Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: 85/1.8 i 105/VR

Witusch
    Gość

Domyślnie

Szkielko jest miodne, warto tez zainteresowac sie wersja bez "D". Jak na razie nie sprawia mi zadnych problemow, nawet podczas uzywania lampy D300 + N85/1.8@2 + SB400
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 19-02-2009 o 11:52 Powód: Poprawki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Burkinafaso Zobacz posta
    Przykład ceny to dowaliłeś z księżyca.
    Wystarczy wpisać w google:
    http://www.ceneo.pl/37537
    Sam bawię się od paru dni - dzięki uprzejmości kolegi: 85 1.8 i szkło genialne. Jeśli będę miał przypływ gotówki to daruje sobie 50tkę i walę prosto po 85mm. Na DX świetna ogniskowa!
    Proces twórczy:
    KTO PYTA WIELBŁĄDZI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekudla Zobacz posta
    Przykład ceny to dowaliłeś z księżyca.
    Wystarczy wpisać w google:
    http://www.ceneo.pl/37537
    Jakiś problem???
    W ceneo jest od 1260,37 zł do 1845,00 zł. Moja przykładowa cena to 1499,00 zł, czyli mniej więcej pośrodku i koło tego trzeba teraz dać za to szkło. Nie kumam w czym rzecz.
    A... i jeszcze życzę powodzenia w zakupach po najniższych cenach podanych w Twoim linku.
    Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Burkinafaso ; 18-02-2009 o 14:35
    (...\/...)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Burkinafaso Zobacz posta
    W ceneo jest od 1260,37 zł do 1845,00 zł. Moja przykładowa cena to 1499,00 zł, czyli mniej więcej pośrodku i koło tego trzeba teraz dać za to szkło. Nie kumam w czym rzecz.
    Ha, na jesień 3 miesięcznego nikt nie chciał na Allegro za 1000 zł... przygarnąłem go w końcu
    Po co kupować nowe szkła, zwłaszcza jak się czegoś szuka... No rozumiem, jak się jest profi to wie się, czego chce. Ale w poszukiwaniu ulubionych ogniskowych warto się pobawić w używki - na nich się wiele nie traci.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

elanek, 1tys zł płaciłeś za nowego, czy używkę
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Witusch
    Gość

Domyślnie

No jak 3-y miesieczny to chyba uzywka Moj kosztowal 200 euro z przesylka, ale jest bez "D" z tym, ze jak nowka . W Niemczech uzywki chodza po 250-300 euro zaleznie od stanu i modelu (D i non D).

Domyślnie

Witusch, a co daje D
    Pozdrawiam Krzysztof M.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    Witusch, a co daje D
    polecam: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=12314
    Mamiya + Sony

Domyślnie

kh29228, dzięki za podpowiedź
    6. D - ozn. ob. Nikkor przekazujących korpusowi informację o odległości
    Pozdrawiam Krzysztof M.

Witusch
    Gość

Domyślnie

Bardziej precyzyjna odpowedz na to pytanie, to: "D - Obecność indeksu 'D' na korpusie obiektywu informuje, że konstrukcja przekazuje do korpusu aparatu informację o odległości od fotografowanego obiektu. Umożliwia to bardzo precyzyjny, matrycowy pomiar światła przez moduł aparatu a także przestrzenne, wielopolowe zrównoważenie błysku wypełniającego lampy błyskowej (3D MATRIX)." Duzego doswiadczenia z obiektywami "D" badz non "D", nie mam, ale wielu uzytkownikow posiadajacych obie wersje danego obiektywu twierdzi, ze roznice sa nezauwazalne. Ja jak na razie moge jedynie powiedziec, ze nie widze jakichs ograniczen w stosunku do innych obiektywow. Pomiar swiatla jest dobry przy kazdym ustawieniu. Co mnie zastanawia, to czy w takim razie (tekst pogrubiony), wersja bez "D" informacji o odleglosci nie przekazuje??? Chyba jakas sciema...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów