Czy w gimpie mogę wstawić bądź zniwelować winietę? Jeśli tak, to jak się to robi?
Szukaj
Czy w gimpie mogę wstawić bądź zniwelować winietę? Jeśli tak, to jak się to robi?
D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D
wstawianie:
okno warstw, duplikat warstwy (podświetlona/zaznaczona - kopia tła... to górne), narzędzia kolorów i przyciemniasz obraz za pomocą krzywych i/lub poziomów (moc przyciemnienia ma być dosyć, dosyc... trzeba wyczuć), można też zdjąć trochę koloru (odcień i nasycenie).
Następnie prawym myszki na kopia tła i dodaj maskę warstwy (biała bez przezrozczystości), kliknij na tym białym aż "błyśnie", w narzędziówce wybierasz gradient - default (przejście stopniowe od czarnego do białego), poniżej: kształt promienisty i na zdjęciu ciągniesz linię od środka do boku.
Intensywność/moc winiety regulujesz kryciem w oknie warstw...
Kształt nie musi być promienisty - pokombinuj sobie z innymi. To jest jedna z metod, wygląda zagmatwanie, ale tak tylko wygląda...
P.S
tu tez znajdziesz coś o winiecie: http://maniooo.pl/tutoriale.php
P.S.2
zapomniałem jeszcze... na koniec: prawoklik w oknie warstw na tej górnej i z menu "połącz w dół" - zostanie jedna warstwa, znowu prawoklik i "spłaszcz obraz" (bo niespłaszczonego nie zapiszesz jako jpg)
Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 05-04-2009 o 22:41
FX-Foundry.
Dziękuję lewAp7. Napisałeś się. Przyznam, że w gimpie wyknuje podstawowe operacje. To, co opisałeś dla mnie trudne, ale powalczę...
Co do FX-Foundry, zdaje się, że jest to prostszy sposób (jak przypuszczam) na winietę. Tylko gdzie tego szukać albo skąd wziąć?
D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D
A próbowaliście Filtry/Zniekształcenia/Lens distortion ?
Pobawcie się suwaczkami Edge i Brighten![]()
Skontaktuj się z nami