Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Tutek koffee ;)

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

no to ja przetłumacze to na PS chociaż Corela też lubie.

to narzędzie w PS to klonowanie czyli wciskamy klawisz "S", następnie wybieramy z wciśniętym altem co klonujemy, przenosimy kursor i zamalowywujemy niedoskonałości,
    można też użyc healing brush ("J" na klawiaturze) i ten sam schemat

aby zrobic takie maskowanie w PS należy:
    1. wciskamy "Q" następnie "B" (czyli zwykły pędzel/brush)
    2. kolorem czarnym (bedzie widoczny czerwony) i miękką końcówką malujemy oczy
    3. znowu "Q" i widzimy "mróweczki" i następnie CTRL+SHIFT+I (odwracamy zaznaczenie)
    4. mamy zaznaczone oczy, wciskamy CTRL+B i bawimy sie kolorami (w PS chyba od wersji CS jest też opcja VARIATIONS w górnym menu Image/obraz >> Adjustment >> Variations i chyba działa identycznie jak ta w corelu.)

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

Wypada się przywitać - jako że to pierwsza wypowiedź na forum - więc niniejszym to czynię.

W nawiązaniu do części wypowiedzi Segl'a to wydaje mi się że zamiarem koffee była korekcja koloru twarzy a nie oczu, więc:
    Cytat Zamieszczone przez segl Zobacz posta
    no to ja przetłumacze to na PS chociaż Corela też lubie.

aby zrobic takie maskowanie w PS należy:
    3. znowu "Q" i widzimy "mróweczki" i następnie CTRL+SHIFT+I (odwracamy zaznaczenie)
    4. mamy zaznaczone oczy, wciskamy CTRL+B i bawimy sie kolorami (w PS chyba od wersji CS jest też opcja VARIATIONS w górnym menu Image/obraz >> Adjustment >> Variations i chyba działa identycznie jak ta w corelu.)

...odwracanie zaznaczenia jest niepotrzebne. (CTRL+SHIFT+I)

Poza tym dobrze by było na początku powielić warstwę i utworzyć na niej maskę z tego co opisałeś:

-powielamy tlo - warstwa przez kopiowanie (CTRL+J)
    Cytat Zamieszczone przez segl Zobacz posta
    3. znowu "Q" i widzimy "mróweczki"
    - na panelu warstwy klikamy ikonkę (trzecią od lewej na dole) "utwórz maskę warstwy"
    - klikamy na miniaturce skopiowanej wcześniej warstwy (aby "zejść" z maski)
    - i teraz za "Segl'em": "wciskamy CTRL+B i bawimy sie kolorami" lub: "w górnym menu Image/obraz >> Adjustment >> Variations" (po polsku: Menu OBRAZ >> Dopasowania >> Wariacje

Zaletą powielania warstwy i maski na warstwie jest jak prawie wszyscy wiedzą dopasowanie krycia zastosowanej korekty, gdyby okazała się zbyt radykalna.

Oczywiście powyższe moje dywagację są moją skromną propozycją i każdy wg uznania może z nich skorzystać lub nie.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów