Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: D80 - awaria

Domyślnie D80 - awaria

Mam problem z moja D80'tka....

Próbowałem wczoraj popstrykać fotki i okazało się że coś jest nie tak - wszystkie fotki pstrykane na zew. nawet przy pochmurnej pogodzie mam masakrycznie prześwietlone, wogóle nie pomaga przestawianie czasów nawet do ultra krótkich. Żeby uzyskać jako taką fotkę muszę przy 70-300 przymknąc przysłonę praktycznie do maksimum - regulacja czasów praktycznie nie ma znaczenia. Nie ma znaczenia czy korzystam z trybu M, auto czy jakiegokolwiek innego, przepinałem obiektywy na obu jest to samo, próbowałem resetowania ustawień aparatu, reseta całego aparatu nic nie pomaga. Z rzeczy które robiłem ostatnio z aparatem było czyszczenie matrycy, ale wykonywałem je tak jak wcześniej bardzo delikatnie i nic sie wczesniej nie dzialo, oprocz tego w tym tygodniu dokupilem lampe i 16-85. Na poczatku podejrzewalem obiektyw, ale zmiana na 70-300 nic nie zmienia. Potem zaczalem sie zastanawiac czy nie mogla w jakis sposob spowodowac tego lampa ? nie wiem ze aprat tak jakby przywiesil sie na 1/60 i co prawda wyswietla co innego a robi co innego, ale wyraznie slychac ze jak ustawie dlugie czasy naswietlania to mija tyle czasu ile powinno np. jak ustawie na 2 sekundy. Nie wiem juz co mam z tym robic.. za 3 tygodnie planuje wyjazd na wakacje po wloszech i srednio usmiecha mi sie wydawanie kolejnych 3k na nowe body, bo watpie czy serwis naprawi usterke do tego czasu...

przykladowe foty..

dzisiaj rano f/32 1/4000s iso320 - nie ma bata zeby samochod jadacy z predkoscia 40 km/h wyszedl tak przy tym czasie z odleglosci kolo 70 metrow

wczesniejsza proba f/8 1/1250s iso800

i to samo f/8 1/4000s iso800 - praktycznie zadnej roznicy.

swiatlomierz przy tych fotach jest maks na niedoswietlonym. jak pstrykam fotki w domu, w ciemnosciach albo z lampa to wychodza w miare ok kiedy korzystam ze wskazan swiatlomierza. prosze o pomoc..
    D80, N 16-85 VR, N 70-300 VR, SB-900

Domyślnie

Wyglada na to.że migawka nie trzyma czasów.Przypuszczam,że pstryka na jednym dłuższym czasie 1/15,1/8 sekundy bez względu co tam poustawiasz.Moze to być też wina elektroniki.Oddaj do naprawy.Sory,nie zauważyłem,że to autostrada jest więc przypuszczalne czasy jekie podałem są dłuższe od tego co robi Twój aparat.Pozdrawiam.Ups.Po co ja się odzywam???Nie przeczytałem uważnie tego co napisałeś.Aparat i tak nie pstryka jak należy i będziesz mimo wszystko musiał zrezygnować ze zdjęć we Włoszech.Możesz rówie dobrze zrezygnować z Włoch i nie będzie problemu.Hej.
    Ostatnio edytowane przez sztefanek ; 17-05-2009 o 15:34

Domyślnie

z ciekawości zapytam ile miałeś klików?

Domyślnie

witam,

a próbowąłes zmieniać tryb robienia zdjęć, iso, pomiar światła itp? czy aparat reaguje jakkolwiek na zmiany, czy mimo zmian ekspozycji jest tak samo?
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

dzięki za odzew...

co do zmian, zmieniać próbowałem praktycznie wszystko i generalnie wychodzi z tego zawsze to samo czyli kupa...

tak jak pisałem zmieniałem programy M, P, S, A, auto nic to nie zmienia .. iso i przymykanie przysłony to praktycznie jedyna metoda w tej chwili jaka mogę regulować ilość wpuszczanego światła, dłubanie w czasach nic nie daje - "odgłos klapnięcia" trwa odpowiednio długo (lub krotko - zależy jak ustawie), jednak minimalny ruch aparatem podczas zdjęcia pokazuje ze czas w istocie był dosyć długi i fota wychodzi cala rozmazana. przerobiłem tez temat przełączania trybów pomiaru światła i tez bez pozytywnych rezultatów...

co do ilości klików to myślę że nieco ponad 15k, opanda w wersji którą mam nie wyświetla liczby klików

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cobra Zobacz posta
    co do ilości klików to myślę że nieco ponad 15k, opanda w wersji którą mam nie wyświetla liczby klików
    W zdjęciu z posta nr 1, z rozmazanym autkiem, jest zapis mówiący o 15009 wyzwoleniach migawki.
    Nikon.

Domyślnie

to by się mniej więcej zgadzało dzięki...

dorzucę do tego jeszcze jedna fotkę, na niektórych ujęciach są dosyć zryte barwy tu przykład:

przed chwilą zrobiłem też update firmware'u - niczego po tym nie oczekiwałem, ale nic nie szkodziło spróbować - oczywiście nic to nie dało

Domyślnie

no to masz pecha
    moje puszki mają ponad 40k i żyją

Domyślnie

a działanie typu reset, wyjęcie baterii ?
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drhardware Zobacz posta
    a działanie typu reset, wyjęcie baterii ?
    niestety, bez efektu próbowałem już wcześniej

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów