Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Skrypt do watermarka i ramki

Witam

Nie wiem czy to dobry dział, bo raczej pokazujecie tutaj rozwiązania typowo sprzętowe, ale chciałbym się czymś pochwalić (może się komuś przyda). Napisałem sobie skrypt, który dodaje automatycznie do każdego zdjęcia jpg obramowanie oraz watermark, czy jak kto woli podpis autora. Zdaję sobie sprawę, że w PS na pewno można zrobić to ładniej ale jednak trzeba obrobić każdą fotę z osobna. Moje rozwiązanie pozwala w ciągu kilku sekund zmienić rozmiar lub kolor ramki do wszystkich fotek w folderze nie ingerując nawet w oryginalne zdjęcie. Podobnie sytuacja ma się z podpisem fotki. wystarczy zmienić obrazek z podpisem i już na wszystkich fotkach widać nowy podpis.

Nie wiem czy tak można, ale odeślę do postu na swoim blogu, gdzie jest opisany szerzej ten skrypt oraz można go stamtąd pobrać. Jeśli tak nie można to proszę o info a wtedy tutaj się szerzej rozpiszę.

Oto link do mojego rozwiązania : http://blog.ebartoszyce.pl/2009/04/2...ka-na-zdjeciu/

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek uwagi i sugestie, co do działania skryptu.
    D80 / MB-D80 / S10-20 4-5.6 / N18-200 VR / N50 1.4 AF / SB-800 / KENKO RINGS / COKIN / SHERPA 750 R Fotografia Bartoszyce

Domyślnie

zmień gd2 na imagemagick bodajże... gd2 sux, a w tym drugim sam zobaczysz jakie są możliwości...

a pozatym - ramki - po co psuć zdjęcie jako plik jak można użyć cssa ?
    Ostatnio edytowane przez wacki4 ; 29-04-2009 o 23:29
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacki4 Zobacz posta
    zmień gd2 na imagemagick bodajże... gd2 sux, a w tym drugim sam zobaczysz jakie są możliwości...
    nikoniecznie sux, jesli się nie chce szaleć. Do prostych spraw się nadaje. Ale fakt już myślałem o imagemagic. Problem w tym ze GD obsługuje większość serwerów.

Cytat Zamieszczone przez wacki4 Zobacz posta
    a poza tym - ramki - po co psuć zdjęcie jako plik jak można użyć cssa ?
    A tego to akurat mi nie musisz mówić, ale nie każdy umie css'a .
    Poza tym moje rozwiązanie nadaje się jak ktoś będzie chciał wstawić ze swojego serwera obrazek chociażby tutaj na forum. Wtedy css z twojej strony raczej się nie przyda bo odwołujesz się bezpośrednio do jpg a nie skryptu.

Przykład :

Tutaj css z twojego serwera raczej mało by pomógł.

PS. Polecam oglądać przykład na jasnej wersji forum.
    D80 / MB-D80 / S10-20 4-5.6 / N18-200 VR / N50 1.4 AF / SB-800 / KENKO RINGS / COKIN / SHERPA 750 R Fotografia Bartoszyce

Domyślnie

hepihipi - tak, tylko jak ktoś wstawia na forum to nie wstawia 100 zdjec ktore musialby osobno w photoshicie robić, a wstawia 2-3 które lepiej bedzie mu zrobić w nim

i imagemagick jest duzo lepsze od gd - i pod wzgledem redukcji wielkosci zdjecia i łączenia z innymi grafikami... ba mozna robic na nim prawie wszystko

Domyślnie

Nie będę się spierał z tobą, co jest lepsze a co nie Ja zrobiłem to na akurat na GD.
    I nie każę nagle każdemu z tego korzystać. Wystawiłem ten skrypt, ponieważ stwierdziłem, że ktoś może z niego skorzystać. Tobie nie każę i nikomu innemu. Mi się przydaje, więc myślę, że ktoś też może być zainteresowany

Pozdrawiam

Domyślnie

hepihipi - wiem, tylko rzucam ci dobre rady... podoba mi sie twoja praca i napewno sie przyda tobie a moze i komus wiecej - ale po co robić coś w taki sposób jak można to zrobić dużo lepiej ?

Domyślnie

Oczywiście Twoje rady na pewno będą uwzględnione w nowej wersji

A tak to w ogóle miło spotkać programistę na forum fotograficznym

Pozdrawiam

Domyślnie

Dzisiaj dodałem możliwość wyłączenia skalowania watermarka oraz możliwość obrotu watermarka dla pionowych zdjęć.

Zapraszam zainteresowanych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hepihipi Zobacz posta
    A tak to w ogóle miło spotkać programistę na forum fotograficznym
    Nie boj sie tego Ci u nas dostatek
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

tak, najwięcej wątków jest w cafe i komputery, cała reszta forum umiera

do programisty mi jeszcze daleko, dopiero na 1 roku jestem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów