Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Patrycja

Domyślnie Patrycja

Bardzo proszę o jakieś opinie, wskazówki... (przyznaję się, że mam tremę) także jeśli chodzi o obróbkę, bo w tej kwestii to tym bardziej kuleję
    zdjęcia robię od niedawna albo inaczej - od niedawna uczę się, czytam, focę możliwie jak najbardziej świadomie, ale sama pewnie nie jestem w stanie zauważyć wszystkich błędów, które robię, stąd prośba o Waszą pomoc
    Na te zdjęcia w sumie nie miałam dużo czasu, bo dziewczyna została na maksymalnie pięć minut wyciągnięta z próby generalnej koncertu... No i w sumie to jedne z pierwszych zdjęć robionych N50/1.8 - dopiero poznaję ten obiektyw...
    i tyle mojego usprawiedliwiania się )

1. 2. 3.

Domyślnie

bałagan w kadrze - wzrok ucieka od modelki wprost na kręgi. A modelka miała być tematem przewodnim, prawda?

Domyślnie

Dobre złego początki :P
    D90+18-105 ED VR + N35 1.8 + N SB900

Domyślnie

z 1 da się jeszcze coś wyciągnąć, popracuj nad nią w photoshopie, ciemniej tło - jaśniej modelke i obniż saturacje
    na 2 modelka wyglada jakby czekała na powrót męża pijaka to samo na 3 tylko blizej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    bałagan w kadrze - wzrok ucieka od modelki wprost na kręgi. A modelka miała być tematem przewodnim, prawda?
    ups.. tak na to nie patrzyłam.
    prawda, ale czy to znaczy, że w plenerach nalezy ustawiać postać zawsze na gładkim tle? przecież nie zawsze się da...

Cytat Zamieszczone przez drMarco Zobacz posta
    Dobre złego początki :P
    ach, że 1 ok a reszte złe? bo nie wiem jak rozumieć )

Cytat Zamieszczone przez segl Zobacz posta
    z 1 da się jeszcze coś wyciągnąć, popracuj nad nią w photoshopie, ciemniej tło - jaśniej modelke i obniż saturacje
    na 2 modelka wyglada jakby czekała na powrót męża pijaka to samo na 3 tylko blizej
    chciałabym zobaczyć to zdjęcie na crt, bo mój lap chyba bardzo źle jest skalibrowany - ogólnie uwielbiam nasycone kolory, może tym razem przegięłam..
    chodzi o to żeby ogólnie zmniejszyć też kontrasty? (zwłaszcza na jej ubraniu? czy coś takiego jak jest na zdjęciu 2?)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .mi Zobacz posta
    ups.. tak na to nie patrzyłam.
    prawda, ale czy to znaczy, że w plenerach nalezy ustawiać postać zawsze na gładkim tle? przecież nie zawsze się da...
    )
    Nie, ale zawsze można tak modelkę ustawić, by tło nie rzucało sie tak agresywnie w oczy. Zawsze je mozna rozmyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .mi Zobacz posta
    chciałabym zobaczyć to zdjęcie na crt, bo mój lap chyba bardzo źle jest skalibrowany - ogólnie uwielbiam nasycone kolory, może tym razem przegięłam..
    chodzi o to żeby ogólnie zmniejszyć też kontrasty? (zwłaszcza na jej ubraniu? czy coś takiego jak jest na zdjęciu 2?)
    bardziej chodziło mi o taki efekt, ale jak masz to w raw albo wiekszej rozdzielczość to na pewno wyjdzie Ci lepszy efekt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez segl Zobacz posta
    bardziej chodziło mi o taki efekt, ale jak masz to w raw albo wiekszej rozdzielczość to na pewno wyjdzie Ci lepszy efekt
    tak, mam w rawie
    a to Twoje faktycznie daje lepszy efekt; to taka jakby winieta ale tylko u góry?

dzięki )

Domyślnie

Fajne - ale tła to już gorszego nie mogłeś wybrać!
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Fajne - ale tła to już gorszego nie mogłeś wybrać!
    mogł :]

pisałam, że miałam małe pole do manewru, a koniecznie chciałam dziewczynom (będą jeszcze 3 ) w ich strojach zrobić zdjęcia na śniegu, może faktycznie w przypadku Patrycji niefortunne są te kręgi, ale czy widok samego pola ze śniegiem za plecami nie byłby zupełnie monotonny? póki co spróbuję z tą obróbką segl jak znajdę chwilę

dzięki za wszystkie komentarze!

Uprawnienia umieszczania postów