Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie bateria do d80 / d70 / d50

witam
    czy baterie do tych aparatow sa kompatybilne? nie moge jakosc znalezc infa, roznia sie jakimis koncowkami w nazwie, ale chyba sa podobne...

jak bylo, to prosze tylko powiedziec a potem mozna skasowac temat

Domyślnie

No tak... nygus - nie chce się poszukać.

D50/D70 EN-EL3 lub 3a nie zadziałają w D80 (lub zamienniki)

D80 EN-EL3e te można włożyć do ww.
    Pozdrawiam emigrant.

F100, SB80DX, SB30, N 50/1.8D N 85/1.8D

Domyślnie

te od d80/d200 sa z chipem. mozesz je uzywać do d70 i d50.

na odwrót nie, nie pasuje ze wzgledu na brak wycięcia w aku, ale zrobienie go samemu nic nie daje. aparat (d80/d200) wykrywa, że nie ma chipa w akku i nie działa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

jak ktos znajdzie zamiennik EN-EL3 to moj... zgubilem gdzies i nie moge znalesc
    D270 + MB | 12-24 | 17-50 | 70-200VR | SB 826
    www.slubfotki.pl - zdjęcia ze slubu NIKONem

Domyślnie

i nowy oczywiscie pewnie z 300 zl . a to ch.jki , przechodzi ludzkie pojecie ta pazernosc. a chinole jeszcze nie zdzialali substytutu?

no tak, 200 zl. no i co, chcialem d80 i d70 trzymac na back up, i co, moge se wywalic baterie od d70 albo wozic 4 sztuki... zenada.

Domyślnie

A jak to jest z gripem do D80, czy sa tam wyprowadzone styki do czipow nowych akku, bo jak nie to sprawa zalatwiona, kupic grip i cykac na starych bateriach. Nie mialem okazji sprawdzic ale moze ktos mogl by do tego zagladnac podczas pokazow.

Domyślnie

w d200 są, w d80 pewnie też - bo tu chodzi o to, że body pokazuje wiele więcej informacji o akku.
    pokazuje ile zrobiłeś zdjęć od ostatniego naładowania, jaki jest aktualny stan naładowania w %, jak zużyty jest akumulator (skala 1-5), w dodatku te info sa podawane dla obu akmulatorów w gripie.
    założenie do gripa 6 paluszków pozbawia tych informacji, jest specjalna wkładka na 6 x AA.
    w menu body trzeba nastawić czy sa to baterie, czy akumulatorki i i jakie akumulatorki - węglowe, litowe, wodorkowe.

pewnie idzie zrobić jeden numer - zrobic tak, by akku od d70 zasilał te styki co sa do koszyczka 6xAA. To inny zestaw styków. Trzebaby zasłonic te styki w gripie co są do firmowych akku. A od styków akku z d70 wyprowadzić druty i podłączyć je pod styki od pakietu 6xAA.
    powodzenia - bo nie bardzo wiem jak to zrobic praktycznie, tak by się spisało w terenie gdyby konieczna była wymiana akku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wysłany: Nie 03 Wrz, 2006 [Cytuj]

w d200 są, w d80 pewnie też - bo tu chodzi o to, że body pokazuje wiele więcej informacji o akku.
    pokazuje ile zrobiłeś zdjęć od ostatniego naładowania, jaki jest aktualny stan naładowania w %, jak zużyty jest akumulator (skala 1-5), w dodatku te info sa podawane dla obu akmulatorów w gripie.
    To pewnie podobnie jak czipy w bateriach do laptopow i kartridzach drukarkowych; po ilustam cyklach ladowania i rozladowania bateria odmowi posluszenstwa bo wew. licznik obliczy ze juz jest zuzyty i czas kupic nowy akku. Moze to dobre rozwiazanie, tyle ze dla firmy a nie dla nas. Koniec z tanimi zamiennikami bo jesli chodzi o wpakwanie tam czipa to nie widze problemu, ale to juz nie bedzie "tani zamiennik".

Domyślnie

wracajac do tematu, gdzie w ogole mozna kupic do d80/d200?, nawet tych oryginalow nigdzie tu u nas na prowincji nie maja, ktos moze polecic jakis sklep w wawie gdzie jest fizycznie na stanie a nie tylko w ofercie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nygus Zobacz posta
    i nowy oczywiscie pewnie z 300 zl . a to ch.jki , przechodzi ludzkie pojecie ta pazernosc. a chinole jeszcze nie zdzialali substytutu?

no tak, 200 zl. no i co, chcialem d80 i d70 trzymac na back up, i co, moge se wywalic baterie od d70 albo wozic 4 sztuki... zenada.
    Niektórym nie da się dogocić... nie ważne, że EN-EL3e daje bardzo dużo przydatnych informacjii bardzo precyzyjne info o stopniu naładowania (nie to co w d70, gdzie były 3 stany info o baterii: "aparat działa", "aparat za chwilę przestanie działać, "aparat nie działa"). To nie ważne, lepiej zaoszczędzić te 2 czy 3 stówki, bo przecież jak się kupiło d70 i d80 to już na baterie się nie ma Ja mam tak, że mam i d70 i d80 i do tego 2 baterie EN-EL3e i jednen chiński zamiennik w backupowym d70. I naprawdę nie wiem na co narzekać, skoro na jednej baterii jestem w stanie zrobić conajmniej 500-600 zdjęć. A nawet na największej imprezie nie zrobisz więcej niż 1000 zdjęć. Więc w czym problem? Bicie pianyi tyle...

Taki dramatyzm, olewanie ze storny producenta, a powiedz mi - czy kiedykolwiek bateria w nikonie Ci padła i musiałeś dokupić??? Mnie przez 2 lata używania w d70 nie zdarzyło się, żebym choć zauważył spadek jej "trzymalności"...
    Ostatnio edytowane przez loriath ; 01-10-2006 o 13:12
    | F65, D70, D80, Nikkor 18-70 ED, Sigma 100-300/4 EX + 1.4TC, Tamron 90 Di, Nikkor 70-210/4, SB-800
    | Michał Ludwiczak
    | www.ludwiczak.art.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów