Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Sb 80dx + sb 900 +d300

Witam.

Mam taki zestawik jak w tytule. Obie lampy na statywach. Od godziny próbuje je wyzwolić błyskiem z wbudowanej lampy ale nie moge. W aparacie ustawiony starownik błysku. SB 900 ustawione na REMOTE. Z tym nie mam problemu bo lampa się wyzwale. Niestety do SB 80DX nie mam instrukcji i nie wiem jak ją ustawić żeby reagowała na błysk z aparatu. Może mi ktoś pomóc w tej sprawie bo już zaczynam wątpić... A może ktoś z szanownych forumowiczów posiada instrukcje po polsku do tej lampy i się ze mną podzieli
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamoN Zobacz posta
    Witam.

Mam taki zestawik jak w tytule. Obie lampy na statywach. Od godziny próbuje je wyzwolić błyskiem z wbudowanej lampy ale nie moge. W aparacie ustawiony starownik błysku. SB 900 ustawione na REMOTE. Z tym nie mam problemu bo lampa się wyzwale. Niestety do SB 80DX nie mam instrukcji i nie wiem jak ją ustawić żeby reagowała na błysk z aparatu. Może mi ktoś pomóc w tej sprawie bo już zaczynam wątpić... A może ktoś z szanownych forumowiczów posiada instrukcje po polsku do tej lampy i się ze mną podzieli
    Jeśli chodzi o SB-80DX to ona nie działa w CLS tylko ma wbudowaną fotocele. Więc jeśli chcesz korzystać z obu równocześnie to na SB-900 ustaw SU-4, a w SB-80DX jest podobna opcja (zapomniałem jak się nazywała), lampa wbudowana na manul i ustawiona moc na 1/128 (nawet można ją zasłonić byle błysk wyzwalał lampy). Tylko pozostaje wszystkie nastawy ustawiać ręcznie bo wtedy TTL nie zadziała.
    Oczywiście Nikon

Domyślnie

Wiem że 80 nie działa w CLS - zależy mi na manualu. Po co mam ustawiać wbudowaną lampę na M skoro jest taka opcja jak sterownik błysku - generuje minimalną moc błysku która nie wpływa na fotografowany obiekt a jest wystarczająco silna do wyzwolenia fotoceli. Co do SB 80DX to właśnie przydałaby mi się ta funkcja której sobie nie mozesz przypomnieć No cóż. Dziękuje że jeko jedyny (jak do tej pory) odpisałeś na mojego posta. Pozdraiwm
    Ostatnio edytowane przez AdamoN ; 29-03-2009 o 20:20
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamoN Zobacz posta
    Wiem że 80 nie działa w CLS - zależy mi na manualu. Po co mam ustawiać wbudowaną lampę na M skoro jest taka opcja jak sterownik błysku - generuje minimalną moc błysku która nie wpływa na fotografowany obiekt a jest wystarczająco silna do wyzwolenia fotoceli. Co do SB 80DX to właśnie przydałaby mi się ta funkcja której sobie nie mozesz przypomnieć No cóż. Dziękuje że jeko jedyny (jak do tej pory) odpisałeś na mojego posta. Pozdraiwm
    Jak wejdziesz w menu (2 sekundy trzymasz sel), to szukasz wireless flash mode (symbol "błyskawicy") i trzeba ustawić na on, wychodzisz z menu i ma działać. Można wtedy ustawić na Manuala lub Auto.

Dlaczego wbudowaną trzeba ustawić na tryb manulany?

Bo jak jest ustawiona na sterownik to błyska kilka razy (przekazuje informacje do pozostałych lamp), a SB-80DX będzie wyzwalana tylko na pierwszy błysk czyli na koniec może nie zdążyć się naładować ponownie.
    Oczywiście Nikon

Domyślnie

Po 3 godzinach ciękiej pracy znalazłem to ustawienie ( wczoraj oczywiście ) Wiesz może tak całkiem przypadkiem jak regulować na niej moc jesli już jest ustawiona na wyzwalanie z fotoceli? I jaki ma max czas synchro?

Domyślnie

Bez kitu. Majac SB900 nie wiesz jak sie poruszac po 80DX? Sam mam "800" i niedawno kupilem 80DX. Od razu wiedzialem co jest gdzie. I z fotocela nie mialem problemu Ba, wszystko napisane jest na tej bialej, wysuwanej z palnika karcie. Taki minimanual
    No i nie wspomne po prostu o instrukcji obslugi
    ps. W trybie zdalnym masz pelnego manuala, wiec jest git.

Domyślnie

Pisałem że nie mam instrukcji i stąd moje problemy z odpaleniem przez fotocele.

Uzywasz obie jednocześnie? Jeżeli tak to podziel się ustawieniami 80-tki

Uprawnienia umieszczania postów