Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: AZS-y dwa

Domyślnie AZS-y dwa

Kopana i kopana - dość monotematycznie się zrobiło. Dla odmiany trochę ligowej siatkówki.

Mecz praktycznie o pietruszkę, bo miesca 5-8 nie są szczytem marzeń drużyn Plus Ligi. Wszyscy już powoli myślą o jesieni i następnym sezonie. Ale ligę dokończyć trzeba.

Dziś trochę szerzej, bo siatkówka to w końcu gra zespołowa. Tu jeden zawodnik, nawet najlepszy, meczu nie wygra. Ktoś musi przyjąć zagrywkę, obronić, rozegrać, .... . Każdy ma swoją rolę do wypełnienia i jak widać, nie ma tu nieważnych zadań.

1 )

2 )

3 )

4 )

5 )

6 )

I jeszcze libero. Oni rzadko są bohaterami zdjęć, bo nie "fruwają" nad siatką. Są mało efektowni, ale zazwyczaj narobić muszą się najwięcej. Taka niewdzięczna rola "małych".

7 )

A tu walka na siatce z perspektywy libero.

8 )

I jeszcze coś. Żeby się publiczności w przerwach nie nudziło.

9 )

10 )
    Jacek

Domyślnie

Wszystkie wydają mi się niedoświetlone. Sytuacje dobre, szkoda, że oprócz 6 wszystkie takie szerokie. Natomiast 8 jest super i już

Domyślnie

Zaraz się doświetlą. Wersję netową robiłem na notebooku i takie są skutki.

Jest szeroko, bo miało być szeroko. Jeszcze raz uważnie przeczytaj początek. Nie wszystko musi być robione w standardzie gazetowym.
    Jacek

Domyślnie

Mi pasują jedynie 6 i 7

PS. Najważniejsze aby do zdjęć dobrać odpowiednią ideologię, dalej idzie z górki

Domyślnie

O jakiej ideologii mówisz? Nie mam zamiaru narzucać nikomu, co ma się mu podobać. To twoja sprawa. Ale dlaczego wszyscy i zawsze muszą robić takie zdjęcia, jak ty byś chciał?

Siatkówka, to sport zespołowy, a bardzo ciasny kadr jednego faceta, może dwóch, nijak tej zespołowości nie oddaje. Zastanów się dlaczego powszechnie obowiązuje taka maniera? Myślę, że przyczyna jest prosta - szersze kadry kiepsko wychodzą w gazetach, bo druk pozbawia je znacznej części detali i robią się mało czytelne. Ale przecież można tak, można tak. Tu są szerokie kadry, bo takie miały być. Gdyby miały być ciasne, to by były ciasne, bo to w końcu nic trudnego - zwiększasz ogniskową i są ciasne. Dziwi mnie tylko to, że wszystkie zdjęcia sportowe muszą być takie same - jak pod sznurek. Coś, co nie mieści się w sztampie, natychmiast jest złe, choć właściwie nie wiadomo, dlaczego niby ma być złe?

Na przykład zdjęcia 1, czy 3, pokazują o co w tej siatkówce chodzi. Widać jak zawodnicy ustawiają się na boisku. A jak się chwilę zastanowisz, to zrozumiesz, dlaczego ustawiają się właśnie tak, a nie inaczej. Czasem warto takie rzeczy zrozumieć. Warto zrozumieć, że typowa akcja w siatkówce, to wystawa, atak, blok i asekuracja z obu stron. Dlaczego mamy się zajmować tylko facetami, którzy mocno uderzają piłkę?
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    ... Tu są szerokie kadry, bo takie miały być. Gdyby miały być ciasne, to by były ciasne, bo to w końcu nic trudnego - zwiększasz ogniskową i są ciasne ...
    Juz olewam tą całą ideologie, sztampowosc kadrow gazetowych itd.... Ale niezgodze sie z tym ze to nic trudnego robic na dlugiej ogniskowej.... ale jak tak twierdzisz to czekam na twoje super dynamiczne zdjeca (wiesz o jakie chodzi) z ogniskowej ot powyzej 400 mm nic trudnego prawda ?
    D300 l MB-D10 l D50 l N 50 1.8 l N 18-55 l N 80-200 2.8 l N 300 2.8 l SB-800 l www.markysz.ownlog.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Markysz Zobacz posta
    ..... dynamiczne zdjeca ..... z ogniskowej ot powyzej 400 mm nic trudnego prawda ?
    Widziałeś kiedyś na hali kogoś z obiektywem powyżej 400 mm? Najczęściej jest to 300/2.8, czasem może 400/2.8 (bo 200/2.0 to przecież nie to - za szeroko ). A obiektywy dłuższe niż 400 mm są przeważnie ciemniejsze, więc na halę nie za bardzo się nadają. O tym, że f/4 to jednak za ciemno na halę, chyba dyskutować nie będziemy. No ale ty pewnie masz lekkie i poręczne 500/2.8?

Na dodatek z prostych kalkulacji wynika, że te niby ciasne kadry z 400-tki są mocno kadrowane w kompach, bo dla FF z odległości około 20 metrów od siatki (wiele bliżej nie podejdziesz) dostaniesz kadr pionowy o wysokości około 2 metrów (ciasny jak jasna cholera). Dla 300-tki będzie jeszcze nieco ciaśniej. Wiem, wiem. To rachunki. I trzeba znać funkcje trygonometryczne.
    Jacek

Domyślnie

300 2.8 w d300 daje oginskowa 450, po malym kadrowaniu dostajsz jeszcze wiecej
    D300 l MB-D10 l D50 l N 50 1.8 l N 18-55 l N 80-200 2.8 l N 300 2.8 l SB-800 l www.markysz.ownlog.com

Domyślnie

I uważasz, że to taka wielka sztuka, dostępna tylko dla wtajemniczonych?
    Jacek

Domyślnie

nie, ale napewno niejest takie łatwe no chyba ze dla Ciebie.....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów