Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: jaka głowica

Domyślnie jaka głowica

przymierzam sie do zakupu staywu i glowicy
    moj najciezszy obiektyw, D200 i lampa waza 2,2 kg

jesli chodzi o statyw to raczej nie mam watpliwosci: manfrotto 055xprob. chyba nie do pobicia w tej cenie

napomiast pojawia sie problem z wyborem glowicy. przede wszystkim bardziej nastawiam sie na kulowa ale nie jestem pewny na 100%. rozwazalem 486 ale ona nie ma oddzielnej funkcji obrotu w poziomie np. do panoramowania wiec raczej lepsza bedzie 488. co sadzicie o 488? jakies negatywy?

488 jest sprzedawana z różnymi płytkami mocowania np. RC0 RC2 RC4. i tutaj pojawiają się następne pytania. dlaczego jest tyle różnych rodzajów płytek? jakie są różnice między nimi? czy wszystkie będą pasować do mojego nikona D200 a w przyszłości do czegoś wiekszego lub nowszego? czym kierować się przy wyborze płytki?

i jeszcze jedno. co powiecie o 322RC2. ta glowica chyba nie ma oddzielnej osi obrotu w poziomie jak 488? jak wypada 322RC2 w porownaniu z 488?

a może polecacie jeszcze inne głowice?

Domyślnie

Mam 488 RC2 i nie używam. Podstawowa przypadłość (tak samo zresztą i 486): dokręcasz zacisk kuli na fest, a mimo to kula opada o ten milimetr, co przekłada się na zmianę wybranego kadru. Jeśli to nie przeszkadza, to głowicę można kupić, bo w końcu jest całkiem tania, w porównaniu do naprawdę profi kulek jak RRS, Novoflex, nie mówiąc o Arca Swiss. RC2 ma standartową płytkę, najczęściej spotykaną w głowicach Manfrotto. To pływanie jest, imo, związane z stosunkowo małą powierzchnią kulki. Sześciokątna płytka jest lepiej zakleszczona, mniejsze niebezpieczeństwo, że puści (chociaż i ta kwadratowa ma dodatkowe zabezpieczenie). RC4 to spora płyta, polecana szczególnie na cięższy sprzęt.

Domyślnie

A ja odnosze wrazenie, ze to opadanie o milimetr to nie jest ruch kuli, tylko uginanie sie gumy na plytce pod ciezarem sprzetu. Obserwuje podobne zjawisko u siebie w YH-430 Goldphoto i specjalnie sprawdzalem - kula sie nie rusza, ale kadr troszke leci. Jedynym elementem, ktory moze miec na to wplyw, jest scisniecie gumy na plytce i spodzie aparatu pod wplywem ciezaru sprzetu.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

ten 1 milimetr nie będzie mi raczej przeszkadzał. w końcu to jest głowica kulowa a nie 3D wiec głównie chodzi o łatwość i szybkość używania a nie o dokładność.

skoro opadanie 1 mm to jedyna wada tej głowicy to myslę, że ona jest warta swojej ceny. jak myślicie?

a co powiecie o 322RC2? jedyne co mnie odstrasza to maksymalny udzwig do 5kg. dla 488 jest to 8kg. wiec prawdopodobnie 488 jest stabilniejsza. czy miał ktoś przyjemność używać 322? jakie wrażenia?
    jeszcze jedno odnośnie 322. nieco podobna do 322 jest głowica 222 i czytałem kilka negatywnych komentarzy na jej temat, włącznie z zacinaniem się i popsuciem uchwytu zwalniającego zacisk kulki. czy można obawiać się podobnych rzeczy przy 322?

znalazłem także głowicę 490 ale cena skutecznie mnie odstraszyła jednakże gdybym miał żałować zakupu 488 lub 322 to wolę jeszcze trochę dołożyć i być zadowolonym. ale nie sądzę abym potrzebował 490. ta głowica ma nośność 12 kg! to chyba zdecydowanie za dużo jak na moje potrzeby. jednakże chętnie przeczytam Wasze opinie o 490.

a może zupełnie coś innego zaproponujecie...?

Domyślnie

Używam MF322RC2. Kupiłem ją jako używaną od kolegi ptasznika. Używał ją z Sigmą 400 oraz Sigmą 100-300. Oglądając jego fotki ptaków nie zauważyłem poruszeń itp, zresztą jego opinia o tej głowcy jest jak najlepsza. Głowica obecnie (po ok. 2 latach użytkowania) sprawuje się idealnie. Docisk kuli trzyma mocno, nic nie opada, zresztą jest regulowany, co jest najlepszą zaletą tej głowicy. Pozatym głowicę można ustawić dla prawo i lewo ręcznych, oraz jako pistoletową. Co do niewystarczającego udźwigu 5 kg nie będę się wypowiadał, używam krótkie tele, długich nieplanuję.
    Aparat, dwie stałki i lampa.

Domyślnie

486RC2 chodzi tylko w pionie?

Domyślnie

Niedawno zakupiłem do 055xPROB własnie 488 z RC2. Dla mnie rewelacja. Bardzo stabilna, swietnie wykonana i bardzo przyjemna w uzytkowaniu. Bardzo pozytywne wrazenia organoleptyczne. To opadanie o 1mm to rzeczywiscie guma na stopce. Sam mechanizm jest bardzo sztywny, a jego blokowanie nastepuje juz przy minimalnym dokreceniu pokretła. Szczerze polecam !
    D300, N17-55/2.8, SB600, D80, MB-D80, N18-55VR, N16-85VR, N50/1.8, N35/1.8, SIGMA 30/1.4, 055XPROB +486RC2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mar-cin-k Zobacz posta
    w końcu to jest głowica kulowa a nie 3D wiec głównie chodzi o łatwość i szybkość używania a nie o dokładność.
    rozumiem ze decydując się na rodzaj głowicy (czy kulowa czy 3D) należy wybierać miedzy łatwością i szybkością używania (g. kulowa) a dokładnością (g. 3D) ?
    +D300 | +N18-200 f/3.5-5.6G | -N50 f/1.8D | -N50 f/1.4G | +SB-900 | +BC-900

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

A może jakiś Giottos? Sądzę że trochę lepsze są od Manfrotto.
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Mam 488 RC2 i nie używam. Podstawowa przypadłość (tak samo zresztą i 486): dokręcasz zacisk kuli na fest, a mimo to kula opada o ten milimetr, co przekłada się na zmianę wybranego kadru.
    U mnie nic nie opada. Dokręć śrubę płytki statywowej monetą i problem zniknie. Poużywaj intensywnie przez tydzień aż wszystko się dotrze. Posiadam zestaw 055XProB+488RC4 i nie mam żadnych zastrzeżeń. Obciążam go korpusem z podpiętym gripem i czasami jakimś teleobiektywem. Według mnie świetny stosunek jakości/stabilności do ceny.

Sam producent zaleca stosowanie większych płytek do cięższych zestawów.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów