Witam
Głupie pytanie może (dla mnie nie), a nie znalazłem żadnego wątku o tym.
Przy kolejnych modelach aparatów producenci skupiają się na polepszaniu "profesjonalnych" parametrów w stylu Mpix i fps... A brakuje mi zastanowienia się nad ważnym aspektem - głośność paratu.
Ostatnio mam okazje fotografować różnego rodzaju imprezy artystyczne (przedstawienia teatralne, koncerty jazzowe i symfoniczne) w czasie których wypada nie przeszkadzać. Używam w tej chwili d200, który na tle strzelających wkoło mnie 20d, 30d i 1D jest całkiem przyjemny (brak metalicznego pogłosu z canona), ale zastanawiam się czy jest jakiś sposób na dodatkowe wyciszenie dźwięku lustra i migawki?
Dołożenie jakichś okładzin w komorze lustra, może (i pewnie będzie) powodować błędy w pracy - choć przyklejenie jakiejś gąbki w górnym położeniu lustra nie będzie aż tak utrudniało pracy aparatu? Migawki się nie wyciszy - chyba, że jakimiś okładzinami na zewnątrz aparatu - pierwsze skojarzenie - Body Armour - na ile jego obecność wpływa na "brzmienie aparatu"?
Czy któryś z forumowiczów ma doświadczenie w tej kwesti?
p.s.
Budowę skrzynki wyciszonej z wyprowadzonym wizjerem kątowym i wężykiem spustowym (widziałem takie patenty!) na razie odrzucam - za bardzo rzucałbym się w oczy![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami