Close

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 101

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sha81 Zobacz posta
    cześć,
    Oto co wymyśliłem:
    d90
    16-85 jako podstawowy spacer-zoom
    nikkor 35 f1.8 - jako podstawowa stałka
    nikkor 60 micro 2.8g - makro + portrety
    sb-900 - lampka musi być
    Co sądzicie o takim zestawie? jakieś kontrpropozycje/wrażenia z użytkowania w/w sprzętów?
    Świetny wybór moim zdaniem bo :

- D90 to już namiastka the-czysta

- n16-85VR - mam i wg mnie jest duuużo lepsze od 18-70 i np. 18-200vr

- n35/1.8 - mniam mniam

- n60 - do makro jak najbardziej

- sb900 - mniam mniam

Sam mam 90% tego zestawu - wreszcie jestem zadowolony, a trochę sprzętu już przez łapki przeszło.
    Odpuść sobie tamrony i sigmiaki - przynajmniej nie będzie boleć to że D90 nie ma mikroregulacji FF/BF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    ja bym zrezygnował z 16-85 na rzecz 18-200VR - cena zbliżona, z wstawianych tu sampli widać że jakość optyczna też ( nieco mniejsze zniekształcenia w 16-85 )
    Na pewno?
    Ja pamietam, ze ktos wrzucal sample z 18-200 i 18-105 i ten drugi wypadal lepiej. A 16-85 jest podobno jeszcze lepszy od 18-105 (zarowno optycznie, jak i jesli chodzi o jakosc wykonania).

Co do D300 - oprocz wymienionych juz zalet, ma jeszcze jedna, o ktorej, zauwazylem, rzadko sie wspomina - w D90 AF w trybie LV pracuje tylko w trybie detekcji kontrastu, podczas gdy w D300 AF w LV moze dzialac zarowno w trybie detekcji kontrastu, jak i w trybie detekcji fazowej. Inna sprawa, ze uruchamianie LV w D300 to istna meczarnia :/
    Ostatnio edytowane przez D.Anihilati ; 10-05-2009 o 23:05
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Jeśli potrzeby są "standard" to zestaw proponowany jest dobry, do portretów to nie 60 micro
    Wybierając D300 coś zyskasz, pomiar światła ze szkłami manual, D90 tego nie potrafi.
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez
    A używanie 60 Micro do portretu nie będzie za dobre...
    Cytat Zamieszczone przez MYSZ Zobacz posta
    Jeśli potrzeby są "standard" to zestaw proponowany jest dobry, do portretów to nie 60 micro
    Wybierając D300 coś zyskasz, pomiar światła ze szkłami manual, D90 tego nie potrafi.
    velaskez, MYSZ, Wyszedłem z założenia, że jasna 60ka z ładnym bokeh nada się do takich rzeczy i dzięki temu będę miał i makro i od czasu do czasu portretówkę. Co ją dyskwalifikuje?

Pomiar światła w d300 to dobra rzecz, przydałaby się do samyanga fisheye.

lomax dzięki że podzieliłeś się wrażeniami na temat AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    Na pewno?
    Ja pamietam, ze ktos wrzucal sample z 18-200 i 18-105 i ten drugi wypadal lepiej. A 16-85 jest podobno jeszcze lepszy od 18-105 (zarowno optycznie, jak i jesli chodzi o jakosc wykonania).
    widziałem porównania z tego wątku
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50305
    16-85 wypada odrobinę lepiej ale IMHO są to różnice nie do zauważenia na zdjęciach, w przeciwieństwie do różnicy w ogniskowej
    gdyby to było jakieś metalowe 16-85/2.8 to inna sprawa

60 micro nie jest faktycznie szkłem portretowym ale da się tak stosować z zupełnie dobrymi efektami ( bodaj m.in. Andy_O, jeśli dobrze kojarzę, tak robił, Zbigniew chyba też ), a przy tym nadaje się do macro w przeciwieństwie do dedykowanych portretówek
    pewnie że lepiej mieć i micro i 85/1.4 ale jak nie ma na wszystko to trzeba coś pośrodku; rozważałbym też 105 macro do obu tych zastosowań

sha87, no właśnie bokeh z 60 micro nie jest najpiękniejszy, ale też nie demonizujmy - da się i wychodzi całkiem nieźle

"Przeznaczenie: fotki rodzinne, makro, od czasu do czasu widoczki, czyli taki "standard" "
    do tego AF z D90 jest aż nadto szybki i pewny - ten sam układ jest w D200 i ludzie szybki sport tym robią z dobrymi efektami. Za uszczelki tez szkoda dopłacać - wszyscy o tym piszą a nikt aparatem nie rzuca ani go w błocie nie moczy, poza garstką zawodowców
    jeżeli nie planujesz szkieł manualnych to IMHO szkoda kasy na D300 - jest fajniejszy i przyjemniejszy w obsłudze, ale do tych zastosowań nic więcej. Ja sam bym wybrał raczej D200, ale ciężko już znaleźć zadbany, o nowym nie wspominając ( albo Fuji S5 Pro, ale to już trzeba wiedzieć dokładnie czego się chce )
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 11-05-2009 o 09:55
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Mam akurat 60-tke, portrety wychodzą dobre, ostrość jest mega, bokeh może nie najpiękniejszy ale daje rade. Z braku funduszy (nie mam kasy na 85/1. muszę robić zdjęcia nim i nie narzekam, makro wychodzi wyśmienite, jak na amatorskie portrety to też dobrze. Ale niestety to tylko 60 mm i czasami trzeba bardzo blisko podejść.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IIGrzesiekII Zobacz posta
    Mam akurat 60-tke, portrety wychodzą dobre, ostrość jest mega, bokeh może nie najpiękniejszy ale daje rade. Z braku funduszy (nie mam kasy na 85/1. muszę robić zdjęcia nim i nie narzekam, makro wychodzi wyśmienite, jak na amatorskie portrety to też dobrze. Ale niestety to tylko 60 mm i czasami trzeba bardzo blisko podejść.
    Dzięki za opinię użytkownika!! Myślałem że bokeh jest jedną z mocniejszych stron tego szkiełka, opierałem się na opinii z photozone.de.
    IIGrzesiekII posiadasz 2.8G czy jego starszą wersję? Mógłbyś podesłać mi z kilka przykładowych portretów albo fotek ilustrujących bokeh na maila ([email protected]) albo na priva? z góry dzięki!

BugsBunny także dzięki za linka, b. pomocni jesteście, jeszcze raz thx. Ponownie, opierałem się na samplach z photozone, tam 16-85 jest rewelacyjnie ostry. Będę musiał to sprawdzić samemu w sklepie.

Domyślnie

sample z różnych szkieł możesz pooglądać np. tu:
    http://www.pixel-peeper.com/lenses/nikon/

16-85 nie miałem ale miałem 18-200 i będę bronił tego obiektywu - jest jakościowo świetny a uniwersalność potrafi być bezcenna, zwłaszcza w terenie
    nie wspomniałeś o żadnym tele - chyba że po prostu nie potrzebujesz, to wtedy faktycznie lepiej mieć troszkę szerzej
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Co do bokeh to N60G wypada moim zdaniem całkiem nieźle szczególnie w porównaniu do N60D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Między D90 a D300 jest moim zdaniem przepaść! Też uważam, że szkiełko najważniejsze ale D300 ze swoimi zaletami to wyjątek potwierdzający regułę.
    Najważniejsze moim zdaniem to: szczelna solidna obudowa, 51 pól AF w tym 15 krzyżowych, perfekcyjne śledzenie ostrości (D90 dostaje pono czkawki), korekcja FF/BF (pamięta ustawienia dla zdaje się 9 obiektywów), konfiguracja własnych ustawień (własne profile zamiast zielonych trybów) + 3 programowane guziki, z gripem 8 klatek/s.
    No i jeszcze to: http://www.optyczne.pl/ranking_czyte...ustrzanek.html
    Ja nie neguję tego iż D300 jest świetnym aparatem,ale ten ranking oprócz tego,że potwierdza tą tezę jest do bani. Samsung jakiś tam stoi wyżej niż D700 i inne takie brednie więc nie polecałbym tego typu zestawień dla miarodajnych ocen aparatów.
    Pozdrawiam
    D700 , D90 , Sigma 17-35 2.8-4.0 , N85 1.8, N50 1.8, N35 1.8 + SB800

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów