Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Domyślnie Wyciszanie aparatu

Witam
    Głupie pytanie może (dla mnie nie), a nie znalazłem żadnego wątku o tym.
    Przy kolejnych modelach aparatów producenci skupiają się na polepszaniu "profesjonalnych" parametrów w stylu Mpix i fps... A brakuje mi zastanowienia się nad ważnym aspektem - głośność paratu.
    Ostatnio mam okazje fotografować różnego rodzaju imprezy artystyczne (przedstawienia teatralne, koncerty jazzowe i symfoniczne) w czasie których wypada nie przeszkadzać. Używam w tej chwili d200, który na tle strzelających wkoło mnie 20d, 30d i 1D jest całkiem przyjemny (brak metalicznego pogłosu z canona), ale zastanawiam się czy jest jakiś sposób na dodatkowe wyciszenie dźwięku lustra i migawki?

Dołożenie jakichś okładzin w komorze lustra, może (i pewnie będzie) powodować błędy w pracy - choć przyklejenie jakiejś gąbki w górnym położeniu lustra nie będzie aż tak utrudniało pracy aparatu? Migawki się nie wyciszy - chyba, że jakimiś okładzinami na zewnątrz aparatu - pierwsze skojarzenie - Body Armour - na ile jego obecność wpływa na "brzmienie aparatu"?
    Czy któryś z forumowiczów ma doświadczenie w tej kwesti?

p.s.
    Budowę skrzynki wyciszonej z wyprowadzonym wizjerem kątowym i wężykiem spustowym (widziałem takie patenty!) na razie odrzucam - za bardzo rzucałbym się w oczy
    Ostatnio edytowane przez GrendelPL ; 11-03-2009 o 09:16

Domyślnie

a ja do pytania dodam: czy czasem poza fizycznymi dźwiękami wytawrzanymi przez elemanty mechaniczne aparat nie generuje nagranego dźwięku? Tak dla przyblizenia do analogów?
    Ps. No dżwięku przewijania filmu na pewno nie ma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrendelPL Zobacz posta
    Witam
    Głupie pytanie może (dla mnie nie), a nie znalazłem żadnego wątku o tym.
    Przy kolejnych modelach aparatów producenci skupiają się na polepszaniu "profesjonalnych" parametrów w stylu Mpix i fps... A brakuje mi zastanowienia się nad ważnym aspektem - głośność paratu.
    Niedawno znajomy mi opowiadał, że fotografując w kościele po prostu okładał aparat szmatkami. Chyba wiele więcej zawalczyć się nie da, lustrzanka będzie trzaskać lustrem i basta. Niektóre głośniej, niektóre ciszej, ale i tak w obu przypadkach dosyc hałaśliwie. Można kombinować z dalmierzami ewentualnie wynalazkami w stylu Panasonic G1.
    Ostatnio edytowane przez arturpop ; 11-03-2009 o 11:16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturpop Zobacz posta
    [...]. Można kombinować z dalmierzami ewentualnie wynalazkami w stylu Panasonic G1.
    Ale rączki od wnuka musiałbym pożyczyć.
    Na razie tylko dwa obiektywy, przy tym ciemnawe... ...pośrednika do dużych jeszcze nie widziałem.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Ale rączki od wnuka musiałbym pożyczyć.
    Na razie tylko dwa obiektywy, przy tym ciemnawe... ...pośrednika do dużych jeszcze nie widziałem.

Pzdr.
    Są przejściówki do obiektywów systemu Leici. To daje większe pole manewru.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturpop Zobacz posta
    Są przejściówki do obiektywów systemu Leici. To daje większe pole manewru.
    Dzięki, pobawię się.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

W tej sytuacji dla mnie to tylko dalmierz. Na ten moment cyfrowe są tylko dwa - Leica (cena!!!) i Epson (już lepiej, ale też za drogo) za to jest dużo ciszej niż przy lustrach. Jeszcze fajniejszy byłby dalmierz z migawką centralną, ale takie rzeczy to tylko w analogu.

Pozdrawiam
    Ulv
    www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45

Domyślnie

do realizacji zdsjec na plaanch filmowych uzywano obudów ktore zwano o ile pamietam "blimpami" - do aparatow na klisze mozna bylo to kupic
    tutaj pytanie jest:
    http://photo.net/bboard/q-and-a-fetc...&msg_id=000j7f
    niestety linki nie dzialaja - nie wiem kto to produkowal - ale mozna bylo spokojnie podczas ujec robic zdjecia

a tu:
    http://www.pixcamera.com/index.php?o...=66&Itemid=103

Domyślnie

kiedyś rozmawiałem z gościem, który też focił podobne klimaty. jego patentem na wyciszenie była samoróbka która wyglądała jak pikowany śpiwór zakładany na aparat. trochę to duże było ale skuteczne
    niestety nie wiem z jakich to było materiałów że tak fajnie chłonęły dźwięki z puszki. myślę że znacznie lepsze takie "cóś" wykombinować niż ładować coś dodatkowego do komory lustra
    D300 | D80 | S17-35/2.8 | N24-70/2.8 | S70-200/2.8 | SB800 | itd

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Najcichszy aparat to... wyłączony aparat...

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów