Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie problem RAW-em, czyli NEF-em

Nie wiem co robię nie tak, ale nie mogę otworzyć zdjęć zrobionych d70 w NEF-ie, zinstalowałam program z płyty dołączonej do aparatu, ale wtedy zawiesił się windows. Jestem w kropce, próbowałam otworzyć zdjęcia w Photoshop, ale też mi się nie udało, bo on otwiera RAW, a nie NEF. Pomóżcie.

Domyślnie

to chyba jakas archaiczna wersja. camera raw (taki dodatek do ps) spokojnie czyta nef-y. Ba nawet irfan view to potrafi.

Domyślnie

Ściągnij jakiegoś nowszego ACR do Photoshop-a, i powinno być po problemie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mironoza Zobacz posta
    to chyba jakas archaiczna wersja. camera raw (taki dodatek do ps) spokojnie czyta nef-y. Ba nawet irfan view to potrafi.

Ostatnio otwarłem nef-a w Picassie3...
    Piotr

Domyślnie

... albo Fast Stone Viewer 3.7 i nawet z D90 otwiera

Domyślnie

NEF z D70 spokojnie otworzysz z ACR 3.6 i 3.7. Poczytaj w specyfikacji będzie, jakie aparaty są obsługiwane. Nota bene, NEF = RAW Tylko NEF to nikonowski RAW. I tu jest różnica.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

sciagnij sobie Nikon ViewNX jest darmowy, otworzy NEF i zapisze jako JPEG lub TIFF (16 bitowy)
    podpis nieczytelny

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jagoda_1 Zobacz posta
    ale wtedy zawiesił się windows.
    Najpierw sprawdź system. Koniecznie wyczyść wirusy i trojany.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

cytat
    "sciagnij sobie Nikon ViewNX jest darmowy, otworzy NEF i zapisze jako JPEG lub TIFF (16 bitowy)"
    Dzięki, tak zrobię, bo orginalna płyta dodana do aparatu d70 z nikon capture zawiesiła windows i wczoraj zamiast robić zdjęcia cały wieczór się wściekałam, bo ktoś mi poradził, żebym spróbowała robić zdjęcia w RAW-e. To czy mogłabym spytać o jeszcze jedno, podobno w RAW-ie mam większą możliwość obróbki, ale później gdy chcę zmieścić fotkę w necie i tak muszę ją zmienić na JPG, czy ona wtedy nie traci na jakości? Ktoś po prostu ostatnio napisał mi że gdybum zrobiła zdjęcie w RAW-ie byłoby lepsze. Ja wczoraj zrobiłam próbę i z tego co zobaczyłam na monitorze d70 wyszło że Raw dał całkowite przekłamania koloru tła.

Smile

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Najpierw sprawdź system. Koniecznie wyczyść wirusy i trojany.
    Wiesz od tego to ja mam męża, on informatyk i prowadzi systematyczny przegląd sprzętu.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów