Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie objektyw do reporterki z D90 - prośba o pomoc w wyborze !

Witam,
    Właśnie kompletuję sprzęt, który będę wykorzystywał w fotografii reportażowej i portretowej. Poszukuję dobrego zooma w zakresie mniej więcej między 20 a 80mm, którego bym podłączył z D90.
    Proszę o opinie, który objektyw będzie najlepszy (szybki, dobrze ostrzy, jasny...max 2.8, w cenie do 2200zł):

Sigma 24-70 2.8 EX DG
    Sigma 24-70 2.8 EX DG MACRO
    Tamron 28-75 2.8 DI XR LD Asp IF
    Tamron 28-75 2.8 SP AF XR Di LD Asp IF Macro
    Tamron 17-50 2.8
    Tokina 28-75 f2.6-2.8

lub inne jakie polecacie

za wszelkie podpowiedzi wielkie dzięki

Domyślnie

To już lepiej denko od butelki, chyba!
    Nikona nie bierzesz pod uwagę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon001 Zobacz posta
    To już lepiej denko od butelki, chyba!
    Nikona nie bierzesz pod uwagę?
    Skoro napisał że do 2200 to Nikon raczej odpada.

Domyślnie

ja bym bral 17-50 z wymienionych tylko konkretny egzemplarz wytestowal. Szerszy kat raczej by sie przydal, chociaz zalezy jaka reporterke kto robi bo mozna i teleobiektywem

Domyślnie

znaczy się w jakich warunkach fotografujesz ?? i do czego ??
    czego oczekujesz od obiektywu ??

Domyślnie

sprzętu potrzebuję głównie do reportaży: imprezy w szkołach, przedszkolach/bale, studniówki, śluby/komunie (czyli generalnie w pomieszczeniach). Dobrze jakby można było zrobić też dobry portret.

Domyślnie

jeśli ciemno i masz lampę to może coś o dłuższym zakresie ? np 16-85 Vr ale warunkiem jest lampa błyskowa . zakres jest bardzo przyjemny i stabilizacja . Jeśli zakres inny i bez lampy to cos z tego co podałeś mam 16-85 i na targach w ciemnych pomieszczeniech z lampą obywa sie bez zmiany obiektywów czesem jasno nie znaczy dobrze - bo inna ogniskowa oznacza zmianę obiektywu .
    Pozdrawiam

Domyślnie

jeśli chodzi o mnie to mam i 50tkę i tamrona 17-50, reporterka klubowa polecam
    D700+D90+SB-800+SB-900+ Tokina16-28/2.8+ N24-70/2.8+ N80-200/2.8+ N50/1.8+ Sigma 85/1.4+ N85/1.8+ Mamiya RZ67 ProII i tona studyjnych gratów
    http://www.krampikowski.com
    https://www.facebook.com/Krampikowski.foto

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli niekoniecznie zoom, to ja bym polecił sigme 30 f/1.4 i nikkora 85 f/1.8, jak zapolujesz to i się zmieścisz w 2,2k; sigma do reporterki a nikkor do portretów
    mfffdx

Domyślnie

dobry portret, reportaże w cenie do 2200zł...hmm...ja osobiście bym polecił 35/1.8 + 50/1.8 + 85/1.8 Może nie wszystko nowe, ale wg mnie super zestaw...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów