Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Tania lampa

Domyślnie Tania lampa

Witam! Chciałbym nabrać doświadczenia w używaniu zewnętrznej lampy i dlatego staram się nabyć takowy sprzęt jak najtaniej. Może ktoś wie coś o powyższych lampach:
    -http://allegro.pl/item613877415_lamp...ustrzanki.html
    -http://allegro.pl/item613878511_lamp...tkimi_slr.html
    -http://www.allegro.pl/item614235987_...cm_tanioo.html
    Ewentualnie czy ktoś mógłby mi polecić jakąś tanią lampę do nauki? Z góry dzięki
    Zawsze głodny wiedzy

Domyślnie

Trudno Ci będzie coś konkretnie doradzić, nic nie piszesz do jakiego aparatu ma być ta lampa. Obie lampy TZ... są lampami z własną automatyką i manualem, z jednym stykiem centralnym. Obojętnie do jakiego aparatu je założysz (oby tylko napięcie na tym styku nie było za duże dla Twojego aparatu) powinny w trybie auto i manualu pracować prawidłowo. O żadnym sterowaniu lampą przez aparat nie może być mowy bo te lampy poprostu nie obsługują trybu TTL czy innej jego odmiany. Nikon SB24, dobra lampa, ale niestety też w praktyce tylko AUTO lub Manual. TTL ma, ale w tym trybie może pracować tylko ze starszymi (analogowymi) lustrzankami Nikona.

Domyślnie

Przepraszam że nie napisałem, zapomniało mi się posiadam F65 więc chyba będzie działać a jeśli chodzi o żywotność, parametry, itd. to jak je oceniasz?
    Zawsze głodny wiedzy

Domyślnie

F 65 lustrzanka analogowa, więc bez problemu SB24 powinna pracować zarówno w TTL, automatyce własnej, manualu, jak też wspomaganie autofokusa.Również automatycznie powinien się zmieniać ZOOM lampy w zależności jaki masz na aparacie. Ta lampa jest poprostu najlepsza pod każdym względem. Niestety będzie też sporo droższa. Pozostałe dwie to tylko jak pisałem wcześniej automatyka własna i manual, nic więcej.

Domyślnie

dzięki
    Zawsze głodny wiedzy

Domyślnie

Jeśli chcesz nabrać doświadczenia w używaniu zewnętrznej lampy , to kup coś z obracanym palnikiem na boki oraz do góry ( chyba sb-24 ma w pełni obracany palnik ) , wtedy będziesz mógł poeksperymentować z błyskiem odbitym . Lampy bez w pełni obracanego palnika nie kupuj bo wtedy to prawie taka mocniejsza lampa wbudowana . Ogólnie body analogowe to nie najlepsze rozwiązanie na takie testy / nauki z uwagi na to że jest to dość droga wtedy zabawa , radził bym porozglądać się za jakąś tanią lustrzanką cyfrową .
    nikon d700 ,nikkor 35mm f/2 , nikkor 50mm f/1.8 , sigma 150mm f/2.8 , sb-900 , grip , lowepro slingshot 300 aw , manfrotto 055xprob + 808rc4 , kilka filtrów

Domyślnie

Cześć!

Dołączam się do pytania. Nie mam żadnego doświadczenia w fotografii z zewnętrzną lampą błyskową. Mam Nikona D80. Szukam czegoś do 300zł (używanego). Co możecie mi doradzić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wi24wi Zobacz posta
    Cześć!

Dołączam się do pytania. Nie mam żadnego doświadczenia w fotografii z zewnętrzną lampą błyskową. Mam Nikona D80. Szukam czegoś do 300zł (używanego). Co możecie mi doradzić?
    sb 400 ?

Domyślnie

z tym że niestety ona nie ma ruchomego palnika
    Zawsze głodny wiedzy

Uprawnienia umieszczania postów