Mam problem z moja D80'tka....
Próbowałem wczoraj popstrykać fotki i okazało się że coś jest nie tak - wszystkie fotki pstrykane na zew. nawet przy pochmurnej pogodzie mam masakrycznie prześwietlone, wogóle nie pomaga przestawianie czasów nawet do ultra krótkich. Żeby uzyskać jako taką fotkę muszę przy 70-300 przymknąc przysłonę praktycznie do maksimum - regulacja czasów praktycznie nie ma znaczenia. Nie ma znaczenia czy korzystam z trybu M, auto czy jakiegokolwiek innego, przepinałem obiektywy na obu jest to samo, próbowałem resetowania ustawień aparatu, reseta całego aparatu nic nie pomaga. Z rzeczy które robiłem ostatnio z aparatem było czyszczenie matrycy, ale wykonywałem je tak jak wcześniej bardzo delikatnie i nic sie wczesniej nie dzialo, oprocz tego w tym tygodniu dokupilem lampe i 16-85. Na poczatku podejrzewalem obiektyw, ale zmiana na 70-300 nic nie zmienia. Potem zaczalem sie zastanawiac czy nie mogla w jakis sposob spowodowac tego lampa ? nie wiem ze aprat tak jakby przywiesil sie na 1/60 i co prawda wyswietla co innego a robi co innego, ale wyraznie slychac ze jak ustawie dlugie czasy naswietlania to mija tyle czasu ile powinno np. jak ustawie na 2 sekundy. Nie wiem juz co mam z tym robic.. za 3 tygodnie planuje wyjazd na wakacje po wloszech i srednio usmiecha mi sie wydawanie kolejnych 3k na nowe body, bo watpie czy serwis naprawi usterke do tego czasu...
przykladowe foty..
dzisiaj rano f/32 1/4000s iso320 - nie ma bata zeby samochod jadacy z predkoscia 40 km/h wyszedl tak przy tym czasie z odleglosci kolo 70 metrow
wczesniejsza proba f/8 1/1250s iso800
i to samo f/8 1/4000s iso800 - praktycznie zadnej roznicy.
swiatlomierz przy tych fotach jest maks na niedoswietlonym. jak pstrykam fotki w domu, w ciemnosciach albo z lampa to wychodza w miare ok kiedy korzystam ze wskazan swiatlomierza. prosze o pomoc..
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami