Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Problem z NX

Domyślnie Problem z NX

Witam. Jakiś czas temu pojawił się w moim NX-ie taki oto problem: program wyświetla zdjęcie w taki sposób jakby nie odczytywał ustawień z puszki. Dodam że zgrany z takiego rawa JPG wygląda ok , czyli tak jakby sam problem polegał na błędnym wyświetlaniu zdjęcia w programie. Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
    ps. na kompie mam też NX-a 1.3 i w nim dzieje się tak samo
    D300, + 35/2 + 180/2.8 + 60/2.8 +T12-24

Domyślnie

1. Obie wersje na tym samym kompie? To niedobrze, bo się kłócą. Tylko NX2 działa prawidłowo z starszymi wersjami.
    2. Może coś masz odhaczone w Picture Control?

Domyślnie

Tak, mam jednoczesnie na kompie NX2 i NX 1.3 - przez kilka miesięcy było ok, dopiero tak jak napisałem całkiem niedawno poajwił się ten problem . No nic, spróbuję odinstalować jedynkę (W Picture Control jest wszystko ok)

Domyślnie

Jeszcze jedno przyszło mi do głowy: jeśli w aparacie masz wybrane Adobe RGB, to w NX (NX2) trzeba wybrać odpowiedni profil kolorów. W przypadku, gdy zainstalowany jest Photoshop to wystarczy Adobe RGB, ale jeśli nie ma Photoshopa to trzeba zaznaczyć Nikon Adobe RGB. Jest to identyczny profil jak Adobe, ale potrzebny jeśli w kompie brak oprogramowania Adobe, a więc brak profilu Adobe RGB.

Domyślnie

Zdjęcia robię w sRGB (zresztą przestawiałem przestrzeń barwną na wszystkie możliwe sposoby ale nic to nie dało). Niestety odinstalowanie jedynki i ponowna instalacja samej tylko dwójki też nie pomogła
    Jeszcze raz w skrócie przedstawię problem: w Browserze miniaturki wyświetla prawidłowo, po wczytaniu RAWa zdjęcie jest znacznie mniej kontrastowe i nasycone niż powinno , a po zgraniu go do JPGa ponownie wygląda prawidłowo.
    Ostatnio edytowane przez Rial ; 05-05-2009 o 10:49

Domyślnie

Kiedyś miałem podobny problem, jak testowałem różne profile kolorów przypisane do monitora. Sprawdź czy przypadkiem ostatnio nie zmieniłeś profilu monitora w ustawieniach ekranu ew. sprawdź jaki profil masz ustawiony w CNX. U mnie wyglądało to tak, że np. w IrfanView zdjęcia wyświetlały się poprawnie ale już w CNX były bardzo blade.
    D80 | N18-70 | S70-300 APO | N50 1.8 | N35 1.8 | SB-600 | Benro A-268M8 + B1 | http://piotr.okonscy.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okon Zobacz posta
    Kiedyś miałem podobny problem, jak testowałem różne profile kolorów przypisane do monitora. Sprawdź czy przypadkiem ostatnio nie zmieniłeś profilu monitora w ustawieniach ekranu
    No tak, ale gdy zmieniam ustawienia monitora to obraz zmienia się "globalnie" , a problem jest "lokalny"
    Na tym samym ekranie potrafi mi prawidłowo wyświetlać obraz miniaturek w Browserze i nieprawidłowo wyświetlać otworzonego RAWa .
    Przedstawię to na przykładzie:
    Ostatnio edytowane przez Rial ; 05-05-2009 o 11:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    1. Obie wersje na tym samym kompie? To niedobrze, bo się kłócą.
    U mnie działa w porządku. Oczywiście na raz nie da się uruchomić dwóch wersji, ale można spokojnie uruchomić jeden czy drugi pojedynczo. Ja też mam zainstalowane dwie wersje i nie zauważyłem problemów.
    Aparat, dwa szkła, lampa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek82 Zobacz posta
    U mnie działa w porządku. Oczywiście na raz nie da się uruchomić dwóch wersji, ale można spokojnie uruchomić jeden czy drugi pojedynczo. Ja też mam zainstalowane dwie wersje i nie zauważyłem problemów.
    No raczej nie to było powodem , bo tak jak wspominałem do niedawna wszystko było ok (przy dwóch zainstalowanych wersjach)

Domyślnie

Nikt nie ma pomysłu?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów