Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: d200 af pomocy

Domyślnie

nawet jeżeli ten przebieg migawki jest prawdziwy, to nie widzę powodów do nazywania transakcji oszustwem i żądania zwrotu lub wymiany - aparat sprawny, zgodny z opisem, na jakiejś gwarancji, sprzedawca przebiegu nie podawał, kupujący o niego nie pytał ( a mógł )
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    nawet jeżeli ten przebieg migawki jest prawdziwy, to nie widzę powodów do nazywania transakcji oszustwem i żądania zwrotu lub wymiany - aparat sprawny, zgodny z opisem, na jakiejś gwarancji, sprzedawca przebiegu nie podawał, kupujący o niego nie pytał ( a mógł )
    IMHO nie można tej transakcji nazwać oszustwem. Ale sprzedający nie był do końca uczciwy. Świadczy o tym fakt, że nie podał przebiegu migawki. A na innych aukcjach, przy mniejszych wartościach, podawał.
    Aparat jest nie używany, a zużyty. Sprzedający określał aparaty z liczbą zdjęć rzędu kilku/kilkunastu tysięcy jako używany. Sądząc z opisu można było przypuszczać, że ten też tyle ma. A nie 130 000. To przecież na granicy życia migawki. Uczciwość nakazywałaby poinformować o tym kupującego.
    Ale ja tam jestem człowiekiem starej daty, który jeszcze wierzy w uczciwość ludzi.

Oszczędny w słowach Awatar desid
    Miasto
    Warszawa/Piaseczno

Domyślnie

...ale 137 negatywów na koncie allegro też o czymś świadczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez desid Zobacz posta
    ...ale 137 negatywów na koncie allegro też o czymś świadczy
    może i świadczy, ale pozytywów jest ponad 6 tysięcy
    trudno oceniać czy sprzedawca z premedytacją pominął przebieg w opisie, ale kupiec może mieć sam do siebie pretensje że nie zwrócił na to uwagi i nie zapytał, a nawet jak migawka padnie to aparat ma zdaje się gwarancję
    propozycje odesłania aparatu są niewłaściwe - sprzedawca ma pełne prawo odmówić
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 04-03-2009 o 19:28
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    może i świadczy, ale pozytywów jest ponad 6 tysięcy
    trudno oceniać czy sprzedawca z premedytacją pominął przebieg w opisie, ale kupiec może mieć sam do siebie pretensje że nie zwrócił na to uwagi i nie zapytał, a nawet jak migawka padnie to aparat ma zdaje się gwarancję
    propozycje odesłania aparatu są niewłaściwe - sprzedawca ma pełne prawo odmówić
    Tu masz dużo racji.
    Postaw się jednak w sytuacji, gdyby była to twoja pierwsza lustrzanka, nie słyszałeś o czymś takim, jak przebieg migawki.
    Wiem, że nie wiedza nie usprawiedliwia, ale moim zdaniem jest to celowe zatajanie informacji.

Nie ma co się pieklić, należy po prostu napisać do nich, wyjaśnić sprawę.

Co do gwarancji, to sklep daje chyba 2 czy 3 miesiące gwarancji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Postaw się jednak w sytuacji, gdyby była to twoja pierwsza lustrzanka, nie słyszałeś o czymś takim, jak przebieg migawki.
    Wiem, że nie wiedza nie usprawiedliwia, ale moim zdaniem jest to celowe zatajanie informacji.
    mini21, ja bym tak nie zrobił ( podałbym przebieg od razu, zawsze tak robiłem ), ale to ja
    co by nie sądzić, to wszystko odbyło się zgodnie z regulaminem, a że dla naszego kolegi nie był to zakup życia - cóż, kupując coś w przyszłości będzie ostrożniejszy i bardziej dociekliwy, a jego D200 oby trzaskał jeszcze drugie tyle

znany mi egzemplarz D200 padł ( nie migawka, elektronika, naprawa za 1100zł ) przy przebiegu ok. 7tys, więc reguły nie ma

Domyślnie

Witam

kupiłem w tym sklepie swojego D200, powystawowy, z Japonii, za ponad 2k, ale jakiś czas temu, prawie rok. Sprawdziłem Opandą, miał zrobione 800 (!) zdjęć, więc jestem zadowolony.
    W tym wypadku sprzedający podziałał lekko poniżej krytyki - jakby napisał D200 130k zdjęć, to nikt by go nie wziął za tyle. Czyli zataja informacje dla zysku. Zapytałbym grzecznie o możliwość wymiany na inny, nawet ileś tam droższy, ale lepszy (z mniejszym zużyciem) egzemplarz.
    A jak nie, to życzę żeby Twój był z tej półki 430 000, still alive zostałoby Ci jeszcze 300 000

Pzdr

Kijas
    Ostatnio edytowane przez kijas ; 04-03-2009 o 20:23 Powód: "podział" zamienione na "podziałał" :)

Domyślnie

Czytam ten wątek i robię rybkę, mi się udało w grudniu kupić D200 z przebiegiem 7600 klatek za 1900zł (na allegro), w stanie idealnym z wyczyszczoną matrycą i kompletem zaślepek. Aczkolwiek brałem wcześniej udział w licytacji u cyfromana ale dałem sobie spokój, ponieważ czytałem opinie, iż nie zawsze do końca jest ok u niego z zakupionym towarem (brakuje czasami zaślepem, kabli, osłonek, itp. gadżetów).
    Na miejscu Mastyna chyba bym oddał tą puszkę i poszukał czegoś z mniejszym przebiegiem.
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

Ja swojego (drugiego) D200 kupiłem w styczniu (wyśmienity miesiąc na zakupy) za 1800PLN, stan idealny, pełny komplet ze wszystkimi zaślepkami, kupiony w Polsce i przebiegiem 17 000 klapnięć. Powiem tylko tyle Cyfroman niczego Mastynowi nie odda, bo niby na jakiej podstawie, odpowiedzą, że nie są wypożyczalnią sprzętu fotograficznego i zaproponują mu najwyżej tysiaka (jak będą mieli dobry humor) za ten aparat. Moja rada, naładować baterię, zblokować spust zapałką i modlić się aby migawka się rozsypała i wtedy żądać wymiany gwarancyjnej, co też pewnie nie będzie łatwe i miłe a na pewno baaaardzo czasochłonne. Przerażające ale to chyba jedyne wyjście z tej bądź co bądź niezręcznej sytuacji, bo jak widać ta "firma" bazuje na "nieświadomych". Pozostaje jeszcze, że tak powiem, "puścić" go dalej, ale zapewne nie osiągnie się takiej kwoty bo wszyscy (prawie) zainteresowani będą żądali próbnych fotek aby samemu sprawdzić przebieg i stan matrycy. Łudzenie się, że ta puszka wytrzyma 500 000, jest pozbawione jakiegokolwiek sensu i zgodzę się z moim przedmówcą, że ten aparat jest zużyty a nie używany.

Domyślnie

Wg. mnie sprzedawca zrobił wszystko zgodnie z regulaminem i ma prawo odmówić przyjęcia reklamacji. Nie zmienia to faktu, że nie do końca jest uczciwy (ale za to odpowie przed swoim bogiem, a nie przed Kapitułą Allegro).
    Kupujący oglądając jego inne aukcje i widząc, że zazwyczaj podaje przebieg, a tu nie podał (i cena jest trochę niższa) powinien go zapytać o brakujące informacje.
    Tak czy siak sprzedający nie ma obowiązku podania tej informacji w opisie, ale jak kupujący zapyta to sprzedawca nie może zataić takiej informacji.

Moje D200 ma 66.000 klapsów i ma chęć na więcej. Kupiłem ją od znajomego z przebiegiem ok. 15.000 za 2300zł (z gripem).

Życzę Ci podwojenia aktualnego przebiegu

A swoją drogą wie ktoś ile kosztuje wymiana migawki w D200?
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów