Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: U-pointy w NX2

Domyślnie U-pointy w NX2

Bawiłem się chwilę programem i naszło mnie jedno pytanie: W u-pointach można używać jasności, kontrastu i saturacji. A czy można schodzić z ekspozycji zamiast z jasności w tych punktach??
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Tak, zaznaczasz u pointem (w sumie to narzędziem selekcji działającym jak u point) coś, wyświetla Ci się obszar zaznaczenia, możesz go też edytować, a potem w adjustments wybierasz ekspozycję i tyle

Domyślnie

ano działa Dziękuję!

Domyślnie

działa działa, tylko za wolno

Domyślnie

może i wolno, ale skutecznie. Ja NXa będę wykorzystywał tylko do "beznadziejnych przypadków" gdzie LR ja nie potrafię sobie poradzić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Paśnik Zobacz posta
    Tak, zaznaczasz u pointem (w sumie to narzędziem selekcji działającym jak u point) coś, wyświetla Ci się obszar zaznaczenia, możesz go też edytować, a potem w adjustments wybierasz ekspozycję i tyle
    Cholera robię dokładnie tak jak powiedziałeś i w zakładce adjustment nigdzie nie mogę znaleźć exposure. To chyba niemożliwe do przeprowadzenia. Można korygować ekspozycję ale tylko z pozycji levels albo curves adjustment. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Oczywiście chodzi mi o selekcyjne zaznaczanie selection control pointami.

Domyślnie

No bo tam nie ma exposure :P Za to jest właśnie korekcja ekspozycji poziomami lub krzywymi

Domyślnie

ok : ) uspokoiłeś mnie bo już myślałem, że z moją wersja nx2 jest coś nie tak. Ale tak w ogóle przydałaby się taka funkcja. Można by korygować ekspozycję za pomocą exposure selection point . Założmy, że po rozjaśnieniu w quick fix można by było przywracać część cieni za pomocą takiego selection pointa zdejmując korektę ekzpozycji. Częściowo można byłoby sobie wywoływać kilka ekspozycji na jednym rawie, a nie wywoływać kilka rawów, żeby doświetlić obszary niedoświetlone albo przyciemnić obszary prześwietlone. Zastanawia mnie dlaczego jeszcze tego nie zrobili skoro dodali możliwość selection pointów dla całych zakładek adjustment i filter. Muka z tym : ) Dodam jeszcze, że gdyby nie ta ślamazarność programu to nawet bym darował życie tym, którzy robili interfejs i spróbowałbym się z nim polubić. No żółw po prostu i to na dodatek w kanciastej obudowie. Co najgorsze po jakichś tam testach wydaje mi się, zresztą na tym forum nie pierwszemu, że program wywołuje nikonowskie rawy najlepiej z dostępnych. Interfejs i szybkość Acr'a + control i selection pointy nx'a i mamy soft marzenie. Pewnie nie w tym życiu....
    Ostatnio edytowane przez redrumdanyboy ; 04-03-2009 o 00:59

Domyślnie

Ergonomia NX2 to czarna dziura

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez redrumdanyboy Zobacz posta
    Interfejs i szybkość Acr'a + control i selection pointy nx'a i mamy soft marzenie. Pewnie nie w tym życiu....
    Nik software (czyli producent NXa) zamierza do konca drugiego kwartalu tego roku pozenic wszystkie swoje photoshopowe pluginy z Lightroomem - a te pluginy opieraja sie wlasnie na u-pointach

Proponuje sie im dokladniej przyjrzec na stronie producenta

Jednym slowem spora czesc funkcjonalnosci NXa bedziesz mial w Lightroomie

Najnowsza wersja Vivezy juz wspolpracuje z LR

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów