Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie d80 + pierscienie makro

czy moze ktos sie orientuje jak wyglada wspolpraca d80 z pierscieniami makro? znalazlem dwa typy ze stykami i bez. z przyczyn finansowych wolalbym kupic te bez stykow. z opisu produktu wynika, ze mozna wtedy focic tylko w trybie M. ok. ale czy d80 nie zaprotestuje na podlaczenie takich pierscieni? gdzies czytalem, ze jak nie ma stykow to nie bedzie informacji o swietle, tzn. swiatlomierz nie bedzie dzialal?

Domyślnie

tak niestety będzie ponieważ nie będzie połączenia z danymi z obiektywu. Aczkolwiek jest to i tak dobre rozwiązanie bo z reguły i tak ustawia sie wszystko manualnie pod zdjęcie. Bedzie chyba tylko problem z obiektywami typu G o ile sie nie myle ponieważ przysłona bedzie wtedy przymknięta na maksa.
    Sony A7R III / Sony 85mm 1.4 G master / Quadralite Atlas 600
    www.facebook.com/jasinskifoto
    www.instagram.com/marcinjasinskiphoto

Domyślnie

Jeśli masz szkła nie Gie, np. Nikkora 50/1.8D to kupuj śmiało pierścienie bez styków. AF i tak się nie sprawdza w tym przypadku a pomiar światła szybko opanujesz...

D80 + manualne pierścienie makro takie cuda potrafią:

Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

I pamiętaj, że te najtańsze pierścienie nie przenoszą przysłony, co jest bardzo uciążliwe w pracy z takim układem, bo zdjęcia robisz na przysłonie roboczej, a więc w wizjerze jest bardzo ciemno.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Może nie komfortowo ale polecam przejściówka+pierścionki+np.jupiterek37. Zdjątka miodzio. Koszt +/- 150zl.
    jendry

Domyślnie

oki. dzieki. obiektyw ma pierscien przyslony wiec nie powinno byc za ciemno.

Domyślnie

Hej wsyztskim co by tu nie mówić jestem amotorką kupiłam owe pierścienie na allegro 50 zł http://allegro.pl/pierscienie-posred...027921447.html i jak to wszysko teraz ładnie założyć help?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Edziak_design Zobacz posta
    Hej wsyztskim co by tu nie mówić jestem amotorką kupiłam owe pierścienie na allegro 50 zł http://allegro.pl/pierscienie-posred...027921447.html i jak to wszysko teraz ładnie założyć help?
    Jak zdjęcia na aukcji są za trudne to słowo pisane tym bardziej sobie z tym nie poradzi...

Swoją drogą ciekawi mnie czy zakup był przemyślany pod kątem obiektywu jak i korpusu, a nie tylko ceny...
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Do makro polecam zestaw pierścienie, te najtańsze, bez przeniesienia elektroniki, adapter M42 i obiektyw INDUSTAR 50 f/3.5. Jeden z najlepszych zestawów makro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    I pamiętaj, że te najtańsze pierścienie nie przenoszą przysłony, co jest bardzo uciążliwe w pracy z takim układem, bo zdjęcia robisz na przysłonie roboczej, a więc w wizjerze jest bardzo ciemno.
    Zawsze można ostrzyć na otwartej przysłonie i przymknąć przed strzałem... Taka rada z mojego doświadczenia.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów