilości pikseli na finalnym zdjęciu. Robimy dwa zdjęcia z shiftem w skrajnych położeniach, łączymy je w PS-ie (lub w czymś podobnym) i z D3Xa mamy prawie 48 mpix (prawie, bo zdjęcia minimalnie na siebie zachodzą). Oczywiście jest to metoda dla scen statycznych i z użyciem statywu.

To taka namiastka starych dobrych aparatów z miechem. Co prawda zakres tilta i shifta nie powala, ale pozwala pobawić się trochę perspektywą i głębią ostrości.

Nooo. Pisaliśmy równocześnie to samo.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 21-05-2009 o 09:56
    Jacek

Domyślnie

Oj, Czornyj i JK, czepiacie się słów
    Oczywiście, że wiem o co biega, a pisząc o GO miałem na myśli "efekt", wrażenie wielkiej GO
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Sith Hospodar Impaler Awatar Dex
    Miasto
    Alpy Transylwańskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Jestem pod wrażeniem Ile takie cudo kosztuje?
    Około 6k

Domyślnie

w weekend postaram sie cos jeszcze dorzuc,glownie te same kadry z roznym ustawieniem tilta
    Road to Manila

Domyślnie

Dzięki, czekam z niecierpliwością

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów