Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Forum padło a że musiałem sie zdecydowac szybko czy obiektyw zostawiam czy oddaje do sklepu - podjalem decyzje o zwrocie. Test bateryjkowy tez robiłem i na 70mm ostra była najblizsza lewa bateria a nie środkowa. Zreszta teraz to i tak juz nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem bo obiektyw wrocil do interfoto. Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
    | D70s || N18-70 | N50/1.8D | N70-300VR | SB600 | ... |
    www.widlik.art.pl

Domyślnie

No a przecież Nikkory nie mają BF/FF Tylko Sigmy, Tamrony i inne...

A tak serio, to dziwne, aby szkiełko z tamtych czasów miało taka przypadłość. Ale myślę, że gdybyś nie robił testów, tylko realne fotki, nie dostrzegłbyś problemu.
    Pozdrawiam!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Moze rzeczywiscie przy kolejnej probie zakupu dam sobie spokoj z testami bo za duzo mnie to nerwow kosztuje
    Ciekawi mnie jednak to, czy taki 20 mm FF dla zdjecia robionego w tescie z odleglosci zalozmy 1-1.5m nie wynosilby wiecej np. 100mm dla zdjec robionych z odleglosci znacznie wiekszej? Ma ktos pojecie jak to wyglada? Pytanie moze z serii tych glupich ale jestem ciekaw po prostu.
    | D70s || N18-70 | N50/1.8D | N70-300VR | SB600 | ... |
    www.widlik.art.pl

Domyślnie

Kupiłem swego czasu Sigmę 18-50/2.8 EX DC Macro. Po doświadczeniach z Tamronami pierwsza, która wpadła w ręce Sigma okazała się być OK. Robiem fotki, byłem zadowolony. Dopiero pod naporem testów na BF/FF z tego forum zrobiłem test tej Sigmie na tablicy testowej. Okazało się, że ma FF ok. 6 mm w całym zakresie ogniskowych. Gdyby nie ten test nawet nie wiedziałbym o tym. Mam gwarancję 3 lata na szkiełko, mógłbym wysłać do serwisu na kalibrację. Tylko po co? Na realnych fotkach ni w ząb tego nie widać. Zarówno na D80 i D200. Wartość 6 mm na odległościach z jakimi się na codzień fotografuje, to wartość pomijalna.
    Kolega kupił taką samą Sigmę, ale w wersji z HSM. Focił imprezy zarobkowo. Dałby sobie rękę uciąć, że jest wszystko OK. Zrobiliśmy testy - FF ok. 10 mm.
    Wnioski wyciągnij sam. Ja już to zrobiłem
    Pozdrawiam.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

No ale inaczej trochę to wygląda przy szkłach szerszych niż tele. Przy 200mm nawet mały BF lub FF może spowodować że fotka poleci do kosza. Czym jaśniejsze szkło tym jest to bardziej widoczne. Testy testami ale chyba warto wiedzieć na co można liczyć jeśli chodzi o szkło. Moje szkła trafiają co do 1mm i dzięki temu nie muszę się martwić że coś nie gra.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Kupiłem swego czasu Sigmę 18-50/2.8 EX DC Macro. Po doświadczeniach z Tamronami pierwsza, która wpadła w ręce Sigma okazała się być OK. Robiem fotki, byłem zadowolony. Dopiero pod naporem testów na BF/FF z tego forum zrobiłem test tej Sigmie na tablicy testowej. Okazało się, że ma FF ok. 6 mm w całym zakresie ogniskowych. Gdyby nie ten test nawet nie wiedziałbym o tym. Mam gwarancję 3 lata na szkiełko, mógłbym wysłać do serwisu na kalibrację. Tylko po co? Na realnych fotkach ni w ząb tego nie widać. Zarówno na D80 i D200. Wartość 6 mm na odległościach z jakimi się na codzień fotografuje, to wartość pomijalna.
    Kolega kupił taką samą Sigmę, ale w wersji z HSM. Focił imprezy zarobkowo. Dałby sobie rękę uciąć, że jest wszystko OK. Zrobiliśmy testy - FF ok. 10 mm.
    Wnioski wyciągnij sam. Ja już to zrobiłem
    Pozdrawiam.
    Urzekła mnie twoja historia ...bo moja jest dokładnie taka sama i cieszę się, że nie jestem odosobniony w takim podejściu.

Janq
    Gość

Domyślnie

gdzie można kupić tablice testową?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janq Zobacz posta
    gdzie można kupić tablice testową?
    Nie trzeba kupować. Popatrz jeszcze raz na te zdjęcia, które zamieścił autor wątku i tam jest nawet widoczny adres skąd można taką "tablicę" pobrać.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów