Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: MTO 11CA i d40

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

MTO bez problemu daje się zamontować z D70s i D80, więc z D40 też nie będzie problemu
    Natomiast wydaje mi się, że fotografowanie z ręki lecących samolotów jest mało wykonalne - za małe pole widzenia. Sugerował bym zakup małego obiektywu lustrzanego 500mm, i tu masz do dyspozycji obiektywy ze światłem f/8 (malutki, ciemniutki ) f/6,3 (strefa umiarkowana) i f/5,6 (jasno i ciężko )
    Polecam model 500/8
    Ideałem byłoby mieć korpus od D200 w górę, bo działa automayka ekspozycji
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

m\posiadam mto 11ca i powiem że pasuje do d 40 ale do fotagrafi lotniczej to będzie ciężko, obiektyw waży 2 kg, nie działa światłomierz i mysi być na dobrym statywie z dobrą głowicą - body odpalane najlepiej pilotem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    MTO bez problemu daje się zamontować z D70s i D80, więc z D40 też nie będzie problemu
    Natomiast wydaje mi się, że fotografowanie z ręki lecących samolotów jest mało wykonalne - za małe pole widzenia. Sugerował bym zakup małego obiektywu lustrzanego 500mm, i tu masz do dyspozycji obiektywy ze światłem f/8 (malutki, ciemniutki ) f/6,3 (strefa umiarkowana) i f/5,6 (jasno i ciężko )
    Polecam model 500/8
    Ideałem byłoby mieć korpus od D200 w górę, bo działa automayka ekspozycji
    I tu jest małe ALE:
    Otóż o ile MTO 500mm f8 pasuje do każdego Nikona, to już MTO 500mm f6,3 NIE PASUJE DO WSZYSTKICH modeli Nikona bo właśnie przeszkadza za duża obudowa lampy błyskowej. Z tego co sprawdzałem to pasuje on do D40, ale już do D80, D200, D300 nie pasuje!!! Nie wiem jak jest z MTO 1000mm bo nie miałem takiego.
    Dodam jeszcze, że po przypięciu MTO500/6,3 do D40 prawie nie ma już miejsca na włożenie palców między obiektyw, a uchwyt.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że po przypięciu MTO500/6,3 do D40 prawie nie ma już miejsca na włożenie palców między obiektyw, a uchwyt.
    A po co wkładać tam paluszki? Przecież pierścienia przysłon nie ma.....
    Jeszcze jedna generalna uwaga: do dłuuuugich obiektywów, bez znaczenia czy lustrzanych czy soczewkowych przydałby się ciężki korpus. D40 to najgorszy wybór, niestety. Z lustrzanym 500/8 od biedy podjął bym się fotografowania z ręki
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    A po co wkładać tam paluszki? Przecież pierścienia przysłon nie ma.....
    Jeszcze jedna generalna uwaga: do dłuuuugich obiektywów, bez znaczenia czy lustrzanych czy soczewkowych przydałby się ciężki korpus. D40 to najgorszy wybór, niestety. Z lustrzanym 500/8 od biedy podjął bym się fotografowania z ręki
    Paluszki warto włożyć, żeby dobrze trzymać aparat! Chodzi o przestrzeń między "rękojeścią", a obiektywem z jego prawej strony, zostaje na prawdę bardzo mało miejsca.

Co do wagi korpusu, to może i lepszy byłby cięższy, ale wielkiego znaczenia to nie ma, bo i tak statyw montujemy do obiektywu, a nie do body, a MTO mają dwa gwinty, bliżej i dalej od korpusu, m.in. po to, żeby łatwiej było wyważyć zestaw.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

nie słuchaj gości bo pojęcia nie mają ja mam d40x i dobrze że mało waży bo mto 11ca waży prawie dwa kilo, i powiem ci tyle że spokojnie pasuje, rękę spokojnie włozysz między obiektyw a body, a d 70 specjalnie niczym się nie różni od d40, chyba tym że jest starszy ma mały ekranik ijest cięższy na swą niekorzyść przy przy wadze obiektywu no i przy solidnym statywie który też swoje waży, jak masz pytania to napisz na priva, bo z tego co widzę to dorzdźców jest dużo ale żaden nie ma pojęcia bo wzyciu takiego obiektywu nie posiadał. ja mam 2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    Co do wagi korpusu, to może i lepszy byłby cięższy, ale wielkiego znaczenia to nie ma, bo i tak statyw montujemy do obiektywu, a nie do body, a MTO mają dwa gwinty, bliżej i dalej od korpusu, m.in. po to, żeby łatwiej było wyważyć zestaw.
    - nie bardzo widzę możliwość fotografowania samolotów w locie ze statywu
    - to prawda, że MTO ma dwa gwinty, ale jeden jest 1/4" a drugi 3/8", więc 99% urzytkowników nie ma wyboru, do której dziury przykręcać obiektyw.

Spawacz1, po pierwsze nie unoś się pisząc posty, bo to na zdrówko szkodzi, po drugie stosuj interpunkcję, OK?
    Nikoniarz-majsterkowicz

Uprawnienia umieszczania postów