Close

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 101
    Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AScally Zobacz posta
    Co do słabego śledzenia ostrości w D90 - mój czkawki nie dostaje, nie zauważyłem żadnych błędów.
    Inni zauważyli: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84737
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Znam ten wątek i jeszcze raz powtarzam, nie zauważyłem różnicy w dokładności śledzenia przy D90 i D300. Ale też nie testowałem tego zbyt intensywnie, może po prostu nie trafiłem na warunki, gdzie problem wychodzi.

Domyślnie

Za 9 tyś ja bym skompletował taki zestaw:
    D80 - 2000 zl
    MB-D80 - 600 zl
    N 50 1.8 - 500 zl
    N 18-70 - 800 zl
    S 70-200 - 3000
    SB 900 - 1500

Reszta na plecak i statyw
    Ale się rozmarzyłem

Domyślnie

Dzięki za opinie ale d300 jest chyba poza moim zasięgiem. Budżet i tak jest już ciasny.
    musiałbym zrezygnować z 60ki makro, wtedy za ok. 10tyś miałbym d300 + 16-85 + 35 + lampkę. W sumie to jest jakaś opcja, jeżeli jakimś cudem sprzęt trochę potanieje to może stanie się realna.
    Duża szybkostrzelność nie jest mi potrzebna, bez świetnego śledzenia też jakoś przeżyję.

Jak natomiast opisalibyście AF (pomijając śledzenie i ilość pól) d90ki, w normalnych, codziennych sytuacjach? Czy jest tak szybki i niezawodny jak byście sobie tego życzyli?

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sha81 Zobacz posta
    Jak natomiast opisalibyście AF (pomijając śledzenie i ilość pól) d90ki
    To zależy głównie od szkiełka. Chyba, że masz na myśli śrubokręt...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

AF w D90 jest MZ niezły jedyna reguła jaką zauważyłem (wystąpiła ok. 30% powtarzalność błędu) to brudno-szary przedmiot wiszący na czerwono-brązowej ścianie w oświetleniu żarowym.
    AF nie trafiał, niezależnie od ustawień. Ale pewnie nie będziesz focił ściany w moim garażu więc chyba nie ma się czym przejmować. W innych warunkach trafiał dobrze.
    Aha, testowałem na 18-105 i 28/2,8. Nie trafiał porównywalnie przy obu szkłach
    Ostatnio edytowane przez Artur_A ; 10-05-2009 o 22:04 Powód: uzupełnienie

Domyślnie

AScally dzięki za opinię.

Domyślnie

ja bym zrezygnował z 16-85 na rzecz 18-200VR - cena zbliżona, z wstawianych tu sampli widać że jakość optyczna też ( nieco mniejsze zniekształcenia w 16-85 ), a uniwersalność zdecydowanie większa
    chyba że baaardzo Ci zależy na tych 2mm na szerokim końcu
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sha81 Zobacz posta
    Jak natomiast opisalibyście AF (pomijając śledzenie i ilość pól) d90ki, w normalnych, codziennych sytuacjach? Czy jest tak szybki i niezawodny jak byście sobie tego życzyli?
    Mam d90 + 18-105 VR. Szkło wybrałem, bo stosunkowo ostro rysuje a nie było aż tak drogie a puszkę wybrałem głównie dla fotek sportowych i się nie zawiodłem jak na razie, jeśli chodzi o celność i szybkość AF.
    Zimą, w górach napstrykałem mnóstwo zdjęć narciarzy i deskarzy w ruchu- AF-s sprawował się świetnie. Wczoraj np na gali boksu w Gdyni nafociłem mnóstwo fotek, przy nie zawsze najlepszym oświetleniu, przy dość wysokim iso, ale też z AF nie miałem problemu.
    W/w sytuacjach wybieram pojedyńczy AF oczywiście i strzelam seryjnie. Gdybym miał określić w procentach ilość niedoostrzeń, to nie wiem... 1-2%?
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

A używanie 60 Micro do portretu nie będzie za dobre...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów