Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Ochrona matrycy

Domyślnie Ochrona matrycy

Coś wreszcie drgnęło w tym temacie, polecam artykuł http://www.fotografuj.pl/News/Dust_S...kurzem/id/2818
    Dwa Nikony i szkła

Domyślnie

(...) Co najważniejsze Dust-Shield, w żaden negatywny sposób nie wpływa na działanie aparatu, sposób zmiany obiektywów oraz na jakość rejestrowanych obrazów. (...)

Jakoś nie chce mi się wierzyć, gdyby tak było to dlaczego producenci aparatów nie wprowadzili takiego rozwiązania ?
    MarcinWilk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta

Jakoś nie chce mi się wierzyć, gdyby tak było to dlaczego producenci aparatów nie wprowadzili takiego rozwiązania ?
    Bo tak nie jest.

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Już dawno wymyśliłem, by przed matrycą mocować jakąś szybkę. Jeśliby na niej siadł kurz, to i tak nie byłoby go widać na zdjęciu. No i czyszczenie bezpieczniejsze.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Dziwny wynalazek. Ale nie takie rzeczy ludziom się wmówiło.
    Każdy element, który jest na drodze biegu światła do elementu światłoczułego powoduje pewne straty.
    Mnie zastanawia tylko w którym dokładnie miejsu przyklejana jest ta "błona dziewicza". Czy wkręcając obiektyw nie zerwę jej lub przynajmniej nie naciągnę? Bo z załączonych fotek tak to wygląda.
    Nawet gdyby to w jakiś magiczny sposób nie przeszkadzało to przy puszkach bez uszczelnienia nie ma większego sensu.

Ps A najlepszym sposobem na uniknięcie kurzu na matrycy jest kupienie sobie kompaktu, bez możliwości wymiany obiektywów, a najlepiej fotografowanie tym czymś co w komórkach montują.
    Ostatnio edytowane przez pil74 ; 05-03-2009 o 14:24
    nic...

Domyślnie

Też przyglądałem się tym fotkom aparatu z "błoną dziewiczą", ale szczerze mówiąc niewiele na nich widać. Dopóki nie będzie można tego ustrojstwa dotknąć to chyba nic się nie da powiedzieć. Z tego co wykoncypowałem to jest przyklejane jakoś od środka. Według mnie w przypadku odklejenia się tej folijki gdzies na pewno pozostanie klej który będzie ściągał kurz jak odkurzacz i dodatkowo będzie można zasyfić wnętrze aparatu.
    Swoją drogą ciekawe ile to-to ma niby kosztować bo na razie nigdzie nie znalazłem ceny.
    Moje ogólne zainteresowanie tym tematem sprowadza się do stwierdzenia, że pozostanę przy starej, poczciwej gruszce. Jakoś dotychczas mnie nie zawiodła.
    Nikon D7000 | Nikkor 35 f/1.8 G| Nikkor 50 f/1.8 D| Nikkor 18-70 G |Nikkor 70-300 G | Kenko extension tube set | Nissin Di622 Mark II | Velbon Sherpa 600 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Już dawno wymyśliłem, by przed matrycą mocować jakąś szybkę. Jeśliby na niej siadł kurz, to i tak nie byłoby go widać na zdjęciu. No i czyszczenie bezpieczniejsze.
    A moze nalezaloby w to miejsce montowac nie przezroczysta blone, a jakas zaslepke, ktora by sie przymykala w momencie odkrecania obiektywu (automatycznie lub recznie) i otwierala, gdy obiektyw zostanie zalozony. Mozna by to jeszcze jakos sprytnie opracowac = tzn. moze dodac jakies uszczelneinia/gumy.

Mechanizm ten, jest o tyle lepszy, ze nie tylko zabezpiecza przed osiadaniu zabrudzen na matrycy (jak np. SSWF), ale wrecz utrudnia dostawaniu sie zanieczyszczen do wnetrza korpusu.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

To już lepiej na stałe coś takiego jak przejściówka na M42 z jakimś szkiełkiem. Na zewnątrz wyprowadzone styki i w środku super szczelnie i czysto.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Ps A najlepszym sposobem na uniknięcie kurzu na matrycy jest kupienie sobie kompaktu, bez możliwości wymiany obiektywów, a najlepiej fotografowanie tym czymś co w komórkach montują.
    Mnie w kompakcie Olympusa matryca się zabrudziła. Na szczęście na gwarancji więc serwis wyczyścił za darmo.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

W pierwszej chwili skojarzyło mi się to z wynalazkiem sigmy.

Z tego co czytałem ludzie mający sigmę bardzo narzekali gdyż paprochy dostawały się jakimś cudem za filtr i trzeba było odsyłać body do serwisu , ciekawe jak sprawdzi się to tutaj .
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów