Szukaj
z punktu widzenia amatorow, czyli 99% docelowej grupy odbiorcow 500D, nie ma wiekszej roznicy z czego co jest
zbudowane.
fakt, D90 jest masywniejszy niz trabanty Canona i ma lepszy uchwyt. ale materialowo wcale nie odstaje wiele na korzysc.
amatorzy, czyli 99% docelowej grupy odbiorcow 500D czy D90...
a tam nie jest uzywalne. jest spokojnie jakosci ISO 800 z przecietnej cyfrowej malpy.
a poza tym w folderze pisze wielkimi literami ISO 12800 a klient masowy kocha wielkie cyferki.
ponownie, bede powtarzal do znudzenia refren: dla amatora, czyli 99% grupy odbiorcow 500D,
to jest ficzer majacy znaczenie przy zakupie!
i co z tego? w folderze pisze 15Mpix a to wiecej niz 12Mpix. tyle przecietny zjadacz chleba potrafi
z matematyki. a duze cyferki dzialaja na konsumentow. 15Mpix ma duze znaczenie dla amatorow,
czyli 99% grupy odbiorcow 500D...
niby jak to wyliczyles? obiektyw ma miec w srodku dokladnie 28mm przeswitu na przeslone.
to musi byc opakowane jeszcze jakas mechanika i miec odpowiednie soczewki, zeby pokorygowac
niedoskonalosci optyczne. ale od 28mm do 90mm jest jeszcze w cholere miejsca.
kazdy kto ma odrobine oleju w glowie? projekt jest, dzialajacy, znany. tak ze produkcja odbywa sie
praktycznie po kosztach materialow i sily roboczej, nie ma tu zadnej kasy na amortyzacje R&D.
a to i tak jest bardzo porzadny AF
nie chcialbym zakladac sie, ze Nikon mysli w takich samych kategoriach, bo z punktu widzenia amatorow,
czyli 99% grupy odbiorcow 500D, ten korpus Canona jest co najmniej konkurencyjny, a marketingowo
wrecz atrakcyjniejszy, niz obecne D90 za praktycznie ta sama cene. wiec Nikon prawdopodobnie bedzie
zmuszony zrobic tu obnizke
przy czym, nie mowmy tu o Polsce, bo to jest bardzo malutki rynek z punktu widzenia Canona czy Nikona.
i polskie, oscylujace ceny, czy tez relacje zarobkow do kosztow body sa zupelnie niemiarodajne dla tych firm
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Bez komentarza.
Każdy fotoreporter i ten z D3 i ten z 1DIII i ten z D90 i ten 350D itd...
Każdy, kto ma oddać pliki "na wczoraj"
Nie każdego stać na D3/1DIII.
Never say never
Wiele bym dał, żeby toto było w 350D czy E-10, którymi miałem okazję pracować...
W E-10 np., niedoświetlone (ISO 320) zdjęcie dostało 4! warstwy screen w PSE. Był wydruk, był sukces...
Potrzebuję realnie od 800 do 1600 px po dłuższym w miarę ostrego (1/25 max) zdjęcia. Ten aparat plus najtańsze szkło mi to umożliwia.
Dyskutujemy o D90
By kupić Nikona, nie Sony czy Canon.
Za aparat, konkurencyjny w stosunku do 500D
Większa sprzedaż body 1.5 wśród weselnych, zatrzymanie na długo (drogie szkło) w systemie. Zupełnie inny target niż na puszkę, zupełnie inaczej myślący o cenie...
Dziś mamy rok 2009 - świat poszedł do przodu, Vancouver za rogiem...
OK, poddaje się...
Ja, jak dostanę "zielone światło" z chęcią kupię body Nikona z ficzerami 500D tylko, że na razie... no właśnie![]()
NYCH - Americana
O Boziu, ta seria jest front balanced już z 55-250 IS.
Wymień proszę, które tele masz na myśli. Tylko wymień takie, żeby było cięższe/większe od 80-200L czy 24-70L... uprzedzam, że do 300/2.8L IS też zapinałem mydelniczkę...
Jeśli dobrze pamiętam to na taki ból jest painkiller - BG-E3 a tak w ogóle to www.manfrotto.com ...
Dobra, skoro jest to forum Nikona niech będzie: D90 jest lepsze.
NYCH - Americana
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Ciekawe po co kolejny wątek na temat wojny systemowej... jedni przekonują że Canon jest bez wad a drudzy że Nikon jest bez wad... czyli generalnie mamy do wyboru dwa body w zasadzie bez wad...tylko się cieszyć...
Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
moje obserwacje...
gietrzy mowisz o tym nowym lumiksie?
Pokaż tę fotkę gdzieś tutaj, niekoniecznie full-res.
Skontaktuj się z nami